7p
Csak kiigazító csomaggal lehetséges, hogy három százalék alatt maradjon a költségvetés idei hiánya – mondják az Equilor elemzői. Az euró/forint árfolyam az idén 300 körül maradhat, nagy kilengést nem várnak, vannak bőven forinterősítő és -gyengítő tényezők egyaránt. Ha kiszámíthatóvá válna a gazdaságpolitika, még idén felminősíthetik Magyarországot. Olcsó-e az OTP?

Az elemzők többsége 2015-re várja Magyarország felminősítését, az Equilor már ebben az évben lehetségesnek tartja, alapvetően a kedvező makrogazdasági adatok, a magas növekedés miatt – mondta el Szántó András, a brókercég igazgatója. A makroadatok az államadósság kivételével jobban alakultak a vártnál.

Kell végre kiszámítható gazdaságpolitika

Bár a makrogazdasági előrejelzések a kilátások javítását eredményezhetnék, ennél azonban több kellene, leginkább kiszámítható gazdaságpolitika és csökkenő államadósság – tette hozzá. Lényeges lenne az adósság szerkezetének változása is, a devizaadósság egy részének lecserélése forintra.

Az európai periféria-országokban, például Spanyolországban, Portugáliában óriási hozamcsökkenés következett be az év eleje óta. A hazai rövid futamidejű állampapír-hozamokban az Equlor szerint még lehet ugyan további hozamcsökkenés, de ez az út könnyen aláaknázottnak bizonyulhat. Ha a világban, nemzetközi feszültségek vagy más problémák miatt kockázatkerülővé válik a hangulat, az komolyan visszaüthet nálunk.

Nem látszik az államadósság csökkenése

A magyar államadósság magas, a bruttó finanszírozási igény a GDP 12,5 százalékára rúg, miközben Csehországban 9,5, Lengyelországban 7,7 százalék. Az euróhoz képest a magyar forint hozamfelárának jó része eltűnt, volatilitása viszont magas.

Szántó András, Szécsényi Bálint, Kuti Ákos

Bár tavaly 2,2 százalék volt a teljes államháztartási hiány, a speciális tételekkel együtt három százalék felett lennénk. (Takarékszövetkezeti integráció, E.ON-gáztárolók, önkormányzati zárolások.) Ezzel együtt is kezelhető volt a hiány mértéke. A nyolcvan százalék körüli államadósság még mindig nagyon magas, és csökkenésének nincsenek igazán jelei – mondta el Szántó András.

Jön a csomag, ismerős?

A lakossági fogyasztás, a beruházási kereslet élénkül, az exportpiacok javulnak. Az Equilor 2014-ben 2,1 százalékos GDP-növekedést vár a tavalyi 1,1 százalék után. Negatív azonban, hogy a hitelkereslet tovább mérséklődik, vannak szektorok, amelyek a bizonytalanság miatt felmérni sem tudják a helyzetüket, a beruházási aktivitás inkább stagnál.

Mivel április végéig az éves hiány 97 százaléka már összejött, idén csak úgy lehet 2,9 százalék a költségvetés hiánya, ha még kiigazítást hajtanak végre. Kiigazító csomagra lesz szükség, aminek az oka, hogy az ÁFA-bevételek elmaradtak, a dohány és az alkohol adója, és az alacsonyabb infláció is rossz a költségvetésnek. Az idénre tervezett 213 milliárdos tartalék túl alacsony lehet, tavaly 600 milliárd forint volt ez az összeg.

Szinte elfogy a kamat

Egy évvel ezelőtt az Equilor még 3,5 százalékra becsülte a kamatpálya alját, azóta egyre meglepőbb volt az újabb és újabb kamatcsökkentések sorozat. Egyelőre semmilyen negatív következmény nem ért bennünket emiatt. A kamat új célsávja 2,0-2,5 százalék között lehet, a kamatemelési várakozások szinte eltűntek. A Fed-pénzcsapok október végére tervezett elzárása, vagy valami más megingás – néhány évente szokott jönni valamiféle megingás a nemzetközi tőkepiacokon – nagy károkat okozhat.

Az euró/forint árfolyamot tartósan a 300-as szint környékére várják. A kockázatok fennállnak, a forintot gyengítheti a további kamatvágás, egy újabb devizahiteles mentőcsomag. Ezek miatt egy túlzott forinterősödés nem valószínű.

 

---- Kritikus szint a 315 forint ----
Kritikus szint a 315 forint

Erősítheti viszont az EKB esetleges lazítása, felminősítésünk, pozitív fizetési mérlegünk, a devizatartalék csökkentése. A forintgyengülés komoly gátja, hogy nagyon jelentős EU-transzferek érkeznek, és a külkereskedelmi egyenleg is pozitív (több deviza jön be az exportból, mint amennyi kimegy az importból).

A 315 forint tűnik most kritikus szintnek, efeletti árfolyamnál a jegybank feltehetően kommunikációs eszközöket vetne be, 320 forint feletti árnál pedig intervenció is elképzelhető. Mivel a jegybank deklaráltan csökkenteni szeretné a tartalékok mértékét, pár milliárd euró erre a célra nem okozna nagy problémát. A brókercég 2014-re 305, 2015-re viszont már 320 forintos eurót prognosztizál.

Nem várnak sokat az OTP-től

Ahhoz, hogy tényleg utolérjük a fejlett nyugati országokat, ahhoz ez a két százalék körüli növekedés nagyon kevés – mondta Szántó. Ahhoz, hogy valóban felzárkózzunk, tartósan el kéne érni a négy százalék körüli szintet.

Kuti Ákos vezető elemző szerint régiós összehasonlításban az államadósság szintje és a GDP-növekedés terén is le vagyunk maradva, érdemes a magyar papírok mellett például a lengyeleket is figyelni. Az OTP célárfolyama a brókercégnél 4350 forint, a megítélése alapvetően semleges. A devizahiteles mentőcsomag családi csődvédelemmel párosulhat, de a magyar működés többféle egyéb kihívással is szembesül, mint a bankadó és a tranzakciós illeték, kártyatranzakciós és készpénzfelvételi díjak, devizás szabályozás.

Kiábrándult a Richterből, szereti a Molt

A Richtert tavaly nagyon szerette az Equilor, az idén azonban inkább negatív hírek jöttek, nem született döntés a cariprazine jóváhagyásáról, kiesett a MEHIB-garancia, az Esmya bevezetése is lassan halad. A célárfolyam itt 4250 forint. A Mol az idei kedvencük, vételre ajánlják 14 900 forintos célárfolyammal, de itt is sok a bizonytalanság, például a növekedés sztori várat magára, az INA jövője is eldöntetlen.

A Magyar Telekom sorsa szempontjából a frekvenciatenderek jelentik a döntő kérdést. Felvásárlási ajánlatra nem számítanak, valószínűleg nem érné meg a Deutsche Telekom-csoportnak. A részvényt 330 forintos árfolyammal semleges ajánlással látták el.

Az OTP esete az osztrák bankokkal

A magyar részvénypiacnak az MSCI indexátsúlyozása ismét segíthet, ha Korea és Tajvan közül valamelyik felemelkedik a fejlett piaci indexbe, akkor ugyanis Magyarország súlya megnőhet. Egy esetleges felminősítés is nagyot javítana a hazai részvények árazásán, ebből különösen az OTP profitálhatna.

Olcsó-e vagy drága az OTP? – tette fel a kérdést Kuti Ákos. Vannak pozitív és negatív érvek is. Az OTP magyar működése veri a mezőnyt, csoportszinten mutatóival kiemelkedik a régiós átlagból. De van az éremnek egy másik oldala is, például a problémás hitelek állománya is veri a mezőnyt, 22 százalékos csoportszinten, míg a cseheknél például csak négy százalék. (Ott ugyanis nem érte meg devizahitelt felvenni.) Eközben a lengyel bankoknál kettő körüli az árfolyam/saját tőke hányadosa (P/BV), az OTP-nél csak 0,77, de az osztrák bankcsoportoknál (Erste, Raiffeisen) szintén egy alatti.

Kinek való a bizalmi vagyonkezelés?

A jelenlegi alacsony kamatkörnyezet jó alapot teremt arra, hogy a berögzült, nagyon bankközpontú befektetési piac megváltozzon – mondta el Szécsényi Bálint, az Equilor vezérigazgatója egy sajtóreggelin. Sok éven keresztül a befektetők azt hitték, nekik kell eldönteni, mibe fektessenek. Ma ez megváltozni látszik, sokakat csak a hozam érdekel, amit azonban egyre inkább rábíznak a vagyonkezelőkre. Ezt jelzi az abszolút hozamú alapok előretörése. (Ezen alapfajta tőkéje néhány év alatt többszörösére, az utóbbi egy évben is nagyjából duplájára nőtt – a  szerk.)

Egy új jogszabály az idén lehetővé teszi az úgynevezett bizalmi vagyonkezelést, amely a vagyont kezelni nem képes személyek tulajdonában levő, hagyatékból származó, jótékonysági célú stb. vagyonok védelmére alkalmas. A bizalmi vagyonkezelők jellemzően ügyvédek lesznek, de nem hagyhatják majd figyelemmel a tőkepiac nyújtotta lehetőségeket sem, amiben a brókercégek nagyon jó partnereik lehetnek – mondta el Szécsényi.

Elképzelhető, hogy a jövőben a brókercégek speciális szolgáltatástípust alakítanak majd ki ennek a vagyonkezelési formának a kialakítására. Az adóoptimalizálásnak is fontosabb eleme lehet – célzott rá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG