Hirdetés
Hirdetés

Yellent fogják grillezni, olcsó-e a Waberer´s?

Eidenpenz József, 2017. július 10., 18:56

Az imponáló német exportadatok, a vártnál jobb – legalábbis kevésbé rossz – kimenetelű G20-találkozó, a kissé magára találó olaj lehettek azok a katalizátorok, amelyek az európai indexeket magasabbra repítették hétfőn. A BUX is bőven hozta az átlagot, főleg a Richter és az OTP miatt.

A New York-i tőzsdén dolgozó brókerek nézik, ahogy Janet Yellen bejelenti a Fed döntését 2015. szeptember 17-én. Fotó: EPA/Andrew Gombert
Fotó: EPA/Andrew Gombert

A német DAX index 04, a francia CAC 0,5 százalékkal emelkedett, a milánói tőzsde 0,8 százalékkal ment fel. A vezető szektorok az élelmiszeripar, a vegyipar, a közszolgáltatók voltak, de a bankok és az autóipar is emelkedtek valamelyest.

Itthon a BUX 0,6 százalékos emelkedése kissé magasabb az európai átlagnál. A Mol továbbra is szenved, 0,4 százalékkal 21 095-re esett. Legjobban a Richter ment fel, 1,5 százalékkal 6900 forintra. Az OTP 0,7 százalékkal 9575-re, a Telekom 0,9 százalékkal 475-re emelkedett.

Hirdetés

Yellent fogják nyaggatni

A forint ma reggel bemutatott egy ugrást, az euró ára 307,60-ra esett, de aztán visszatért a korábban jellemző szintre, a péntek esti 308,10-re. A Konzum-Opimus páros ma is limittel ment fel.

Az USA részvénypiaca is optimista, a Nasdaq Composite 0,3, az S&P 500 index 0,2, a Dow Jones ipari átlag 0,1 százalékos pluszban volt hat körül. A New York-i Fed felmérése szerint a lakosság optimista, többet készül költeni és kevéssé fél állása elvesztésétől. A piac ezen kívül a gyorsjelentési szezon beindulására vár, pénteken három nagybank teszi majd közzé a jelentését (a Wells Fargo, a Citigroup és a JP Morgan). Szerdán és csütörtökön pedig Janet Yellent, a Fed elnökét fogja majd meghallgatni, kifaggatni a Kongresszus – ezt nevezik „grillezésnek”.

Örültek Renzinek

Jó volt a fogadtatása Matteo Renzi olasz pártelnöknek, aki azt javasolta, hogy országa a költségvetési hiány minden áron való leszorítása helyett hagyja azt éveken keresztül a GDP 2,9 százalékán – írta az Investing.com. A jelenlegi tervek nulla közeli deficitről szólnak.

Úgy látszik, a Brexit mégis betesz a brit gazdaságnak, a fogyasztói hangulat romlik, a bérek csökkennek, az emberek kevesebbet tudnak spórolni, de a hitelfelvételi kedv is visszaesett. Ezt mutatják a legutóbbi adatok a német N-Tv.de cikke szerint. Egyébként egyre gyakrabban hallani azt is, hogy talán mégsem kéne Brexitet csinálni.

Lemaradt a londoni index

A londoni tőzsde fő indexe mindenesetre ma majdnem átlagosan teljesített, 0,3 százalékos emelkedésével. Az FTSE 100 index egy év alatt mintegy 10, az EuroStoxx 50 (amely nagyobbrészt német és francia részvényeket tartalmaz) több mint 20 százalékkal ment fel.

Az olaj a nap elején esett, mert a befektetőket az zavarta, hogy Líbia és Nigéria termelése nő, bevonásuk az OPEC termelés-csökkentésébe pedig nem kecsegtet sikerrel. A BNP Paribas is visszavágta olajár-előrejelzését. Amerikában a kutak száma pedig ismét nőtt. Később azonban az olaj ára pluszba fordult, 0,5-0,6 százalékkal van feljebb. Az arany fordítva, reggel próbálkozott az emelkedéssel, estére enyhe mínuszba fordult.

Biztonságos?

A Waberers részvénye ma 5075 forintra esett, kissé a kibocsátási ár alá. Miért nem lőtt még ki a Waberer's? – tette fel a kérdést a KBC Equitas pénteki elemzésében. Szerintük relatíve vonzó árszinteken debütált múlt héten a részvény a tőzsdén.

A szektortársakhoz képest a részvények alulárazottnak mondhatóak az 5100 forintos kibocsátási árfolyamon, azonban számos olyan kockázati tényező is felmerül az iparági kilátásokkal és a céggel kapcsolatban, amik miatt egyelőre nem fogalmazunk meg vételi ötletet a papírokra” – foglalható össze a brókercég véleménye. Egyelőre célárat sem határoztak meg.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Komoly hibák a BKK-nál, de meddig mehet el egy etikus hacker?

Komoly hibák a BKK-nál, de meddig mehet el egy etikus hacker?

Az egyik legkomolyabb társadalmi botrányt az elmúlt napokban a BKK jegyvásárlási rendszerében hibát találó, majd azt bejelentő és nyilvánosságra hozó 18 éves hobbiinformatikus ügye volt. A T-Systems, a rendszert üzemeltető cégként feljelentette a hackert, az eljárás ugyan jogilag rendben van, de külföldön ez a feljelentés nem történt volna meg.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • július 17
  Ipari termelés, GDP és kiskereskedelmi forgalom
  Netflix (2017 Q2)
  július 18
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  Fogyasztói árindex
  ZEW index
  július 19
  Wizz Air (2018 Q1)
  Morgan Stanley (2017 Q2)
  július 20
  KSH: Keresetek (január–május)
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről
  Import és export
  EKB kamatdöntése
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói bizalom
  július 21
  General Electric (2017 Q2)

Szavazás

Ön melyik országban tartana a leginkább terrortámadástól nyaralás közben?