Hirdetés
Hirdetés

Valaki nagyon megunta a magyar részvényeit: rezet és kobaltot kéne venni?

2017. március 20., 19:24

Megint alulteljesítő volt a magyar részvénypiac, mind a négy részvényünk határozottan esett, főleg az OTP. A Deutsche Bank alacsony árú tőkeemelése más bankpapírokra is negatívan hatott. A forint erős, a török líra annak ellenére erősödött, hogy milyen puskaporos a török-európai levegő. Két fémet még megdrágíthatnak az elektromos autók.

Kobalt. (Kép forrása: Wikipedia)
Kobalt. (Kép forrása: Wikipedia)

Nagyon úgy látszik, hogy valaki, vélhetően egy vagy több nagybefektető a magyar részvények alulsúlyozása, eladása, spekulánsnyelven kiszórása mellett döntött. Már sorozatban fordul ugyanis elő, hogy a Budapesti Értéktőzsde indexe jelentősen alulteljesíti a nyugat-európai, dél-európai, lengyel, cseh indexeket. Ma például a német DAX 0,4, a francia CAC 0,3, az olasz 0,5 százalékkal, Varsó pedig 0,7 százalékkal esett, a BUX viszont 1,3 százalékkal zuhant. De volt délután 1,7 százalékos mínuszban is.

Az esés ráadásul általános, mind a négy jelentős részvényünk részt vett benne, bár az OTP a többinél jobban, 2,2 százalékkal vesztett értékéből (8330 forinton zárt). Ebben szerepe lehetett annak, hogy az európai bankrészvények általában is a vesztes oldalon álltak, aminek a Deutsche Bank tőkeemelése lehetett a fő oka. Itt közzétették a tőkeemelés részleteit, két meglévő részvény mellé lehet egy újat jegyezni 11,65 euróért, nem csoda, hogy a 18 euró közelében levő részvény 3,7 százalékkal 17,2 euróra zuhant.

Hirdetés

Megvan az OTP-osztalék

A Mol egy százalékkal 20 800 forintra, a Richter 0,8 százalékkal 6500-ra, a Telekom egy százalékkal 489-re süllyedt. Közzétették az OTP osztalékjavaslatát, ez 190 forint, így az osztalékhozama 2,3 százalék. Több, mint az egy éves lakossági kincstárjegy 2,0 százalékos kamata, de jóval kevesebb, mint egy tíz éves államkötvény 3,6 százalékos referenciahozama. Az osztalék persze még emelkedhet.

Kereskedelmi háborútól félnek

A forint nem sokat mozgott, az esti 308,30 forintos euróárfolyam nagyjából megfelel a péntek estinek. A dollár a nap eleji szerény gyengülésből a nap végére kicsi erősödésbe ment át. A Moody's negatívra rontotta a török államadósság kilátásait pénteken, a török-európai nácizós nyilatkozatháború is folytatódik, a líra mégis 0,3-0,4 százalékos pluszban van. (Talán azért, mert a múlt héten a török jegybank megemelte az egyik kamatát.)

Az amerikai indexek este minimális, 1-2 ezrelékes mínuszban voltak, miközben Trump nagy csatákat vív lehallgatásokkal, oroszokkal, választási beavatkozásokkal kapcsolatban. A hétvégi G20-csúcs visszhangja elég rossz volt, mivel az amerikaiak a protekcionizmus kapcsán eléggé kevéssé tűntek együttműködőnek.

Sok az amerikai olajkút

Közben több ország, mint Kína azt latolgatja, mivel vágna vissza, ha az amerikaiak bevetnének valamilyen kereskedelmi fegyvert. Félnek sokan a kereskedelmi háborúktól, ez főleg az európai kereskedés elején éreztette hatását.

Az olaj nap közben általában mínuszban volt, estére a Brent visszakúszott nullába, a WTI fél százalékos esést produkált (51,80, illetve 49,00 dolláron). A befektetők rossz kedvéhez hozzájárulhatott, hogy a péntek este közzétett számok alapján erősen nőtt a működő amerikai kutak száma.

Bikahangulatban a technikai elemző

A réz és a kobalt lehet a villanyautó-gyártás nyertese Pletser Tamás, az Erste energiapiaci elemzője szerint. „A becslések szerint 2035-re 140 millió elektromos autó száguldhat a világ útjain, amihez 8,5 millió tonna többletréz kínálatra lenne szükség. Ez gyakorlatilag a mostani rézkínálatnak felel meg, tehát a kapacitások duplázására lenne szükség” - írja.

Meglehetősen optimista hangulatúak („bullish-ak”) az Erste technikai elemzései, elég a címeket végignézni:DAX: Folytatódhat az emelkedés”, „S&P500: Hamarosan csúcsdöntés jöhet”, „Dow Jones: Fontos támaszon az árfolyam”, „Nasdaq: Történelmi csúcson az index”.

Csak a Richter?

A KBC Equitas viszont inkább borús hangulatban ír a magyar részvényekről. Szerinte csökkenő irányt vettek a magyar papírok a múlt héten. „Az OTP letörte a július óta tartó emelkedő trendcsatornát, a Magyar Telekom pedig a fontos ellenállást visszatesztelve újból lefelé fordult. A Mol elérte a felső sávot az oldalazó trendcsatornában, ahonnan újból lefordult a papír. Egyedül a Richter mutat pozitív képet, hiszen az 50 napos mozgóátlagról pozitív irányba tudott fordulni” - írják.

A "Frexit" valószínűségét járja körül alaposan az Equilor blogján Kovács Bálint. Úgy foglalható össze, hogy még ha Le Pent elnökké is választanák, akkor is csekély a valószínűsége, hogy az EU-ból való kiválást el tudja érni.

Bitcoin és ethereum

A bitcoin áfolyama a napokban megint 1000 dollár alá zúgott, de ma újra efölé ugrott, 1050 dollárra. Az ethereum (ETH), amelyet sokan a bitcoin tökéletesített változatának tekintenek, december végén még csak nyolc dollár volt, ma hat százalékos száguldás után 44 dollár felett jár. Öt és félszeresére drágult tehát kevesebb, mint három hónap alatt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nem fogunk unatkozni - mi vár ránk a jövő héten?

Nem fogunk unatkozni - mi vár ránk a jövő héten?

Nem sok, az igaz, de cserébe fontosak: szó lesz a foglalkoztatottságról és a munkanélküliségről, és megtudjuk, hogyan teljesített az ipar az elmúlt hónapban. A gazdáknak is érkeznek fontos hírek, kiderül, mennyire volt eredményes az idei aratás, de arról is érkezik jelentés, hogy hogyan teljesített a kormányzati szektor az elmúlt negyedévben. Makronaptár.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?