Hirdetés
Hirdetés

Trump gyengül, minipánik a részvénypiacon, kirobbanó formában az uránbányák

Eidenpenz József, 2017. november 09., 19:02

Csúnya lett a mai tőzsdenap, az európai és amerikai részvényindexek egyaránt komoly, mostanában ritkának számító mínuszokat hoztak össze. A BUX index viszont tartani tudta magát, két cég is jó gyorsjelentést tett közzé, de a Mol árfolyama is tovább emelkedett. Az egyik multi bezár két uránbányát, ami főleg a konkurenseinek kedvez, az eredmény 10-20 százalékos áremelkedés.

A csütörtöki napon eléggé pirosba, azaz esésbe fordultak a tőzsdék a fejlett világban, amiért több tényező is felelőssé tehető, de főleg az a fránya adóreform. Donald Trump gyengülni látszik, ami abból következik, hogy New Jersey és Virginia államokban simán választást nyertek a demokraták. Ez növeli annak a valószínűségét, hogy az elnöknek a piac által egy éve hiába várt adócsomagját végül nem fogadják el.

Hirdetés

Egyébként is egy sor politikai csatározás kereszttüzében van az adócsomag, erősen bizonytalan a játszma kimenetele. A Szenátus éppen halasztani készül az adócsomagról szóló döntést. Ráadásul az USA-ban a vártnál több munkanélkülisegély-kérelem érkezett az utóbbi időben.

A nap folyamán az amerikai indexek esése gyorsult, este fél hétkor az S&P 500 és a Dow Jones egy, a Nasdaq indexe másfél százalék körüli mínuszban van. A dollár is esik. A VIX volatilitás-index, a „félelem-index” 22 százalékkal megy fel, ilyen hónapok óta nem fordult elő.

Négyből három jó

Európában állítólag a csúnyán kinéző amerikai határidős indexek vették el a befektetők kedvét már korán, mindenesetre az EuroStoxx 50 index ott is egy százalékos esést hozott össze. A német index, amely mostanában csúcsot csúcsra halmozott, most másfél százalékkal esett vissza, a francia 1,2 százalékkal, a brit csak 0,6 százalékkal. A dél-európai tőzsdék valamivel kevesebbel megúszták.

A BUX index viszont még fél százalékos plusszal tudott zárni, és vélhetően nemcsak azért, mert korábban van a kereskedés vége. Négyből három nagy papír felment, a jó gyorsjelentést közzétevő Richter és Telekom 1,0 illetve 1,3 százalékkal, a Mol 1,2 százalékkal. Az OTP – amely holnap hajnalban jelent – stagnált, 10 445 forinton. A Mészáros-trió tagjai ma több-kevesebb mínuszban zártak. Az euró/forint 312 körül stagnált.

Fukushima óta nem volt ilyen?

Reggel pedig még több ázsiai tőzsde évtizedes csúcs közelében járt, a japán Nikkei 225 pedig egyes híradások szerint 25 éves csúcson van, végre újra elérte 1992 januári szintjét. (Aminek szépséghibája, hogy ez a mutató nem tartalmazza a kifizetett osztalékokat, mint sok más tőzsdeindex. Az osztalékokat is hordozó Nikkei 225 Total Return index 35 500 pont, a „sima” Nikkei 255 pedig 22 900 pont közelében van.)

Van, aki Fukushima óta a legnagyobb horderejű uránpiaci hírnek, más csak átmeneti jelentőségűnek nevezi, hogy a világtermelés 17 százalékát adó Cameco január végén leállít két veszteséges uránbányát (a világ legnagyobb uránbányáját, a McArthur Rivert, valamint a Key Lake-et). Az uránpiac sok év óta, lényegében a 2011-es katasztrófától kezdve túlkínálattal küzd, a sugárzó anyag ára és a bányák részvényei sok éves mélyponton vannak.

Volt már egy felpattanás

Tavaly év végén-idén év elején már volt egy nagy felpattanás, amikor Kazahsztán tíz százalékos termelés-csökkentést jelentett be, akkor az uránbányák részvényei 60-80 százalékkal emelkedtek hetek alatt. Ma a Cameco részvénye csak 2,4 százalékkal drágul egyes konkurensei viszont 10-20 százalékkal is, az URA jelű részvényalap (ETF) 9 százalékkal ment fel.

Az olaj ma 0,8 százalékkal emelkedik. A palládium árfolyama közel 16 éves csúcson van.

Olajhiány lesz?

A palaolaj-termelők nem olyan rugalmasak, mint sokan gondolják és a szektor jelentős növekedési problémákkal küzd – írta ma Pletser Tamás, az Erste elemzője. Ezért nem elképzelhetetlen, hogy a magasabb kőolajárak ellenére nem lesz robbanás a kitermelésben. Az EIA is figyelmeztetett hasonló kockázatokra. „Nagyon úgy tűnik, hogy 2020 körül komoly hiány lehet kőolajból, ha a kereslet növekedés fennmarad és a hagyományos olajtermelés nem kezd azonnal jelentősebb beruházásokba” – írta.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Hivatalos: kezdődik a politikai őrület - mától minden a győzelemről szól

Hivatalos: kezdődik a politikai őrület - mától minden a győzelemről szól

Megkezdődik hivatalosan is az országgyűlési képviselő-választási kampány időszaka a mai nappal. Persze a kampány választástól választásig folyamatosan tart már, az elkövetkezendő néhány hétben hatalmas dózisban kapjuk majd a pártok politikai üzeneteit.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Az infláció megeszi a kamatot – érdemes még takarékoskodni?

    2018. február 15., 14:28
    Az infláció megeszi a kamatot – érdemes még takarékoskodni?

    Az infláció tavaly átlagosan 2,4 százalékos volt, az egy éves állampapír azonban már régen csak két százalékot fizet. Az inflációkövető kötvények kamata sokkal jobb, ám egyre lejjebb veszik a kamatprémiumot, és legalább három évre kell befektetni.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)