Hirdetés
Hirdetés

Újra berobban a Trump-rali? Megint csúcson a BUX, araszol az OTP

Eidenpenz József, 2017. október 20., 19:02
Cimkék
OTP
, tőzsde
, rekord
, BUX
, Donald Trump

Megint jó napja volt a tőzsdéknek az USA-ban, a Trump-féle adóreform úgy tűnik, sínen van. Ömlenek a gyorsjelentések is, dőlnek az indexrekordok. A BUX index 39 133 ponton új csúcson zárt, a német DAX is megközelítette eddigi rekordját, de nem tudta elérni. Jól szerepelt a Volvo, rosszul a Daimler. Már 6000 dollár a bitcoin.

Új rekordok dőlnek az Egyesült Államok részvénypiacain, miután a Szenátus eltakarított egy akadályt a Donald Trump elnök által kezdeményezett adóreformok elől. A Marketwatch már a Trump-rali újraéledéséről beszél, így nevezték nagyjából az első félévben a részvényindexek emelkedését, amihez az elnök tervezett reformjai nagyban hozzájárultak. Ezen kívül ömlenek a friss gyorsjelentések is- Az S&P 500 index és a Nasdaq indexe 0,4, a Dow Jones 0,5 százalékos pluszban van.

Hirdetés

Európában meglepte az elemzőket a vártnál erősebb termelői infláció Németországban, emelkedtek is a kötvényhozamok. Az euró viszont gyengült, ami elvileg jó lehetne a részvénypiacnak. Ám az emelkedés mérsékelt volt, a német DAX index egy időben közelítette történelmi csúcsát, de estére visszahullott 13 ezer alá, egyetlen pontos pluszban zárt. A francia index 0,1 százalékkal ment fel, a brit fél ezrelékkel, az olasz mutat viszont egy százalékkal javított.

Az OTP mentette a napot

Itthon a BUX index csak 0,1 százalékkal ment fel, de ez is elég volt, hogy 31 120 pontos eddigi rekordját 39 133 pontra javítsa. Az OTP 0,2 százalékkal 10 660-ra emelkedett. A Mol, a Richter és a Telekom viszont minimális mértékeben ugyan, de estek. Az Altera tulajdonosi változáson megy keresztül, megint 11 százalékkal szárnyalt. Ennyivel drágult az Opimus is.

Késő este a Moody's elvileg felülvizsgálhatja a magyar hitelminősítést, de ez nem jelent kötelezettséget, nem tudni, történik-e valami. A forint ma alapvetően erős maradt, este csak 307,90 egy euró ára, bár volt délben 308,50 is.

Daimler kontra Volvo

Jött egy kedvező lakáspiaci adat is az USA-ban. A politikai események számosak, például folyik a kínai pártkongresszus, a hétvégén Csehországban és Japánban választások lesznek. Szombaton rendkívüli kormányülést tartanak Spanyolországban, ahol a katalán autonómia megvonását kezdeményezhetik.

A Daimler gyorsjelentése elmaradt a várakozásoktól Németországban, 0,8 százalékkal esett. Erős negyedévről jelentett viszont a Volvo, így hét százalékkal drágult a részvény. Az USA-ban a Verizon nagyjából a várakozásoknak megfelelően teljesített. A jelentésszezon nyertesei közé tartozott a Paypal, a Vodafone, a Nokia és a Snap is. A General Electric viszont nem remekelt, kissé esik.

6000 felett a bitcoin

Az olaj hullámvasutazott, este szerény mínuszban találjuk. A nemesfémeknek nem tett jót az erős dollár és növekvő kötvényhozam, erős mínuszban vannak. Folynak a tárgyalások a Fed-elnök februárban lejáró mandátumáról.

A bitcoin mai maximuma a több tőzsde árait átlagoló Coindesk árindex szerint is 6003 dollár volt, ezzel újabb lélektani határt ért el a számítógépes fizetőeszköz. A Zerohedge szerint ebben a katalán feszültség mellett Zimbabwe is szerepet játszhat, ahol a gazdasági nehézségek miatt mindenki menekíti a pénzét, ahogy tudja. Állítólag ott helyi szinten emiatt már 10 ezer dollárt is adtak egy bitcoinért.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Adóellenőrzést kaptál? Jobban teszed, ha nagyon odafigyelsz

Adóellenőrzést kaptál? Jobban teszed, ha nagyon odafigyelsz

Bár az eredeti tervekben még szerepelt a fellebbezés lehetősége az adóperek esetében, a végleges verzióba ez nem került be. A Kúria is szabadabban dönthet arról, hogy egyáltalán befogadja-e a vállalkozások rendkívüli jogorvoslati kérelmét, és a bizonyítékok benyújtásával sem lehet kivárni - nagyon oda kell figyelniük a cégeknek az adóellenőrzéseknél.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?