Hirdetés
Hirdetés

Valaki kitáraz magyar részvényekből? – a románokat is mellé tette

Eidenpenz József, 2017. szeptember 08., 18:01

Csúnyán alulteljesített ma a magyar tőzsde, de nem volt egyedül. Ma sincs igazán jó hangulat a tőzsdéken, az európai részvények jelentős részét állítólag az erős euró, az amerikai tőzsdéket a hurrikánveszély nyomasztja.

Most például légitársaságok csökkentették eredményvárakozásaikat a viharok miatt, miközben az Irma Florida partjaihoz közeledik. Sok a kérdés Donald Trump politikája körül is (erről délután itt írtunk), és újabb koreai rakétateszttől is tartanak a hétvégén a sztálinista diktatúra nemzeti ünnepe alkalmából.

Tegnap jött egy gyengécske amerikai munkaerő-piaci adat is, emiatt is csökkennek a kamatemelési várakozások, mérséklődnek az állampapír-hozamok. Ez nagy bankrészvény-áresést okozott csütörtökön, pénteken viszont már korrigált a piac. Az európai tőzsdék, mint a német és francia végül nulla közelében végeztek, a brit 0,3 százalékkal esett. Az USA-ban a Dow Jones 0,3 százalékkal emelkedik, a Nasdaq ugyanennyivel esik, az S&P 500 nagyjából stagnál.

Hirdetés

Nem oda Bukarest

A dollár viszont ma is gyengélkedett, az 1,2090-es szintet is elérte az euróval szemben. Estére azonban visszakorrigált 1,2030-ra. Az biztos, hogy egész napra megvetette lábát stabilan 1,2 felett. A jen is erős, stabilan 108 alatt egy dollár (most 107,80).

A Budapesti Értéktőzsde indexe elég csúnyán esett ma, jobban nyugat-európai társainál, 0,5 százalékkal, de volt egy százalékos mínuszban is. Nagyobb magyar hír híján azt feltételezhetjük, hogy régiós eladásról lehet szó, talán egy nagy befektetési alapnál, mert esett Varsó, Bukarest, Isztambul és Athén is.

Venezuelai végjáték?

A négy nagy részvényünkből három lefelé tartott, a Mol 1,3 százalékkal (23 500-ra), az OTP nem követte a nyugat-európai banktársait (–0,6 százalék, 10 250, ) a Telekom különösen nagyot csúszott (–1,9 százalék, 477 forint). A Richter 1,2 százalékkal 6680-ra emelkedett, hasonlóan egyébként sok nyugati gyógyszerrészvényhez.

A forint is gyengült, az euró este 306,70 volt, körülbelül egy forinttal feljebb, mint csütörtök este. Gyengült a mexikói peso az ottani földrengés nyomán, de nem jobban, mint a dél-afrikai rand vagy a török líra. A feltörekvő piacoknak láthatóan eléggé rossz napjuk volt. A jelenség mögött az is állhat, hogy Venezuela, állítólag az USA-szankciók következményeként, tárgyalásokat kezdeményezett kötvényes hitelezőivel.

A Tesco, amelynek dolgozói itthon sztrájkolnak, egy százalékkal drágult a londoni tőzsdén.

Furcsa olajárak

A hurrikánok jönnek, Szaúd-Arábia kitermelést csökkentett, az olaj mégis nagyot esett este. Az amerikai WTI 1,7 százalékkal 48,30-ra, a Brent 0,5 százalékkal 54,20-ra. A két olajfajta ára közötti nagy különbség, amit a hurrikánok okoztak, tovább bővült, ma egy időben elérte a 6 dollárt is.

Felröppent a hír, hogy Kína bezárná a helyi bitcoin-tőzsdéket, erre a bitcoin ára öt-hat százalékot esett, az ethereum 11-et.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Oroszország és Irán visszaszólt Trumpnak

Oroszország és Irán visszaszólt Trumpnak

Az amerikai elnök keddi, az ENSZ-ben tartott beszédére reagált Irán, miután indokolatlanul kikapott az elnöki beszédben, valamint Oroszország is, egyrészt Iránt védendő, másrészt a koreai helyzethez is volt hozzáfűznivalója, végül az orosz-amerikai fegyverzetkorlátozási szerződések megszegése is napirendre került.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?