Hirdetés
Hirdetés

Valaki nagyon megunta a magyar részvényeit: rezet és kobaltot kéne venni?

2017. március 20., 19:24

Megint alulteljesítő volt a magyar részvénypiac, mind a négy részvényünk határozottan esett, főleg az OTP. A Deutsche Bank alacsony árú tőkeemelése más bankpapírokra is negatívan hatott. A forint erős, a török líra annak ellenére erősödött, hogy milyen puskaporos a török-európai levegő. Két fémet még megdrágíthatnak az elektromos autók.

Kobalt. (Kép forrása: Wikipedia)
Kobalt. (Kép forrása: Wikipedia)

Nagyon úgy látszik, hogy valaki, vélhetően egy vagy több nagybefektető a magyar részvények alulsúlyozása, eladása, spekulánsnyelven kiszórása mellett döntött. Már sorozatban fordul ugyanis elő, hogy a Budapesti Értéktőzsde indexe jelentősen alulteljesíti a nyugat-európai, dél-európai, lengyel, cseh indexeket. Ma például a német DAX 0,4, a francia CAC 0,3, az olasz 0,5 százalékkal, Varsó pedig 0,7 százalékkal esett, a BUX viszont 1,3 százalékkal zuhant. De volt délután 1,7 százalékos mínuszban is.

Az esés ráadásul általános, mind a négy jelentős részvényünk részt vett benne, bár az OTP a többinél jobban, 2,2 százalékkal vesztett értékéből (8330 forinton zárt). Ebben szerepe lehetett annak, hogy az európai bankrészvények általában is a vesztes oldalon álltak, aminek a Deutsche Bank tőkeemelése lehetett a fő oka. Itt közzétették a tőkeemelés részleteit, két meglévő részvény mellé lehet egy újat jegyezni 11,65 euróért, nem csoda, hogy a 18 euró közelében levő részvény 3,7 százalékkal 17,2 euróra zuhant.

Hirdetés

Megvan az OTP-osztalék

A Mol egy százalékkal 20 800 forintra, a Richter 0,8 százalékkal 6500-ra, a Telekom egy százalékkal 489-re süllyedt. Közzétették az OTP osztalékjavaslatát, ez 190 forint, így az osztalékhozama 2,3 százalék. Több, mint az egy éves lakossági kincstárjegy 2,0 százalékos kamata, de jóval kevesebb, mint egy tíz éves államkötvény 3,6 százalékos referenciahozama. Az osztalék persze még emelkedhet.

Kereskedelmi háborútól félnek

A forint nem sokat mozgott, az esti 308,30 forintos euróárfolyam nagyjából megfelel a péntek estinek. A dollár a nap eleji szerény gyengülésből a nap végére kicsi erősödésbe ment át. A Moody's negatívra rontotta a török államadósság kilátásait pénteken, a török-európai nácizós nyilatkozatháború is folytatódik, a líra mégis 0,3-0,4 százalékos pluszban van. (Talán azért, mert a múlt héten a török jegybank megemelte az egyik kamatát.)

Az amerikai indexek este minimális, 1-2 ezrelékes mínuszban voltak, miközben Trump nagy csatákat vív lehallgatásokkal, oroszokkal, választási beavatkozásokkal kapcsolatban. A hétvégi G20-csúcs visszhangja elég rossz volt, mivel az amerikaiak a protekcionizmus kapcsán eléggé kevéssé tűntek együttműködőnek.

Sok az amerikai olajkút

Közben több ország, mint Kína azt latolgatja, mivel vágna vissza, ha az amerikaiak bevetnének valamilyen kereskedelmi fegyvert. Félnek sokan a kereskedelmi háborúktól, ez főleg az európai kereskedés elején éreztette hatását.

Az olaj nap közben általában mínuszban volt, estére a Brent visszakúszott nullába, a WTI fél százalékos esést produkált (51,80, illetve 49,00 dolláron). A befektetők rossz kedvéhez hozzájárulhatott, hogy a péntek este közzétett számok alapján erősen nőtt a működő amerikai kutak száma.

Bikahangulatban a technikai elemző

A réz és a kobalt lehet a villanyautó-gyártás nyertese Pletser Tamás, az Erste energiapiaci elemzője szerint. „A becslések szerint 2035-re 140 millió elektromos autó száguldhat a világ útjain, amihez 8,5 millió tonna többletréz kínálatra lenne szükség. Ez gyakorlatilag a mostani rézkínálatnak felel meg, tehát a kapacitások duplázására lenne szükség” - írja.

Meglehetősen optimista hangulatúak („bullish-ak”) az Erste technikai elemzései, elég a címeket végignézni:DAX: Folytatódhat az emelkedés”, „S&P500: Hamarosan csúcsdöntés jöhet”, „Dow Jones: Fontos támaszon az árfolyam”, „Nasdaq: Történelmi csúcson az index”.

Csak a Richter?

A KBC Equitas viszont inkább borús hangulatban ír a magyar részvényekről. Szerinte csökkenő irányt vettek a magyar papírok a múlt héten. „Az OTP letörte a július óta tartó emelkedő trendcsatornát, a Magyar Telekom pedig a fontos ellenállást visszatesztelve újból lefelé fordult. A Mol elérte a felső sávot az oldalazó trendcsatornában, ahonnan újból lefordult a papír. Egyedül a Richter mutat pozitív képet, hiszen az 50 napos mozgóátlagról pozitív irányba tudott fordulni” - írják.

A "Frexit" valószínűségét járja körül alaposan az Equilor blogján Kovács Bálint. Úgy foglalható össze, hogy még ha Le Pent elnökké is választanák, akkor is csekély a valószínűsége, hogy az EU-ból való kiválást el tudja érni.

Bitcoin és ethereum

A bitcoin áfolyama a napokban megint 1000 dollár alá zúgott, de ma újra efölé ugrott, 1050 dollárra. Az ethereum (ETH), amelyet sokan a bitcoin tökéletesített változatának tekintenek, december végén még csak nyolc dollár volt, ma hat százalékos száguldás után 44 dollár felett jár. Öt és félszeresére drágult tehát kevesebb, mint három hónap alatt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Minden szem Matolcsyékon – róluk fog szólni a hét

Minden szem Matolcsyékon – róluk fog szólni a hét

A jegybank monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülésére és csütörtöki inflációs jelentésére figyel leginkább a piac a jövő héten. De lesznek más makroadatok is, például a KSH közli a kormányzati szektor tavaly év végi teljesítményét, jönnek ipari és munkaerő-piaci adatok is. Napról napra, ez vár ránk a jövő héten.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

  • március 27
    Fogyasztói bizalmi index
    IFO üzleti hangulatindex
    március 28
    MNB kamatdöntés
    ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (20 mrdFt)
    Conference Board fogyasztói bizalmi index
    Richmondi Fed feldolgozóipari index
    március 29
    KSH: munkanélküliségi ráta
    Függőben lévő lakásértékesítések (év/év)
    március 30
    KSH: Kiskereskedelem (január)
    MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok
    Fogyasztói bizalom (végleges)
    Fogyasztói árindex (év/év, végleges)
    GDP (negyedév/negyedév, végleges)
    Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
    március 31
    KSH: termelői árindex (év/év)
    KSH: a kormányzati szektor egyenlege
    Fogyasztói árindex
    Munkanélküliségi ráta
    Ipari termelés
    Munkanélküliségi ráta
    Fogyasztói árindex (év/év)

Szavazás

5 százalékra csökkentenék a hal- és vadhús áfáját. Ha ezek a termékek olcsóbbak lennének, többet venne belőlük?