Hirdetés
Hirdetés

Yellent fogják grillezni, olcsó-e a Waberer´s?

Eidenpenz József, 2017. július 10., 18:56

Az imponáló német exportadatok, a vártnál jobb – legalábbis kevésbé rossz – kimenetelű G20-találkozó, a kissé magára találó olaj lehettek azok a katalizátorok, amelyek az európai indexeket magasabbra repítették hétfőn. A BUX is bőven hozta az átlagot, főleg a Richter és az OTP miatt.

A New York-i tőzsdén dolgozó brókerek nézik, ahogy Janet Yellen bejelenti a Fed döntését 2015. szeptember 17-én. Fotó: EPA/Andrew Gombert
Fotó: EPA/Andrew Gombert

A német DAX index 04, a francia CAC 0,5 százalékkal emelkedett, a milánói tőzsde 0,8 százalékkal ment fel. A vezető szektorok az élelmiszeripar, a vegyipar, a közszolgáltatók voltak, de a bankok és az autóipar is emelkedtek valamelyest.

Itthon a BUX 0,6 százalékos emelkedése kissé magasabb az európai átlagnál. A Mol továbbra is szenved, 0,4 százalékkal 21 095-re esett. Legjobban a Richter ment fel, 1,5 százalékkal 6900 forintra. Az OTP 0,7 százalékkal 9575-re, a Telekom 0,9 százalékkal 475-re emelkedett.

Hirdetés

Yellent fogják nyaggatni

A forint ma reggel bemutatott egy ugrást, az euró ára 307,60-ra esett, de aztán visszatért a korábban jellemző szintre, a péntek esti 308,10-re. A Konzum-Opimus páros ma is limittel ment fel.

Az USA részvénypiaca is optimista, a Nasdaq Composite 0,3, az S&P 500 index 0,2, a Dow Jones ipari átlag 0,1 százalékos pluszban volt hat körül. A New York-i Fed felmérése szerint a lakosság optimista, többet készül költeni és kevéssé fél állása elvesztésétől. A piac ezen kívül a gyorsjelentési szezon beindulására vár, pénteken három nagybank teszi majd közzé a jelentését (a Wells Fargo, a Citigroup és a JP Morgan). Szerdán és csütörtökön pedig Janet Yellent, a Fed elnökét fogja majd meghallgatni, kifaggatni a Kongresszus – ezt nevezik „grillezésnek”.

Örültek Renzinek

Jó volt a fogadtatása Matteo Renzi olasz pártelnöknek, aki azt javasolta, hogy országa a költségvetési hiány minden áron való leszorítása helyett hagyja azt éveken keresztül a GDP 2,9 százalékán – írta az Investing.com. A jelenlegi tervek nulla közeli deficitről szólnak.

Úgy látszik, a Brexit mégis betesz a brit gazdaságnak, a fogyasztói hangulat romlik, a bérek csökkennek, az emberek kevesebbet tudnak spórolni, de a hitelfelvételi kedv is visszaesett. Ezt mutatják a legutóbbi adatok a német N-Tv.de cikke szerint. Egyébként egyre gyakrabban hallani azt is, hogy talán mégsem kéne Brexitet csinálni.

Lemaradt a londoni index

A londoni tőzsde fő indexe mindenesetre ma majdnem átlagosan teljesített, 0,3 százalékos emelkedésével. Az FTSE 100 index egy év alatt mintegy 10, az EuroStoxx 50 (amely nagyobbrészt német és francia részvényeket tartalmaz) több mint 20 százalékkal ment fel.

Az olaj a nap elején esett, mert a befektetőket az zavarta, hogy Líbia és Nigéria termelése nő, bevonásuk az OPEC termelés-csökkentésébe pedig nem kecsegtet sikerrel. A BNP Paribas is visszavágta olajár-előrejelzését. Amerikában a kutak száma pedig ismét nőtt. Később azonban az olaj ára pluszba fordult, 0,5-0,6 százalékkal van feljebb. Az arany fordítva, reggel próbálkozott az emelkedéssel, estére enyhe mínuszba fordult.

Biztonságos?

A Waberers részvénye ma 5075 forintra esett, kissé a kibocsátási ár alá. Miért nem lőtt még ki a Waberer's? – tette fel a kérdést a KBC Equitas pénteki elemzésében. Szerintük relatíve vonzó árszinteken debütált múlt héten a részvény a tőzsdén.

A szektortársakhoz képest a részvények alulárazottnak mondhatóak az 5100 forintos kibocsátási árfolyamon, azonban számos olyan kockázati tényező is felmerül az iparági kilátásokkal és a céggel kapcsolatban, amik miatt egyelőre nem fogalmazunk meg vételi ötletet a papírokra” – foglalható össze a brókercég véleménye. Egyelőre célárat sem határoztak meg.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Matolcsy szerint ebben követhetjük a lengyel példát

Matolcsy szerint ebben követhetjük a lengyel példát

A BÉT konferenciáján a jegybank elnöke célzott arra, hogy megvizsgálhatják az állami vállalatok egy részének tőzsdére vitelét. A lengyel tőzsdéhez hasonlóan bankokat is lehetne a parkettre vinni. Azután újra elmesélte, hogyan lesz nálunk új aranykor.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?