1p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Ismét az amerikai gyorsjelentésekbe kapaszkodnak a befektetők a New York-i tőzsdenyitás közeledtével. A forint határozottan erősödött, ez részben a javuló hangulatnak, részben a kormány békülékeny hangvételének köszönhető. A konvergenciaprogramot még emészti a piac. Jönnek még fontos amerikai makroadatok, ezért egyelőre nem dőlhetünk hátra.

17:20

Elképesztően nagyot erősödött a forint a nap végére, az eurót 295 forint körül jegyzik. Közben folytatódott a részvénypiacok emelkedése is, a jó hírek ellensúlyozták a botrányos amerikai lakáspiaci adatot.

A budapesti tőzsdét is felrántották a nap végére, a BUX 2,1 százalékos pluszban zárt, 17485 ponton, a vezető részvények a stagnáló Richter kivételével erősödtek, a prímet az OTP vitte. A bankpapír csaknem 6 százalékkal száguldott, 3570 forintra, a Mol 0,5 százalékkal erősödött, 17000 forintra, a Magyar Telekom 1,9 százalékkal drágult, 534 forintra, a Richter gyakorlatilag stagnált, 36990 forinton fejezte be a kereskedést.

15:45

Évtizedes mélypontra kerültek az amerikai ingatlanárak, a hír egyelőre csak a dollár piacán látszik, az EUR/USD átlépte az 1,32-es szintet, az amerikai deviza tehát tovább gyengült.

 

 

A nyugat-európai részvénypiacokon mérséklődött a nyereség, az amerikai indexek stagnálnak, vagy minimális pluszt mutatnak.

 

 

A forint a dollár gyengülésével párhuzamosan erősödött, az euró jegyzése 297 alá csúszott. A forintot aligha erősítette az MNB kamatdöntése utáni sajtótájékoztató, ahol Simor András jegybankelnök meglehetősen borús képet vázolt a magyar gazdaság kilátásairól. Az viszont a hazai deviza mellett szólhat, hogy továbbra is magasan maradhat az alapkamat.

14:15

Határozottan erősödni kezdett a forint kevéssel délután két óra előtt. Ennek több oka is van, ezek részben a nemzetközi hangulat változásának, részben a hazai fejleményeknek köszönhetőek. A konvergenciaprogram bejelentése után a hazai deviza megmerevedett az euróval szembeni 300-as szint alatt néhány fillérrel és ahogy sejteni lehetett úgy is maradt, amíg a hazai és a külföldi elemzői közösség átrágta magát rajta. A visszajelzések vegyesek voltak, nagyjából úgy foglalhatóak össze, hogy jó az iránya, de erős kétségek övezik a hatékonyságát és a megvalósíthatóságát.

 

Ma Orbán Viktor Brüsszelben találkozott Jose Manuel Durao Barrosoval, az Európai Bizottság elnökével. Erről egyelőre nem tudni érdemi részleteket, a magyar kormányfő azonban határozottan kijelentette, hogy közel van a megállapodás a nemzetközi szervezetekkel. A szokásos retorikán ugyanakkor nem változtatott a miniszterelnök, azt mondta, hogy gazdasági kérdésekről hajlandóak vagyunk tárgyalni, másról viszont nem. Ettől függetlenül egyre többen gondolják azt, hogy a konvergenciaprogram elég lehet ahhoz, hogy az EB megszüntesse az ellenünk folyó túlzottdeficit-eljárást, így Magyarország hozzájuthat a befagyasztott kohéziós támogatásokhoz. Közben az MNB Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően, változatlanul hagyta az alapkamatot, az indoklásra és a jegybanki kommentárra azonban még várni kell.

Mindeközben lassan javul a nemzetközi hangulat, elsősorban továbbra is a jó amerikai vállalati gyorsjelentések és az európai kötvényaukciók vannak a fókuszban. A dollár a forint erősödésével egy időben kezdett gyengülni, ami igazolja a nemzetközi hatást a hazai deviza árfolyamában. Az Egyesült Államokban olyan cégek tettek közzé biztató gyorsjelentést az első negyedévről, mint a 3M, az AT&T, illetve több szolgáltató és IT cég. Az amerikai vállalati kép továbbra is inkább pozitív. A piac ugyanakkor várja a nemsokára megjelenő amerikai makroadatokat is, amelyek közül néhány van annyira fajsúlyos, hogy befolyásolhatja a kereskedés menetét.

 

A hangulatot határozottan javította, hogy tovább csillapodtak a kedélyek a perifériás országok kötvénypiacain. Csökkentek a holland, a francia és a spanyol hozamok, tovább nőtt tehát a kereslet és a bizalom az állampapírok iránt. A 10 éves holland hozamok a kormányválság ellenére minimálisan ugyan, de csökkentek, 2,35 százalékra. Ugyanerre a lejáratra a francia hozam 3,06 százalékig, a spanyol pedig 5,96 százalékra csökkent. Mind a három aukción minimális volt a csökkenés, de a befektetők már annak is örülnek, hogy nem nőttek tovább.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG