Hirdetés
Hirdetés

Összeomlott az olajár

Fellegi Tamás, 2017. június 15., 11:04

Összeomlás-szerűen esik az olaj, a tőzsdék is gyengélkednek ma. A BÉT-en elmúlt napokban nagyot emelkedő Richter és OTP vezeti az esést, de Mészáros Lőrinc cégeit újra veszik. Amerikában a jegybank fokozatosan bevonja a korábban kiszórt ingyenpénzt, egyúttal kamatot is emelt. Tartja erejét a forint és a cseh korona.

Az olaj árának esése tegnap felgyorsult, hirtelen két dollárral csökkent mindkét fő típus: a WTI 44,40 dollár, a Brent 46,60 lett, és ma is ezen a szinteken kereskednek velük. Nem kizárt, hogy a piaci résztvevők egyre inkább odafigyelnek a hosszabb távú várható tendenciákra, melyek szerint óhatatlanul csökkenni fog az olaj iránti kereslet a korábban várthoz képest.

WTI olaj
WTI olaj

Tegnap kamatdöntő ülést tartott az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, és egyrészt kamatot emelt, így az irányadó kamat hosszú idő után egy százalék fölé került, másrészt kidolgozták a tervet arról, hogyan vonják vissza a kötvényvásárlási program során fedezetlenül kibocsátott pénzt. A jegybanknál összesen 4200 ezer milliárd dollárnyi államkötvény, jelzáloglevél és egyéb értékpapír van, ennek mennyiségét drasztikusan le akarják csökkenteni.

Hirdetés

A tervek szerint az első hónapban 6 milliárdnyi lejáró állampapír helyett nem vesznek újat, és 4 milliárdnyi egyéb papírt hagynak kifutni. Az összeget negyedévenként emelik újabb 6 illetve 4 milliárddal, amíg el nem éri a havi 30, illetve 20 milliárdot. Így, amikor felpörög a program, havi 50 milliárd dollárt engednek vissza a piacra. Egyúttal a kamatemelések is folytatódni fognak, mivel úgy látják, hogy a gazdaság állapota egészséges, a monetáris politika 10 év után visszatérhet a normál kerékvágásba.

Az amerikai tőzsdék enyhe eséssel zártak, a Tesla azonban új csúcsot ért el 380 dolláron. Zajlik a shortosok kényszerzárása, a legjobb emelkedéseket gyakran a short pozíciók tömeges leépítése gerjeszti.

Tesla
Tesla

Az európai indexek többnyire esnek, a francia CAC-40 egy százalékkal van lejjebb 5190 ponton, a DAX 0,6 százalékkal 12 730 ponton. Két és fél százalék mínuszban van az orosz tőzsde, amit leginkább az olajáresés indokol.

A BUX fél százalékkal van lejjebb 35 800 ponton, leginkább a két nap alatt nagyot emelkedő OTP esik vissza 1,7 százalékkal 9140 forintig, valamint a tegnap száguldó Richter 0,8 százalékkal 7140 forintig. Ma ismét szárnyalnak a Mészáros-papírok: a Konzum 16 százalékkal van feljebb 610 forinton, az Opimus 11 százalékkal 111 forinton.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megvan a döntés: elzavarják a katalán kormányt

Megvan a döntés: elzavarják a katalán kormányt

Sikerült megtalálni talán az egyetlen olyan megoldást, amivel van esély a polgárháborús állapotok elkerülésére: feloszlatják a katalán kormányt, új választásokat rendelnek el, de hangsúlyozottan nem függesztik fel az autonómiát. A függetlenségpártiaknak most dönteni kell: lázadnak, vagy egy valóban törvényes választáson próbálják meg megerősíteni az elszakadási szándékukat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?