Hirdetés
Hirdetés

Trump gyengül, minipánik a részvénypiacon, kirobbanó formában az uránbányák

Eidenpenz József, 2017. november 09., 19:02

Csúnya lett a mai tőzsdenap, az európai és amerikai részvényindexek egyaránt komoly, mostanában ritkának számító mínuszokat hoztak össze. A BUX index viszont tartani tudta magát, két cég is jó gyorsjelentést tett közzé, de a Mol árfolyama is tovább emelkedett. Az egyik multi bezár két uránbányát, ami főleg a konkurenseinek kedvez, az eredmény 10-20 százalékos áremelkedés.

A csütörtöki napon eléggé pirosba, azaz esésbe fordultak a tőzsdék a fejlett világban, amiért több tényező is felelőssé tehető, de főleg az a fránya adóreform. Donald Trump gyengülni látszik, ami abból következik, hogy New Jersey és Virginia államokban simán választást nyertek a demokraták. Ez növeli annak a valószínűségét, hogy az elnöknek a piac által egy éve hiába várt adócsomagját végül nem fogadják el.

Hirdetés

Egyébként is egy sor politikai csatározás kereszttüzében van az adócsomag, erősen bizonytalan a játszma kimenetele. A Szenátus éppen halasztani készül az adócsomagról szóló döntést. Ráadásul az USA-ban a vártnál több munkanélkülisegély-kérelem érkezett az utóbbi időben.

A nap folyamán az amerikai indexek esése gyorsult, este fél hétkor az S&P 500 és a Dow Jones egy, a Nasdaq indexe másfél százalék körüli mínuszban van. A dollár is esik. A VIX volatilitás-index, a „félelem-index” 22 százalékkal megy fel, ilyen hónapok óta nem fordult elő.

Négyből három jó

Európában állítólag a csúnyán kinéző amerikai határidős indexek vették el a befektetők kedvét már korán, mindenesetre az EuroStoxx 50 index ott is egy százalékos esést hozott össze. A német index, amely mostanában csúcsot csúcsra halmozott, most másfél százalékkal esett vissza, a francia 1,2 százalékkal, a brit csak 0,6 százalékkal. A dél-európai tőzsdék valamivel kevesebbel megúszták.

A BUX index viszont még fél százalékos plusszal tudott zárni, és vélhetően nemcsak azért, mert korábban van a kereskedés vége. Négyből három nagy papír felment, a jó gyorsjelentést közzétevő Richter és Telekom 1,0 illetve 1,3 százalékkal, a Mol 1,2 százalékkal. Az OTP – amely holnap hajnalban jelent – stagnált, 10 445 forinton. A Mészáros-trió tagjai ma több-kevesebb mínuszban zártak. Az euró/forint 312 körül stagnált.

Fukushima óta nem volt ilyen?

Reggel pedig még több ázsiai tőzsde évtizedes csúcs közelében járt, a japán Nikkei 225 pedig egyes híradások szerint 25 éves csúcson van, végre újra elérte 1992 januári szintjét. (Aminek szépséghibája, hogy ez a mutató nem tartalmazza a kifizetett osztalékokat, mint sok más tőzsdeindex. Az osztalékokat is hordozó Nikkei 225 Total Return index 35 500 pont, a „sima” Nikkei 255 pedig 22 900 pont közelében van.)

Van, aki Fukushima óta a legnagyobb horderejű uránpiaci hírnek, más csak átmeneti jelentőségűnek nevezi, hogy a világtermelés 17 százalékát adó Cameco január végén leállít két veszteséges uránbányát (a világ legnagyobb uránbányáját, a McArthur Rivert, valamint a Key Lake-et). Az uránpiac sok év óta, lényegében a 2011-es katasztrófától kezdve túlkínálattal küzd, a sugárzó anyag ára és a bányák részvényei sok éves mélyponton vannak.

Volt már egy felpattanás

Tavaly év végén-idén év elején már volt egy nagy felpattanás, amikor Kazahsztán tíz százalékos termelés-csökkentést jelentett be, akkor az uránbányák részvényei 60-80 százalékkal emelkedtek hetek alatt. Ma a Cameco részvénye csak 2,4 százalékkal drágul egyes konkurensei viszont 10-20 százalékkal is, az URA jelű részvényalap (ETF) 9 százalékkal ment fel.

Az olaj ma 0,8 százalékkal emelkedik. A palládium árfolyama közel 16 éves csúcson van.

Olajhiány lesz?

A palaolaj-termelők nem olyan rugalmasak, mint sokan gondolják és a szektor jelentős növekedési problémákkal küzd – írta ma Pletser Tamás, az Erste elemzője. Ezért nem elképzelhetetlen, hogy a magasabb kőolajárak ellenére nem lesz robbanás a kitermelésben. Az EIA is figyelmeztetett hasonló kockázatokra. „Nagyon úgy tűnik, hogy 2020 körül komoly hiány lehet kőolajból, ha a kereslet növekedés fennmarad és a hagyományos olajtermelés nem kezd azonnal jelentősebb beruházásokba” – írta.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Valami készül: hirtelen durván elindulnak felfelé az ingatlanárak?

Valami készül: hirtelen durván elindulnak felfelé az ingatlanárak?

Belátható időn belül bezárul az M0-ás körgyűrű: a tervek szerint 2022-re megépülhet a Megyeri-híd budai hídfőjétől az M1-es autópályáig tartó pályaszakasz is. Hogyan hat az érintett települések ingatlanáraira a beruházás? Ma még óriási eltérések vannak a négyzetméterárakban: Telkiben 430 ezer forintos, míg a tőle alig 7 km-re fekvő Perbálon 160 ezres négyzetméter áron kapható ház.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?