4p
November utolsó napján népszavazást tartanak Svájcban: gyakorlatilag arról kell dönteni, vegyen-e 1000 tonna aranyat a jegybank. Könnyen lehet, hogy az igenek nyernek - ebben az esetben sokkal nehezebben tudná védeni az 1,20-as euró-frank árfolyamot a jegybank, amit pedig 2011. szeptembere óta tart.

Csúcstámadás előtt a svájci frank?

Mind az arany, mind pedig a svájci frank piacát izgalomban tartja egy november 30-i esemény.  A helvéteknek arról kell véleményt mondaniuk egy népszavazás keretében, hogy a svájci központi bank növelje-e az arany részarányát tartalékain belül három év alatt 20 százalékra, a mostani 7,8 százalékról (ez 1040 tonnát jelent).  Egyben az Egyesült Királyság és Kanada széfjeiben őrzött svájci aranyat is haza kell patriálni. Ha svájciak ezeket megszavazzák, az azonnali hatállyal bekerül az alkotmányba.

Bár a svájci kormány és jegybank (SNB) 2013 áprilisában visszautasította az aranytartalékok növelésének ötletét, az ultrakonzervatív Svájci Néppártnak sikerült több mint 100 ezer aláírást összegyűjtenie a népszavazás kiírásához.  Amennyiben a népszavazáson többséget kapnának az igenek, akkor a svájci központi banknak a következő három évben 1500 tonna aranyat kellene vásárolnia, amely megegyezik a világ éves aranytermelésének a felével.  Mivel azonban a teljes aranykészlet a világon eléri a 170 ezer tonnát, a népszavazás inkább hangulati alapon befolyásolja majd pozitívan a aranypiacot.

Hogy kerül a csizma az asztalra?

A konzervatívok rossz szemmel nézték, hogy az ország az elmúlt évtizedben fokozatosan leépítette az aranytartalékait, és inkább más devizákban képzett tartalékot (CAD, JPY, EUR).  Svájc egyébként már most is a világ hetedig legnagyobb aranybirtokosa. Amennyiben megszavaznák a javaslatot, akkor pár éven belül a harmadik helyre léphetne elő.

A népszavazás egyfajta válaszreakciónak tekinthető arra az 1999-es döntésre, hogy Svájc része lett egy jegybankok közötti, aranyeladást serkentő washingtoni megállapodásnak.  Akkor arról a lépésről nem volt népszavazás, pedig komoly kihatása volt a jegybanki politikájára: az SNB azt követően 2000 és 2004 között 1 300 tonna aranyat adott el. Ezt a politikát a vezető jegybankok fedezetlen pénznyomásának korszakában Svájcban sokan határozottan megkérdőjelezik.

A jegybank ellenzi az aranyvásárlást

Az SNB határozottan ellenzi a felvetést, nemcsak azért mert a szabad döntését érezné korlátozva, hanem mert egy igen fontos céljában is hátráltatná őket ez a kitétel. Mégpedig abban, hogy az SNB megakadályozza a frank túlzott erősödését a vezető devizákkal szemben, amit például egy küszöb is segíti az euró-frank keresztben.  Ez úgy működik, hogy amikor az euró-frank árfolyama vészesen közelíti az 1,2-es szintet – veszélyeztetve az ország külkereskedelmének versenyképességét -, akkor a jegybank frankért eurót vesz a spot devizapiacon, túlkínálattal gyengítve a saját devizáját.

EUR/CHF
2011-ben megfékezték a svájci frankot - bármi áron megvédik az 1,20-at (?)

Ennek az eredője viszont az, hogy folyamatosan nő a mérlege, már-már kényelmetlenül magas szintekre. Ha arra lenne kötelezve, hogy aranyat is vásároljon minden egyes alkalommal, azzal ellene lépne ennek a tevékenységének. Ráadásul a javaslat azt is megtiltaná az SNB-nek, hogy a jövőben hozzányúlhasson az aranytartalékaihoz, vagyis az eszközeinek egy jelentős részét nem adhatná majd el, akkor sem, ha szüksége volna rá.

Thomas Jordan az SNB elnöke szerint a javaslat csökkenti a jegybank képességét arra, hogy az inflációs kihívásokkal megküzdjenek.  Jordan szerint „túl kevés arany a gazdasági krízis alatt nem jelentett problémát, az erős frank viszont igen.  Jelentős túlértékeltségi szintjeink voltak, amely komoly problémákat jelentett.”

Következmények IGEN esetén

A népszavazás sikerére komoly esély mutatkozik a Deutsche Bank friss jelentése szerint.  Ha a javaslat átmenne, akkor bizonyosra vehető, hogy azonnal nyomás alá kerülne az 1,20-as EUR/CHF árfolyamgát.  A jegybank egyelőre nem bocsátkozott találgatásokba azzal kapcsolatban, hogy milyen stratégiát követne a bank, ha fel kellene adni az árfolyamkorlátot.

Az euró egyébként is gyengülő trendben van május óta, mert a befektetők a nagyon lanyha növekedést látva arra spekulálnak, hogy az EKB további monetáris stimulusokkal próbálja majd újjáéleszteni a régió gazdaságának a keresleti oldalát.

Címkék: Deviza / Áru

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG