6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csütörtökön elérte az 1000 dollárt a bitcoin árfolyama több tőzsdén is, ezzel egy hónap alatt ötszörösére nőtt az ára, egy év alatt pedig nyolcvanszorosára. Tulipánhagyma-őrület? Kipukkadás előtti lufi? Vagy az egésznek megvan a racionális magyarázata és átalakítja életünket?

Bitcoin vagy bitcoin?

A kis betűs bitcoin szó a pénzegység nevét jelenti, mint nálunk a forint. A nagybetűs Bitcoin az egész Bitcoin-rendszerre utal.

Egy éve, 2012. november 28-án 12,5 dolláron zárt egy bitcoin árfolyama a MtGox nevű tőzsdén, ma magyar idő szerint kora délután 1168, a Bitstamp-en kereken 1000 dollár volt. A BTC China árfolyama 6545 jüan, átszámolva 1074 dollár volt, a német Bitcoin.de-n pedig 764 euróért forgott, ami 1039 dollár körüli árat jelent. Az árfolyam így egy év alatt körülbelül 80-85-szörösére, egy hónap alatt hozzávetőleg ötszörösére szárnyalt.

Kínaiak, hedge fundok és kockázati tőkések

A sajtóban ismét buzgó találgatás folyik, hogy mi is okozhatta ezt az őrült száguldást. A Coinsetter cég angol nyelvű blogja három fontos tényezőt említ:

– A kínai kereslet felfutását, mivel a kínaiak folyamatosan keresnek alternatív, nem hivatalos megtakarítási lehetőségeket. Mára a BTC China lett a legnagyobb bitcoin-tőzsde.

– Az intézményi befektetők, hedge fundok érdeklődése gyorsan növekszik. A SecondMarket’s Bitcoin Investment Trust, amely más alapoknak és intézményeknek kínál bitcoin-befektetést, négy hét alatt összeszedte az év végére várt tőkét, és csak az elmúlt hónapban 15 millió dollárt fektetett bitcoinba. De más intézményi szereplők is vannak.

– A kockázati tőke érdeklődését is felkeltette a szektor, csak novemberben tízmillió dollárt fektettek a Bitcoinnal foglalkozó vállalkozásokba.

Más források említik, hogy a bitcoinra történt Google-keresések is meredeken, több száz százalékkal emelkedtek az utóbbi hetekben, hasonló mértékben, mint az árfolyam, tehát széles tömegek érdeklődését is ismét felkeltette a számítógépes pénz.

A bitcoin már az űrben van

A tömegessé váló elterjedést jelzi, hogy bitcoint egyre többen használják reklámcélokra is, hogy felhívják magukra a figyelmet. A nyáron egy szülész jelentette be a világ első bitcoin-bébijét, akinek szüleitől bitcoint fogadtak el a közreműködésért. Korábban az első bitcoinos házvásárlás kapott nagyobb publicitást. Nemrég a magán-űrrepüléseket szervező Virgin Galactic jelentette be, hogy a repülés ára 250 ezer dollár, vagy 297 bitcoin (akkor még 840 dolláros árfolyam mellett).

 

Arra a kérdésre, hogy mennyit is ér majd a jövőben a bitcoin, híveinek egy része azt a választ adja, hogy attól függ, mennyire terjed el fizetőeszközként, mert annál nagyobb lesz iránta a kereslet. A Fool.com idézi az említett SecondMarket hedge fundot, amely kiszámolta, mekkora árfolyamot indukálna a bitcoin széleskörű elterjedése, méghozzá már létező fizetési rendszerek példáján keresztül.

 

Egy bitcoin=37 815 dollár?

Eszerint, ha a Bitcoin akkora fizetési forgalmat bonyolítana le, mint a nemzetközi átutalásokat bonyolító, nálunk is ismert Western Union társaság, az 11,5 milliárd dolláros Bitcoin-összértéket és 966 dolláros árfolyamértéket indokolna. Ezt már sikerült ma és tegnap meghaladni. Ha pedig a Paypal internetes fizetési rendszernek megfelelő szerepe lenne, az már 1916 dolláros árat eredményezne.

Ha a Bitcoin Törökország pénzmennyiségét (monetáris bázisát) érné el, az 95 milliárd dolláros összértéket és 7983 dolláros darabonkénti értéket eredményezne. A legmeglepőbb viszont az, hogy ha a bitcoin csak a forgalomban levő arany értékének öt százalékát tenné ki, az is már 450 milliárd dollár lenne, ami darabonként 37 815 dollár. Ennek jelentősége azért lehet nagy, mert a bitcoin mennyisége korlátozott, sokan áremelkedést várnak tőle („hiperdeflációt”), és ezért rengetegen vásárolják megtakarítási, „kincsképzési” célzattal.

Tulipánok és fák

A fák nem nőnek az égig – tartja egy régi tőzsdés mondás, sokan pedig újra és újra a XVII. századi holland tulipánmániát emlegetik, ahol az egekbe szárnyaló árakat óriási összeomlás követte, azaz a tulipánhagyma-tulajdonosok teljes tönkremenetele. A befektetők, spekulálók, akik házaikat, bútoraikat is eladták, és aranyáron tulipánhagymára költötték, hogy minél többet nyerhessenek, csak egy halom fonnyadt növénykével álltak a kezükben a végén. „…A szabad árak ennél is mélyebbre zuhantak. És csökkentek tovább mindaddig, amíg a tulipánhagyma gyakorlatilag teljesen el nem értéktelenedett, és annyiért nem kínálták, mint a közönséges vöröshagymát”. (Burton G. Malkiel: Bolyongás a Wall Streeten.)

Igencsak lenne rá igény

Ám ahogy a Fool.com is írja, a Bitcoin valós piaci igényre adott válasz, egy piaci rést tölt be: nagy szükség lenne ugyanis egy problémamentes digitális pénzeszközre. A bitcoinos fizetés olyan egyszerű, mintha készpénzt adnánk át, jóval egyszerűbb például a hitelkártyánál, és ennek nagy értéke van.

(Fotó: 123rf.com)

A tulipánhagyma-hasonlat egyik kritikáját fogalmazta meg a Bitcoinmagazine is a napokban kínai szerzőre hivatkozva. Eszerint, míg a tulipánok nem voltak alkalmasak fizetőeszköznek, a bitcoin nagyon is alkalmas rá. A tulipánokkal ellentétben a bitcoin nem romlik meg, szabadon osztható kisebb egységekre, jól (sőt kiválóan, villámgyorsan) szállítható a világ bármely pontjára. Végül, de nem utolsósorban mennyisége nem befolyásolható bárki által.

Ez a négy kritérium a szerző szerint elegendő ahhoz, hogy a bitcoin fizetőeszközként funkcionáljon. De ha bármelyik sérül, és a bitcoin iránti kereslet erősen visszaesik, az árfolyam ugyanúgy a mélybe zuhanhat, mint a tulipánhagymáké annak idején.

Öt év múlva bitcoin-kánaán?

Blummer Tamás hazai Bitcoin-szakértő és vállalkozó szerint minden új technológia használata egy veszélyes dolog, a részvevők feltesznek rá valamilyen tétet. „Én feltettem rá a saját karrieremet, és sokan teszik ezt” – mondta el az ATV-ben Friderikusz Sándornak. Szerinte a bitcoin értékét az adja, hogy sok, a számítástechnikához és a pénzügyekhez értő ember invesztálja a tudását abba, hogy létrehozzon egy új pénzügyi világrendszert. Ebben az új rendszerben a bitcoin lényegében egy részvény, egy startup-vállalkozás részvénye.

Az, hogy Amerikában van a legtöbb probléma a Bitcoin körül, annak köszönhető, hogy Amerikának van a legtöbb vesztenivalója, azon belül a Wall Streetnek – mondta el. A Bitcoin ugyanis a pénzügyi szolgáltatások újrarendezését válthatja ki. Szerinte a Bitcoin bonyolultsága ellenére a mobiltelefonhoz és az e-mailhez hasonló sebességgel fog elterjedni, és öt év múlva már általános lehet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG