1p
A múlt heti EU-csúcs néhány kézzel fogható eredménye pénteken szárnyra kapta az arany és az ezüst árfolyamát, a dollár viszont látványos gyengülésbe kezdett. Ugyanakkor a nemesfémek együtt mozognak a kockázatosabb eszközökkel, így a hangulat romlása a nemesfémeket is leránthatja.

A befektetési piacok szereplőinek figyelme az elmúlt héten a Brüsszelben megrendezésre kerülő EU-csúcsra irányult, amelyen az Európai Unió állam- és kormányfői az eurózóna válságának sokadik megvitatására gyűltek ismét egybe. Az előzetes várakozások a nagy áttöréssel kapcsolatosan nem voltak túl bizakodóak, hiszen 2010 eleje óta már 19 uniós válságértekezletet rendeztek a legfelsőbb szinteken, ám rendre sovány eredményekkel - tájékoztat az aranypiac.hu. Szándéknyilatkozatokon túl, kézzel fogható konkrét intézkedések eddig általában nem igen születtek.

A csúcstalálkozót előkészítő Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, valamint José Manuel Barroso európai bizottsági elnök, Mario Draghi európai központi banki elnök és az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportját vezető Jean-Claude Juncker nagyszabású terve az európai integráció elmélyítésére is inkább sejtetett elvi vitát, mintsem Európa akut gondjainak megoldását. Ennek megfelelően az arany és az ezüst árfolyama különösebb irány nélkül darálta a hetet egészen péntekig, amikor is hirtelen erősödni kezdett.

A brüsszeli döntések miatt kapott szárnyra az arany

A nemesfémek drágulása a kereskedési hét zárónapján a Brüsszelben péntekre virradó éjszaka hozott döntéseknek köszönhető. Az Európai Unió tagországainak vezetői egy 120 milliárd eurós növekedési csomagról határoztak, valamint megállapodtak arról is, hogy az uniós mentőalapok felpuhított feltételekkel a tagállamok mellett közvetlenül a bank- illetve más ágazati szektoroknak is pénzügyi segítséget nyújthatnak, ami valójában nem más, mint az államadósságok közösségivé tétele a hátsó ajtón keresztül. Mindez megkönnyebbülést okozott a piacokon. Nagy kérdés azonban, hogy a bejelentett uniós intézkedések pozitív hatása mennyire bizonyul majd tartósnak az arany és az ezüst vonatkozásában.

A 120 milliárd eurós újabb likviditásról olasz és spanyol kényszer hatására, valamint Franciaország csöndes támogatása mellett született most megállapodás Brüsszelben. Ez ellen küzdött kétségbeesetten Németország, Finnország és Hollandia, elkerülendő azt, hogy Európa minden adóssága előbb egy kalapba, majd onnét ismét szétosztásra kerüljön, természetesen főként ez utóbbiak terhére. A többi uniós tagország változó érdekek mentén pozícionálta magát, bár jellemzően a saját érintettség okán a rossz adósok pártjára állt. Az európai adósságválság megoldásában való előrelépésről már önmagában ez is sok mindent elárul, hiszen a napnál is világosabb, hogy nem a szükséges strukturális változásokban következett be hirtelen megvilágosodás, hanem pusztán lélegzetvételnyi időt sikerült ismét nyernie azoknak, akik önerőből már nem tudják tovább finanszírozni adósságaikat.

A hangulat romlása a nemesfémeket is leránthatja

Az aranypiac.hu tájékoztatása szerint a tervezett intézkedések a jegybankok összehangolt lépését teszi lehetővé, ami máris csökkentette a problémaországok állampapírpiacára nehezedő nyomást. Az arany és az ezüst szempontjából ugyanakkor aggasztó, hogy a javuló tendencia a kockázatosnak tartott részvénypiacok emelkedésével együtt következett be. A rossz társaság hibája, hogy a hangulat újbóli elromlása a nemesfémeket a tőzsdeindexekkel együtt ismét a mélybe ránthatja, ugyanakkor a részvények szárnyalása a nemesfémeket is szárnyra kaphatja.

Van egy pont, ami után a technikai elemzés nem alkalmas a rövidtávú előrejelzésre. A jelenlegi átpolitizált környezetben túl erős a piacon kívüli tényezők hatása az árfolyamok alakulására. Az uniós csúcs Európában például spontán aranyár-emelkedést váltott ki a pénteki nap folyamán, ugyanakkor minden korábbi próbálkozás ellenére az árfolyam legutóbb ismét elbukott az 1 630 dolláros ellenállási szinteken, és ezzel egy dupla tetőt alakított ott ki. Majd egy meredek eladási hullám 1 565,50 dollárig vitte le a jegyzéseket, ahol újabb stabilizálódás vette kezdetét.

Ez a látszólagos bázisépítés egy szimmetrikus háromszöggé is kinőheti még magát, ami azonban az aktuálisan érvényben lévő csökkenő trenden belül egy további esést valószínűsítő negatív formáció lenne. Az ebből az alakzatból való felfelé illetve lefelé történő kilépés mutathatja majd meg az irányt az elkövetkezendőkben. Másfelől pedig bizalomra adhat okot, hogy a kurzus utolérte a szürke görbével jelölt 50-napos mozgóátlagot, amely a rövidtávú emelkedés és csökkenés között egy hagyományosan fontos technikai választóvonal.

Az ezüst árfolyama egy fontos technikai támaszt tört le már egy hete 27,50 dollár környékén. Azóta is ez az árszint tartja vonzásában a jegyzéseket, amely alatt egyértelműen egy eladói hatás érvényesül, és ez akár 26 dollárig is leszállíthatja az ezüst árát. Az ott húzódó támaszszint eleste megnyitná a teret 24 dollár irányába, 27,50 fölé visszaerősödve pedig folytatódhatna a kapaszkodás tovább 28 dollár magasságába.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG