Hirdetés
Hirdetés

Valaki kitáraz magyar részvényekből? – a románokat is mellé tette

Eidenpenz József, 2017. szeptember 08., 18:01

Csúnyán alulteljesített ma a magyar tőzsde, de nem volt egyedül. Ma sincs igazán jó hangulat a tőzsdéken, az európai részvények jelentős részét állítólag az erős euró, az amerikai tőzsdéket a hurrikánveszély nyomasztja.

Most például légitársaságok csökkentették eredményvárakozásaikat a viharok miatt, miközben az Irma Florida partjaihoz közeledik. Sok a kérdés Donald Trump politikája körül is (erről délután itt írtunk), és újabb koreai rakétateszttől is tartanak a hétvégén a sztálinista diktatúra nemzeti ünnepe alkalmából.

Tegnap jött egy gyengécske amerikai munkaerő-piaci adat is, emiatt is csökkennek a kamatemelési várakozások, mérséklődnek az állampapír-hozamok. Ez nagy bankrészvény-áresést okozott csütörtökön, pénteken viszont már korrigált a piac. Az európai tőzsdék, mint a német és francia végül nulla közelében végeztek, a brit 0,3 százalékkal esett. Az USA-ban a Dow Jones 0,3 százalékkal emelkedik, a Nasdaq ugyanennyivel esik, az S&P 500 nagyjából stagnál.

Hirdetés

Nem oda Bukarest

A dollár viszont ma is gyengélkedett, az 1,2090-es szintet is elérte az euróval szemben. Estére azonban visszakorrigált 1,2030-ra. Az biztos, hogy egész napra megvetette lábát stabilan 1,2 felett. A jen is erős, stabilan 108 alatt egy dollár (most 107,80).

A Budapesti Értéktőzsde indexe elég csúnyán esett ma, jobban nyugat-európai társainál, 0,5 százalékkal, de volt egy százalékos mínuszban is. Nagyobb magyar hír híján azt feltételezhetjük, hogy régiós eladásról lehet szó, talán egy nagy befektetési alapnál, mert esett Varsó, Bukarest, Isztambul és Athén is.

Venezuelai végjáték?

A négy nagy részvényünkből három lefelé tartott, a Mol 1,3 százalékkal (23 500-ra), az OTP nem követte a nyugat-európai banktársait (–0,6 százalék, 10 250, ) a Telekom különösen nagyot csúszott (–1,9 százalék, 477 forint). A Richter 1,2 százalékkal 6680-ra emelkedett, hasonlóan egyébként sok nyugati gyógyszerrészvényhez.

A forint is gyengült, az euró este 306,70 volt, körülbelül egy forinttal feljebb, mint csütörtök este. Gyengült a mexikói peso az ottani földrengés nyomán, de nem jobban, mint a dél-afrikai rand vagy a török líra. A feltörekvő piacoknak láthatóan eléggé rossz napjuk volt. A jelenség mögött az is állhat, hogy Venezuela, állítólag az USA-szankciók következményeként, tárgyalásokat kezdeményezett kötvényes hitelezőivel.

A Tesco, amelynek dolgozói itthon sztrájkolnak, egy százalékkal drágult a londoni tőzsdén.

Furcsa olajárak

A hurrikánok jönnek, Szaúd-Arábia kitermelést csökkentett, az olaj mégis nagyot esett este. Az amerikai WTI 1,7 százalékkal 48,30-ra, a Brent 0,5 százalékkal 54,20-ra. A két olajfajta ára közötti nagy különbség, amit a hurrikánok okoztak, tovább bővült, ma egy időben elérte a 6 dollárt is.

Felröppent a hír, hogy Kína bezárná a helyi bitcoin-tőzsdéket, erre a bitcoin ára öt-hat százalékot esett, az ethereum 11-et.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Belenéztek a kristálygömbbe: nem akármilyen évünk lesz jövőre

Belenéztek a kristálygömbbe: nem akármilyen évünk lesz jövőre

Az UniCredit Research tartós növekedést, magasabb hozamokat és erősebb eurót prognosztizál. Eszerint 2018-ban a világgazdaság növekedése 3,9 százalék körüli értékével továbbra is erős marad. Az eurózóna a GDP-je 2,3 százalékkal bővülhet, míg a jegybankok laza monetáris politikája összességében fennmarad, a szigorítás mértéke csupán enyhe lesz.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?