Hirdetés
Hirdetés

Trump-eufória után Trump-kijózanodás következhet

Eidenpenz József, 2017. február 16., 12:10

Túlzottnak tartja a Donald Trump gazdaságélénkítési próbálkozásaival kapcsolatos várakozásokat a Pioneer Alapkezelő, az amerikai részvények túlárazottak, ezt a piacot már nem ajánlja. Európában a politikai kockázatok ellenére is jobbak a kilátások. A kelet-közép-európai térséget pedig változatlanul felülsúlyozza, de nem Magyarországot.

Tavaly ilyenkor borzasztóan rossz hangulat volt a világban, 30 dollár alatt volt az olajár, Kína összeomlani készült. Ehhez képest az idén minden nagyon szép, minden rózsaszínben tűnik fel, a tőzsdeindexek újabb csúcsokat döntögetnek, az üzleti bizalmi indexek is magasak – mondta el egy sajtóbeszélgetésen Forián-Szabó Gergely, a Pioneer befektetési igazgatója.

Hirdetés

A nagy kérdés, mit fog csinálni Donald Trump? Nem igazán tudni, nehéz belelátni a fejébe, de az USA növekedési szempontból pozitív, az üzleti ciklusban az érett szakaszba lépett. A fogyasztói és üzleti bizalom helyrejött, a munkaerőpiac kiegyensúlyozott. Kérdés, szükség van-e egyáltalán a beígért gazdaságélénkítésre, pont most kéne-e elengedni a magas költségvetési hiányt.

A borús oldalon

Vannak nagyon komoly várakozások az adópolitikával, deregulációval, gazdaságélénkítéssel, inflációval kapcsolatban, ezek a Pioneer szerint túlságosan rózsásak, szerintük a hatások jóval a várakozások alatt maradhatnak. „Mi inkább a borús oldalon állunk, Trump-eufória után Trump-kijózanodás következhet” - tette hozzá.

A Fed egyelőre még kivár, de Forián-Szabó szerint ha Donald Trumpnak túlságosan megjön a kedve az osztogatáshoz, akkor a jegybank kamatemeléssel közbeavatkozhat. Ám ők arra tippelnek, hogy erre nem lesz szükség, a gazdaságélénkítés, a költségvetési költekezés inkább a várakozások alatt maradhat majd.

Tisztulnak az európai bankok

Európa is optimistán kezdte az évet, az üzleti bizalom itt is magasan van, az euró gyengébb, ami segít az exportőröknek. A bankszektorban mintha tisztulási folyamat ment volna végbe, a bankok túltartalékoltak voltak, most pedig tartalékokat szabadítanak fel, ami kellemes meglepetéseket jelent a mérlegekben.

(Fotó: 123rf.com)
EKB (Fotó: 123rf.com)

Az európai infláció eddig is emelkedett, a hideg tél miatt pedig a mezőgazdaság további emelkedést okozhat. A munkanélküliség csökkent, de a munkaerőpiac nem olyan feszes, az infláció kevésbé lehet élénk, mint az USA-ban. Az EKB-nál a kötvényvásárlási programot az igazgató szerint 2018-2019-ben állíthatják le.

Kelet-Európai tündérmese

A politikai válságokon tavaly már megedződtünk, senki sem mondja semmire, hogy lehetetlen. Az idei francia választásoktól való félelem vélhetően túlzott. Az utóbbi hetekben azért megremegett az európai periféria kötvénypiaca, valamint Franciaországé, ami jelzi, hogy a piac megijedt.

Régiónk, Közép-Kelet-Európa története már-már túl szépnek látszik, a gazdasági növekedés magas, a bankrendszerben vannak tartalékok, a bérek erősen emelkednek. Már Magyarországon is elvesztette az irányadó kamat irányadó jellegét, a rövid távú piaci kamatok néha már mínuszba is csúsznak, a jegybank mindent megtesz az élénkítés érdekében. Megerősödik majd az infláció, kérdés, szükség van-e nálunk további élénkítésre.

Egy kis orosz, egy kis lengyel

A rövidebb magyar kamatokon, hozamokon már nincsen hozamtöbblet az országban, a hosszabb kötvények hozama változatlanul magas. Magyarországot most jobban szeretik a külföldi befektetők, az aggodalmak Lengyelországra koncentrálódnak. Az elmúlt hetekben az európai perifériával együtt a magyar kötvények is nyomás alá kerültek, emelkedtek a hozamok.

Az alapkezelő folyamatosan keres vonzó kötvénypiaci alternatívákat. „Tavaly az orosz piacra tettünk téteket, az orosz kötvényekben nagyobb fantázia van. Most felvettünk egy kis lengyel pozíciót is, főleg az öt éves szegmensben” – mondta el Forián-Szabó. A török piacon nagyon attraktív a hozam, de a szó szoros értelmében robbanásveszélyes a piac, ezért egyelőre kerülik. A hozamra éhes befektetők azonban bármikor ráharaphatnak – tartják.

Drága már a jenki részvény

Ami a részvényeket illeti, általános véleményük, hogy nagyobb fantázia van bennük, mint a kötvényekben. A ciklikusan kiigazított P/E ráta (CAPE) alapján a világ részvénypiacai még nem túl drágák. A befektetési alapokban nagyon magas a készpénzhányad, még jöhet onnét is kereslet.

Vannak azonban olyan piacok, amelyek már túl drágák. Drágának látszik főleg az USA, ahol már nagyon magasra emelkedtek az indexek, borzasztóan optimista a piac, majdnem 50 százalékos profitbővülést várnak az elemzők a cégektől a következő három évben. Az amerikai piacra szakosodott alapok készpénzhányada már nagyon alacsony.

Magas mutatók ott, alacsonyak itt

A USA relatíve drágának nevezhető az említett CAPE-ráta tekintetében is, 26 körül van, míg Japánban 25, a fejlődő piacokon 22, az EU-ban 18, a feltörekvő piacokon 14, a feltörekvő ázsiai országokban 15, térségünkben pedig 13 körül van.

Az EuroStoxx 50 európai blue chip-indexben szereplő vállalatok az idén eddig pozitív meglepetéseket okoztak a vállalatoknak. Az európai részvények árazásban kedvezőbbek az amerikai papíroknál, az euróval kapcsolatos várakozások viszont eléggé negatívak voltak az év elején. Talán ennek is köszönhető, hogy az euró eléggé jól teljesített az utóbbi időben. Az európai részvények nemileg szintén emelkedtek az idén, de nem kapták fel annyira az itteni tőzsdéket, mint az amerikai papírokat. Az idén esedékes választások sok bizonytalanságot okoznak, de az európai részvények kilátásai jobbak.

Már nem a magyart keresik

Közép-Európát a Pioneer még mindig nagyon attraktívnak tartja, ha nem is annyira, mint egy vagy másfél évvel ezelőtt. Csehországban nagyon izgalmas kérdés, hogy az árfolyamküszöböt hogyan, mikor fogják eltörölni. A nagyon alacsony cseh állampapír-hozamok ezzel kapcsolatban várható emelkedése komoly támogatást adna a részvénypiacnak is, például a bankok értékeltségén keresztül.

A magyar piacon hajmeresztő emelkedést láttunk a BUX indextől, ám a vállalati eredményekkel együtt szemlélve azt lehet mondani, hogy rendben vagyunk – mondta az igazgató. Az alapkezelő korábban felülsúlyozta a magyar részvényeket, most már azonban Magyarország a régión belül nem annyira attraktív. Inkább cseh, lengyel, román részvények felé figyelnek, de a régiót felülsúlyozzák.

Olcsó a román piac

Romániában igen olcsóak a részvények, például 7-8-as a papírok P/E hányadosa, erős a piac diszkontja. De annyira illikvid a tőzsde, hogy még a Pioneer Alapkezelőnek is több napig tart egy pozíciót felvenni.

Az alapkezelő Magyarországon a Magyar Telekomot és a Molt, Csehországban a Moneta és a Komercní bankokat, legyelországban is a pénzügyi szektort ajánlja felülsúlyozásra. Romániában a Romgaz, az OMV Petrom és a Banca Transilvania szerepel a listán.

Fotó: Bukaresti Értéktőzsde
Fotó: Bukaresti Értéktőzsde
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Igencsak gyatrán áll Trump száz napos ígéreteinek teljesítésével

Igencsak gyatrán áll Trump száz napos ígéreteinek teljesítésével

Emlékeznek még, hogy Trump ősszel azt ígérte, már elnöksége első száz napja alatt meg fogja valósítani egy sor fontos ígéretét, vagy megteszi a szükséges előkészítő lépéseket? Azóta mintegy három tucatnyi ígéretének úgy tűnik, a harmadát sem sikerült beváltania. Mégis elégedett magával, és önkritika helyett inkább azt állítja, ezt a nevetséges száz napos határidőt nem is ő találta ki.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • április 24
  Fogyasztói bizalmi index
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, február)
  IFO üzleti hangulatindex
  Alcoa (2017 Q1)
  T-Mobile USA (2017 Q1)
  április 25
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (20 mrdFt)
  McDonald's (2017 Q1)
  Újlakás értékesítések és építések
  április 26
  Daimler (2017 Q1)
  PepsiCo (2017 Q1)
  Twitter (2017 Q1)
  Boeing (2017 Q1)
  április 27
  Lufthansa (2017 Q1)
  Fogyasztói bizalom (végleges)
  EKB kamatdöntés
  Fogyasztói árindex
  Microsoft (2017 Q1)
  Alphabet (2017 Q1)
  április 28
  KSH: Foglalkoztatottság és munkanélküliség (január–március)
  KSH: Ipari termelői árak (március)
  Fogyasztói árindex
  Munkanélküliségi ráta
  Ipari termelés
  Fogyasztói árindex
  GDP (Q1)

Szavazás

Ön szerint hogyan kellene hívni a 2018-as költségvetést?