1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Napok alatt óriásit zuhant az arany ára. A Fed vagy a Goldman Sachs manipulálja? El akarják venni a kisbefektetők megtakarításait, mint Cipruson? Soros is benne van? Összeesküvés-elméleteket gyűjtöttünk.

A ciprusi – esetleg később portugál, olasz – aranykészletek esetleges kiárusítása, a Fed-féle pénzpumpa várható leállása. Az arany technikai képe, a lefelé mutató trendcsatorna, az arany-ETF-ekből folyó pénzkivonás, a kínai gazdaság lassulása, az indiai behozatali vám megemelése. Nagyjából ezeket az érveket ismételgették unos-untalan az arany lefelé tartó árfolyamával kapcsolatban az utóbbi időben, némelyiket hetek vagy hónapok óta. A befektetők egy részének fantáziája azonban meglódult, és összeesküvéseket keresnek az áralakulás mögött.

1. Így néz ki a devizaháború

A Business Insider szerint Max Keiser tévériporter a napokban azt mondta: „Az arany és ezüst a kormány kisajátításainak újabb példája. MF Global, Ciprus, arany/ezüst. Így néz ki egy devizaháború” – idézi a cikk a rövid Twitter-üzenetet. (Az MF Global egy származékos üzletekkel foglalkozó brókercég volt, amely 2011 végén ment csődbe, hatalmas tartozásokat hátrahagyva.)

2. Pont, amikor a texasiak aranyba menekülnének

James Rickards, híres közgazdász és befektetési bankár megjegyzése szerint „érdekes, hogy az aranyösszeomlás pont négy nappal a texasi értéktári meghallgatás előtt történt” – írja a Business Insider. A megjegyzés arra utal, hogy több amerikai szövetségi állam már nem bízik a dollár értékállóságában, ezért különböző módokon a nemesfémekre helyeznék a hangsúlyt, elismertetnék azokat értékmérőként vagy tartalékolnának belőlük. (Erről a Bloomberg írt részletesen /angolul/.)

Közülük Texas egymilliárd dollárnyi aranyat helyezne el egy New Yorki tárolóhelyen. A Fed pedig nyilván nem örül a dollár iránti bizalom megingásának. Mintha Bernanke (a Fed-elnök) papírba csomagolt döglött halat küldött volna ajándékba Perrynek (a texasi kormányzónak) – írta Rickards.

3. Az egész színjátékot a Fed rendezte?

Néhány megjegyzésnél jóval komolyabb és átgondoltabb összeesküvés-elméletet fogalmaz meg Paul Craig Roberts, a reagani gazdaságpolitika egyik atyja, aki szerint az intézményi befektetők akarják kirázni – „kiijeszteni” – a kisbefektetőket az aranykészletükből. Ehhez először csendben megsúgták az ügyfeleiknek, hogy ideje kivonulni az aranyból, mert esés jön. Majd a Goldman Sachs nyilvánosan lépett színre, és további aranyesést jósolt, ami megindította a lavinát.

Az aranybogarak fűbe harapnak

„Gold bugs”, azaz aranybogarak – így hívja az amerikai tőzsdei szleng a meggyőződéses aranyvásárlókat, aranylongolókat, akik töretlenül hisznek a sárga fémben. Rájuk most kemény idők járnak, a veszteségek mellett élcelődnek is rajtuk, mint Nouriel Roubini, akik Twitterjén azt írta, hogy ők most bódult katatónikus állapotban vannak, és megehetik az aranyukat. Másutt ilyen címmel írtak cikket hétfő reggelre: "Hét önáltatás, amelyekkel ma az aranybogarak ébrednek".

Ám a közgazdász cikkeiben – angolul itt és itt – egyértelműen a Fed-et teszi felelőssé az egészért. Állítása szerint amikor az arany 2011 augusztus 23-án 1917,50 dolláron tetőzött, az már komoly veszélybe sodorta a Fed azon politikáját, amelynek során pénzt pumpált a gazdaságba. Abból a célból, hogy a bankok rossz mérlegeit szépítse és az amerikai költségvetési hiányt finanszírozza. Ha ugyanis a dollár összeomlik az arannyal és az ezüsttel szemben, akkor ki fogja elhinni, hogy a többi devizával szemben vett árfolyama valós? – írta.

Annak érdekében, hogy a dollár aranyban mért értéke ne omoljon össze, a Fed szerinte egyrészt elhíresztelte, hogy az arany azon a szinten nem más, mint egy tőkepiaci buborék. Másrészt pedig a tőle függő nagybankokat kérte meg arra, hogy „papíraranyat” (aranyra szóló származékos termékeket) shortoljanak, azaz adjanak el, lenyomva ezzel az árat, 1750 dollár környékére, ahol azután már meg is tudta tartani.

---- A Merrill és Soros is benne vannak? ----

Craig szerint a mostani, áprilisi aranyár-esést is a Fed indította el, ő súgott először a befektetési bankoknak, az egész színjátékot ő rendezte. Ennek oka pedig az, hogy világszerte elfordulnak a befektetők a dollártól, mint nemzetközi fizetési eszköztől és tartalékdevizától. A szerző azt a következtetést vonja le, hogy az USA hatalmas válság felé közeledik, a dollár és minden, dollárban jegyzett befektetés értéke nagy veszélyben van.

4. A Goldman Sachs az orrunk előtt manipulálta

Az orrunk előtt manipulálja az arany árát a Goldman Sachs bankház a Money Morning szerint. A kisbefektetőknek blikkfangos befektetési sztorikat tálaló oldal cikke szerint a Goldman szisztematikus munkával nyomta le az aranyat. Már decemberben esést jósolt, ami akkor öt százalékos ársüllyedést okozott.

Február végén pedig három hónapos arany-célárát 1825-ről 1615 dollárra, hat hónapos célárát 1805-ről 1600 dollárra, az egy éveset pedig 1800-ról 1550-re csökkentette. Április 10-én azután 1530, 1490 és 1390 dollárra vittel le a három árat. Az írás ezt egyszerűen ármanipulációs stratégiának nevezi. Ezt többek között azzal indokolja, hogy a Goldman az aranyár-esés folyamatát többek között saját korábbi előrejelzésével indokolta februárban, amit jedi-elmekontrollnak nevez. (A Star Wars jedi-lovagjainak képessége nyomán.)

Szerinte a Goldman a valós gazdasági folyamatok ellenére – lanyha amerikai növekedés, az Eurozóna válsága – a saját véleményét kényszeríti rá a világra az aranyról. Sőt, ezt a stratégiát folyamatosan alkalmazza az összes részvénynél és árupiaci terméknél. Sőt mi több, a cikk szerint már az 1920-as évektől kezdve az egész Wall Street így működik.

5. A Merrill is benne van?

Egyes hírek szerint a Merrill Lynch nemrég, valószínűleg hétfőn a reggeli nyitásban négymillió uncia aranyat adott el a COMEX-en, ennek értéke akkor még közel hatmilliárd dollár lehetett. Ez a mennyiség nyilván igencsak alkalmas volt az esés gyorsítására.

6. Soros is lebeszélte

Soros György

Soros György a múlt héten egy interjúban azt mondta, hogy az arany menedékszerepe megszűnt. Ennél kevés rosszabbat lehet mondani a fémről. De azt is mondta, hogy a központi bankok viszont szorgalmasan vásárolják tovább, ezért nem vár tőle további esést. Úgy látszik, ő is tévedhet, hiszen ez után kezdett csak igazán esni. (Vagy úgy gondolja, hogy nem hisznek neki, ezért éppen az ellenkezőjét mondja, mint amit gondol? Vagy úgy gondolja, hogy már tudják, hogy ő tudja, hogy nem hisznek neki, ezért éppen hogy csak azért is az igazat mondja? Ki tudja.)

A guru a tavaly év végi kötelező hedge fund-portfóliójelentések alapján megvált aranykészletének 55 százalékától az utolsó negyedévben. Hogy mi lett a maradék 45 százalékkal, vett hozzá vagy eladta, nem tudni, majd kiderül a következő jelentésből.

7. A magyar brókerek is benne vannak?

Az Erste Befektetési Zrt. már február 12-én javasolta az arany eladását, 1643 dolláros belépési ponttal, 1550  dolláros kiszállási ponttal és 1685 dolláros stop lossal. A Buda-Cash egyik hírlevele a 1599,9 dolláros szint átlépésekor javasolt aranyeladást február 19-én. A KBC Equitas pedig épp most módosította 1620-ról 1480-ra a stop loss-megbízását, állítása szerint eddig 15 százalékot keresett az aranyshortokon. (Ami tőkeáttétellel ennek többszöröse is lehet.)

---- Ha nem hiszed, próbáld ki ----

Lehet, hogy az Erste, a Buda-Cash és az Equitas is benne volt a világméretű összeesküvésben? Vagy csak elemzőik olvasnak a piaci jelekben (ami egyébként a dolguk)? És ha ők tudnak, akkor a Merryl Lynch vagy a Goldman Sachs nem tud? Csak úgy kérdezzük...

A nagy zuhanás előtt, április 11-én reggel Zsiday Viktor alapkezelő az Alapblogon az egész nyersanyagpiac számára jósolt rossz időket, benne az arannyal. Az olaj árát is elnézve, egyelőre bejött neki.

+1: A nagy ezüst-összeesküvés

A nemesfémek manipulációjának lehetőségét már sokan felvetették, és az USA-ban a hatóságok is vizsgálatokat folytattak le, a Business Insider korábbi cikke szerint 2004-ben, 2008-ban és 2012-ben is. Nem találtak azonban meggyőző bizonyítékokat. Az, hogy egyes csoportok komoly short-állományokat tartanak a kezükben, vagy hogy az ár egy bizonyos irányba megy, nem bizonyult elegendőnek. Pedig a jelenség kutatója, Ted Butler állítása szerint 1985 óta gyűjtögeti az adatokat, ahogy egy interjúban tavaly elmondta.

Az az említett teória viszont, hogy a kormányoknak érdekükben állna a nemesfémek árának alacsonyan tartása, már akkor is felmerült. A cikk egyéb szórakoztató „konteókat” (konspirációs teóriákat) is leír, például azt, hogy Fort Knoxban nincs is arany vagy hogy a Rotschild-család ellenőrzi a kormányokat és az egész bankrendszert.

A sajtó és a tömegpszichózis

A német Start-trading.de sokkal egyszerűbb okot sejt az arany áresése mögött: a tömegpszichózist. Az aranybefektetők szerinte egyszerűen belefáradtak a sok hónapig tartó oldalazó, lassan csökkenő áralakulásba, és elveszítették hitüket. A média is hónapok óta pesszimista álláspontokat közölt, az arany gyenge, sőt nem létező fundamentumairól írt, vagy hogy a nemesfém nem fizet sem osztalékot, sem kamatot. Viszont amikor ezt a helyzetet felismerik a nagybefektetők, befektetési bankok, akkor e kisbefektetői blog szerint is könnyen beindíthatják a lavinát. Az élére állhatnak a folyamatnak azzal, ha esést prognosztizálnak vagy eladásokba kezdenek.

Az összeesküvés-elméletekkel a végtelenségig lehetne vitatkozni, de nem biztos, hogy érdemes, mert hívőik, mivel hisznek, nem fogékonyak az észérvekre. Sok minden nem bizonyítható, és persze nem zárható ki, hogy egyik-másik elmélet igaz, vagy tartalmazhatja az igazság egy részét. Ennek ellenére néhány ellengondolatot idézünk.

Beépülne az árakba

Az egyik például az okok és okozatok viszonya: azért esett valami, mert azt mondták, hogy esni fog, vagy  azért mondták azt, mert már látták, hogy esik? Bárki bármelyiket állítja, bizonyítania kellene, számokkal, adatokkal, időpontokkal.

Szó volt róla, hogy az egész Wall Street már az 1920-as évektől manipulál az előrejelzéseivel. Ha ez így lenne, akkor azt a – maguk részéről nem hülye és állandóan makacsul jó szisztémákat kereső – kis- és nagybefektetők már régen kifigyelték volna, illetve előbb-utóbb kiszivárogna, kitudódna. (Lehet, hogy mindez már meg is történt.)

Két vége van, egy vesztes és egy nyertes

Így mindig azt csinálnák rengetegen, amit a nagyok, ekkor viszont minden ilyen manipulatív szándék szinte azonnal beépül az árfolyamba, és hosszú távú hatása elenyésző lenne. Az ilyen manipulációk hamarosan elveszítenék hatásukat. Vajon a Goldman Sach és a többi nagyágyú minden előrejelzése bejön? Korántsem, így a mostani aranysztori lehet véletlen egybeesés, a Goldman szempontjából különösen nagy szerencse is.

Hiszel benne, hogy manipulálják az árat? Akkor csináld azt, mint a nagyok, és spekulálj rá. Ha igazad van, sok pénzed lesz. Ha tévedsz, veszíteni fogsz. Azt mondod, úgy van ez kitalálva, hogy a kisbefektetők csak veszíthetnek? Akkor csináld pont az ellenkezőjét, mint a kicsik...

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG