Hirdetés
Hirdetés

Zuhan a svájci frank, küzd a forint, mint malac a jégen

Fellegi Tamás, 2017. szeptember 22., 11:10

A tőzsdék ma sem aktívak, talán a német választások eredményét várják, igaz, nagy meglepetés nem várható. Itthon az OTP esik, lassan visszaér 10 ezer forint közelébe, de a Mol is gyenge, a Richter viszont emelkedik. A forint küzd a gyengülés ellen, a svájci frank szabadesésben.

Újabb mélypontra esett a frank, ez a legalacsonyabb értéke azóta, hogy közel 3 éve a svájci jegybank elengedte az árfolyamot, melyre akkor nagy felértékelési nyomás nehezedett. Azóta megfordult a világ, elpárolgott a frank iránti kereslet, a benne felvett hiteleket is visszafizették a legtöbben, és ami a legfontosabb, helyreállt az euró iránti bizalom.

Euró/svájci frank
Euró/svájci frank

Mindemellett a franknak negatívabb a kamata, mint bármely más valutának, így aki abban tartja, legalábbis számlapénz formában, annak szép lassan fogy a pénze, és ezt a legtöbben előbb-utóbb megunják, és feladják a frank tartását. Az árfolyam most 1,162 az euróhoz képest, egyre közelebb a bűvös 1,20-as szint, ahol svájci jegybank ügyetlenkedése annyi kárt okozott.

Hirdetés

A forint visszajött 310 alá az euróhoz képest, próbálja legalább ezt a szintet megtartani. Nagyon nem kéne tovább gyengülni, hisz akkor emelkedhetnek bármeddig a bérek, ha euróban alig érnek többet, sosem szűnik meg a munkaerőhiány.

Euró/forint
Euró/forint  Friss árfolyamok >>>

Az európai tőzsdék nem mozdulnak, majd talán a német választások után, nem mintha különösebb meglepetésre lehetne számítani. A hazai börzén az OTP és a Mol esik egyaránt 0,4 százalékkal, előbbi 10 150 forintig, utóbbi 24 300 forintig. A Richter viszont emelkedik fél százalékkal, 6790 forintig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mekkora bajban vannak azok az autósok, akik kamerát szereltek a kocsiba?

Mekkora bajban vannak azok az autósok, akik kamerát szereltek a kocsiba?

Biztosan ezrek kapnak majd karácsonyra autóba szerelhető fedélzeti kamerát: a daschcamek egyre olcsóbbak, közben egyre jobb minőségű képet és szolgáltatásokat nyújtanak. Amellett, hogy az orosz közúti videók kifogyhatatlan humorforrást jelentenek az internet népének, a menetkövető kamerák használata már önmagában komoly jogi kérdéseket vet fel.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?