Hirdetés
Hirdetés

Unalomba fulladt a kereskedés – ennél csak jobban teljesíthet Budapest?

2017. szeptember 24., 11:32

Nem ez volt a BÉT hete a kereskedelemben, csökkenő forgalom mellett esett a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX végül pénteken 38 178,63 ponton állt meg. Az elemzők szerint enyhe negatív korrekció zajlott, az észak-koreai feszültség mellett két kamatdöntő ülés pörgette meg a kereskedést, épp csak fékezett habzással. Mi vár Budapestre a jövő héten?

A héten a részvénypiac forgalma 36,61 milliárd forint volt az előző heti 46,75 milliárd forint után, a vezető részvények a Richter kivételével mind gyengültek a hét folyamán. Az Equilor Befektetési Zrt. tőzsdei elemzése szerint az elmúlt hét az enyhe negatív korrekció jegyében telt Budapesten, az előző heti emelkedést követően erre a hétre már nem maradt érdemi vételi erő, emiatt egyes befektetők profitrealizálásba kezdtek és a nemzetközi piacokon sem volt határozott irány.

Alszanak a bluechipek, csak a Mol nem nyugszik

Ahogy arról korábban írtunk, a Mol szerződésszegés miatt választottbírósági eljárást indított a Dana Gas PJSC és a Crescent Petroleum Company International Limited vállalattal szemben. A vita tárgya, hogy a vállalatok megállapodást írtak alá Irak kurdisztáni régiójának kormányával egy hosszú ideje tartó vita lezárásaként, a megállapodást azonban a Mollal nem egyeztették megfelelően, és ezzel megsértették a Mol szerződés által biztosított jogait. A hír ugyanakkor nem hatott különösebben a Mol árfolyamára.

Hirdetés

Fontos ugyanakkor, hogy jövő héten hétfőn forognak utoljára a tőzsdén az 1000 forint névértékű Mol részvények, kedden pedig már az új 125 forintos névértékű részvényekkel lehet majd kereskedni, emiatt a piaci árfolyam hozzávetőleg a nyolcadára esik majd, a részvénymennyiség pedig a mostani nyolcszorosára emelkedik, erről korábban itt és itt írtunk a Privátbankár.hu-n.

Matolcsyék is megmozgatták a tőzsdét

Kedden
tartotta kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, amelynek keretében a várakozásoknak megfelelően 10 bázisponttal csökkentették az egynapos jegybanki betét kamatát, és a vártnál nagyobb mértékben csökkentették a három hónapos betéti állomány maximális állományát a negyedik negyedévre vonatkozóan, 300 milliárd forintról 75 milliárd forintra. A jövő évi inflációs prognózist ugyanakkor - a külső környezet miatt - lefelé módosították, így továbbra is laza monetáris politika várható a jegybanktól.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) szerdai döntése nem okozott meglepetést, változatlanul maradt a kamatszint, ugyanakkor valószínű, hogy már decemberben sor kerülhet a következő kamatemelésre az Egyesült Államokban, erről itt írtunk bővebben. >>>

Szépen futottak azért a bluechipek

A héten a blue chip részvények közül egyedül a Richter árfolyama emelkedett, 0,92 százalékkal, a hét utolsó napján 6791 forinton zárta a kereskedést, a részvények heti forgalma 6,74 milliárd forint volt. A Mol árfolyama az események ellenére 0,33 százalékkal gyengült, pénteken 24 430 forinton fejezte be a kereskedést, a részvények forgalma meghaladta az 5,58 milliárd forintot a héten.

A Magyar Telekom árfolyama 0,83 százalékkal csökkent, pénteken 479 forinton zárta a kereskedést, a részvények heti forgalma több mint 1,78 milliárd forint volt. Az OTP árfolyama egy hét alatt 1,26 százalékkal mérséklődött, a hét utolsó napján 10 195 forinton zárta a kereskedést, heti forgalma közel 18,95 milliárd forint volt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mekkora bajban vannak azok az autósok, akik kamerát szereltek a kocsiba?

Mekkora bajban vannak azok az autósok, akik kamerát szereltek a kocsiba?

Biztosan ezrek kapnak majd karácsonyra autóba szerelhető fedélzeti kamerát: a daschcamek egyre olcsóbbak, közben egyre jobb minőségű képet és szolgáltatásokat nyújtanak. Amellett, hogy az orosz közúti videók kifogyhatatlan humorforrást jelentenek az internet népének, a menetkövető kamerák használata már önmagában komoly jogi kérdéseket vet fel.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?