2p
Ma reggel tovább gyengült a forint, már 309-nél is járt az euró. A régió megítélésére hatással lehet az ukrán választás eredménye is. Az euró erősödött a dollárral szemben a vártnál kedvezőbb banki stressztesztek eredményének köszönhetően.

A másfél hónapos erősödő trend megtörni látszik az elmúlt hetek mozgása alapján, de az is lehet, hogy csak a 305-306-os szintek jelentenek túl kemény ellenállást az árfolyamnak, mivel ebben a hónapban háromszor is ebben a sávban fulladt ki az erősödés  - írják a Commerzbank szakértői napi elemzésükben.

EUR/HUF
Friss árfolyamok


Mi történik a régióban?

Amíg a zloty közel 1 százalékot tudott erősödni, addig a forint közel ilyen mértékben vesztett értékéből ma reggelre megközelítve a 309-es szintet. A folyamat ma reggel is folytatódik, de most már a zloty is gyengülni kezdett az alapvetően kedvező piaci hangulatban, ami nem túl jó előjel a mai napra - áll az elemzésben. 

A régió megítélésére hatással lehet az ukrán választás eredménye is: az elnök vezette nyugatbarát erők nyertek, ami az Oroszországgal fennálló konfliktus elhúzódását vetítheti előre, illetve a szankciók fennmaradásán keresztül ez negatívan hathat mind a lengyel, mind a magyar gazdaságra. A hazai deviza árfolyama kéthetes mélypontja felé araszol, de a 310-es szint ismét megállíthatja a további gyengülést.

Az euró erősödik

A vártnál kedvezőbb banki stressztesztek eredményének köszönhetően az euró erősödésével kezdődött a mai nap. A hitelezés eddig sem a bankok tőkehelyzete miatt nem volt túl aktív az euró zónában, a keresleti oldal hiányzik sok esetben a gazdaság gyengélkedése miatt. Éppen ezért az EKB-nak továbbra is készen kell állnia újabb lépések megtételére, hogy ezen változtasson. 

A negatív kilátások miatt az inflációs várakozások is a történelmi mélypont környékén járnak, messze a 2 százalékos célérték alatt. Ez a tény muníció lehet az EKB galamb tagjainak, hogy napirenden tartsák a még szélesebb körű eszközvásárlási terveket. Már a német vállalatok körében is várható a kilátások további romlása, amit a mai Ifo-indexek, várttól elmaradó értékei is jeleznek. Ha tovább tart ez a trend, akkor ismét a dollárnak állhat a zászló, bár a zöld hasú nagyobb mértékű erősödésére valószínűleg legalább a szerdai Fed ülésig várni kell. Addig maradhat a sávozás a jelenlegi szint környékén.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG