1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jó nemzetközi hangulatban is gyengült a forint az utóbbi időben, és a korábbi csúcsok által kijelölt sáv széléhez tapadt, így jó esély volt rá, hogy ebből ki fog törni az árfolyam. Az IMF-el való megegyezés valószínűségét találgatja a piac, de egyre több hír szól arról is, hogy a lakosság egy része külföldre igyekszik vinni a pénzét – mondják a mai hirtelen forintgyengülésről a Concorde Alapkezelőnél.

Szerda délelőtt hirtelen gyengült a forint, kevesebb, mint fél óra leforgása alatt 316 forintról 319 forintra emelkedett az euró, majd lassan tovább menetelt felfelé. Ennek technikai magyarázata lehet, hogy egy több hónapja tartó trend részeként az utóbbi napokban jó nemzetközi hangulatban is gyengült a fizetőeszközünk, és két hónapos bázisépítést követően a korábbi csúcsok által kijelölt sáv felső szélére tapadt – mondta el Móricz Dániel, a Concorde Alapkezelő befektetési igazgatója. Ez alapján jó esély volt rá, hogy kitörés lesz belőle és lefelé hagyja el az említett sávot már az első kisebb rossz hangulatban, ami meg is történt.

A stop loss-megbízás rátesz egy lapáttal

A hirtelen zuhanáshoz az is hozzájárulhatott, hogy vannak olyan banki kötvények, strukturált termékek, amelyek kamatát az euró/forint árfolyamhoz kötötték. Ezek egy bizonyos kamatot fizetnek, ha az euró nem lép ki egy adott sávból, és nem fizetnek kamatot, ha igen. A sávszél elérésekor a bank vélhetően zárja pozícióit. Más veszteségcsökkentő, azaz stop loss-megbízások is aktivizálódhattak ezeken a szinteken, ami felgyorsíthatta a forintgyengülést, egy-egy kritikus szint áttörésekor minden piacon gyakoriak a heves ármozgások.

A kötvénypiac már megelőlegezte

A kötvénypiac ezt tulajdonképpen már az előző napokban megelőlegezte, hiszen kedden inkább a kötvények gyengültek, szerdán pedig inkább a forint. Szerdán délelőtt – a forintgyengülést követően – az öt éves referenciapapír ajánlati hozamai 10,55-10,70 százalék körül voltak éves szinten, az előző napi 10,40 körülivel szemben. Ez tavaly év végéhez képest összesen már közel 100 bázispontos (egy százalékpontos) emelkedést jelent. A szakember úgy tudja, az új MTS árjegyzési rendszerben, magasabb árjegyzési követelmények mellett a tegnapi, átlag fölötti forgalomhoz képest ma kisebb összegben kötöttek üzleteket.

Ami a fundamentumokat illeti, a piac Móricz Dániel szerint az IMF-el való megegyezés valószínűségét találgatja, ami szükségképpen szubjektív, de az utóbbi időben nem csak olyan események történtek, amelyek ennek valószínűségét növelnék. Nagyon nehéz kitalálni mi is lesz ebből, valamelyik félnek engednie kell, valószínűleg a magyar kormánynak, de nem világos, hogy miben, és hajlandó-e erre.

Veszik és viszik az eurót

Egyre többet hallani arról is, hogy sokan vesznek eurót, és külföldre viszik, ami szintén forintgyengítő tényező lehet. Ezt a privát vagyonkezelési üzletágban is tapasztalni lehet, az utóbbi időben jóval több telefont kapnak ebben a témában, mint korábban.

Egy másik tényező, a deleveraging, azaz a kockázat, tőkeáttétel csökkentése, ami egy hosszú és tartós folyamat. Ennek keretében a nálunk működő nyugat-európai bankoknak tőkemegfelelésük (és likviditási helyzetük) javítása érdekében forrásokat kell kivonniuk, hazavinniük, és az itteni forrásokból finanszírozniuk működésüket. A legnagyobb magyarországi bankokat több milliárd eurós hitellel finanszírozzák az anyavállalatok  – mondta el a befektetési igazgató.

(Cikkünk írásakor az euró árfolyama 319,30 forint, a napi maximum pedig 320,33 forint volt. Frissebb  árfolyamok itt láthatók.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG