Hirdetés
Hirdetés

Újra gyengül a svájci frank, elakadt a forint

Fellegi Tamás, 2017. augusztus 08., 11:14

Tegnap egy kicsit feltápászkodott a svájci frank, de azonnal újra adni kezdték. Bivaly az euró szinte minden devizához képest, viszont elakadt a forint erősödése. Feljebb az olajár, legalábbis dollárban. Esik a tegnap jól szereplő Mol, kissé lejjebb a Richter is, megnyugodott a Mészáros-papírok piaca.

A legizgalmasabbnak tűnő deviza mostanában a svájci frank: míg éveken át felfelé ment minden spekulánst és lakáshitelest letarolva, most eljött a szakadatlan gyengülés, másként nézve a normalizálódás ideje. Egy euró már majdnem 1,15 frankot ért, onnan kissé felpattant az alpesi fizetőeszköz, de most már megint 1,15 az árfolyam.

Euró/svájci frank
Euró/svájci frank

Az euró a dollárhoz képest is jól tartja magát: 1,18 fölött van, és az angol fonthoz képest is erős, egy fontért alig több mint 1,1 eurót adnak. A forint múlt heti ereje elpárolgott: 304,60 az euróhoz képest.

Hirdetés

Emelkedett az olajár: a WTI ismét megpróbálkozik az 50 dollárral (jelenleg 49,60), a Brent 52,60. Az erősödés részben csak látszólagos, mivel tartósan gyengül a dollár, így euróban, sőt forintban kifejezve nincs érdemi drágulás.

Az európai részvénypiacokon semmi nem történik, ellenben a BÉT annál mozgalmasabb. A BUX fél százalékot esik elsősorban a Molnak köszönhetően, amely ma egy százalékot esik, 21 350 forintig. A Richter fél százalékkal van lejjebb 6520 forinton, ugyanakkor 3 százalékot esik a Waberer’s 4800 forintig.

A nemrég bevezetett papír árfolyamát múlt péntekig támaszthatták meg a kibocsátók, most már minden a piacra van bízva. Egyelőre úgy tűnik, hogy kissé magas volt a kibocsátási ár, komolyabb érdeklődés alacsonyabb áron lesz a részvényekre, persze el kell telnie pár napnak, esetleg hétnek, hogy kialakuljon az igazi, megtámasztás nélküli piac.

Waberer's
Waberer's

A Konzum és az Opusra keresztelt Opimus több hónapos őrület után mintha megtalálták volna helyüket: előbbi 1780, utóbbi 205 forinton, volatilitásuk és forgalmuk a normál szintre csökkent.

Konzum
Konzum
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A csodás olajvagyonra fáj a foguk? Amerika lerohanna egy épülő diktatúrát

A csodás olajvagyonra fáj a foguk? Amerika lerohanna egy épülő diktatúrát

Egyre veszélyesebbé válik a helyzet Venezuelában, ráadásul már az amerikai elnök is lerohanással fenyegeti a jelenlegi legnagyobb ismert olajtartalékkal rendelkező dél-amerikai országot. Közbeszólhatnak más nagyhatalmak, vagy Trump mehet rendet rakni a diktatúra alatt szenvedő Venezuelába? Fellegi Tamással, a Privátbankár.hu elemzőjével beszélgettünk.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • augusztus 14
  Ipari termelés (11:00)
  Ipari termelés (év/év)
  augusztus 15
  KSH: mezőgazdasági termelői árak (június)

  GDP (negyedéves, előzetes adat)
  Kiskereskedelmi forgalom (június)
  Bankszünnap
  Bankszünnap
  augusztus 16
  KSH: GDP (második negyedév, előzetes adat)
  GDP (előzetes adat, második negyedév)
  Olajtartalékok
  augusztus 17

  Munkanélküli segély adatok
  Első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók
  augusztus 18
  Termelői árak (június)

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?