5p
Több mint egy év után visszatért a forint oda, ahol az euró létezése óta eltelt hosszú idő nagy részében tartózkodott: a 2-essel kezdődő tartományba, vagyis egy euróért kevesebb, mint 300 forintot kell adni. Nézzük, miért éppen most történt ez?

Stabil valuta

Ha egy kicsit visszatekintünk történelmileg, azt láthatjuk, hogy a Bokros-csomagot követő csúszó leértékelés 2001-es beszüntetése óta a forint euróhoz képesti árfolyama viszonylag stabil volt. Egy-egy kilengés volt ugyan, erős és gyenge irányban egyaránt, de ez egy szabadon lebegtetett valutánál természetes, és ha azt vesszük, hogy gazdaságunkban közben milyen szélsőséges helyzetek is előfordultak ebben a 14 évben, akkor kifejezetten a stabil valuták közé sorolható a forint.

Az időszak első részében felértékelődési nyomás volt megfigyelhető, aminek két oka volt: egyrészt az első Orbán-kormány magas kamatokkal tudatosan támogatta ezt, másrészt ár-, és bérszínvonal összehasonlítás alapján akkor még elég alulértékelt volt a nemzeti valuta. Ezt az alulértékeltséget végül a hazai magasabb infláció számolta fel az időszak első felében.

Túl erős volt

A Medgyessy-kormány idejére túl erős is lett a forint, az akkori lebegtetési sáv felső szélét ostromolta: ekkor az MNB több eszközt is bevetett a további erősödés megakadályozására. Első alkalommal hatalmas forintmennyiséget zúdított a sáveltörlésre játszók nyakába, hisz forintból annyit bocsát ki, amennyit akar, egyúttal rengeteg eurót vett, jól megnövelve a devizatartalékot. Második alkalommal pedig odébb tolta a sávot, így szüntette meg a sávszéli spekulációt.

Végül pár év után mindenféle sáv megszűnt, így addig emelkedik vagy esik a forint, amíg jólesik neki. Ekkor el is érte abszolút csúcsát 220 forintos körül az euró árfolyam. A 2008-as válság aztán elsöpörte az optimizmust: az árfolyam elvágtatott a gyenge irányba, és története során először a 300-at is megnézte. A 300-at túl gyengének találta a piac, és vissza is tért mindig a 2-essel kezdődő tartományba. Ez borult fel tavaly év elején, amikor erre a hosszú időre, 15 hónapra fölé került a bűvös szintnek.

A devizahitelek

A piac ezt végül elfogadta, és arra gondoltak, hogy tartós lehet a leértékelődési trend. Ugyanakkor ennek semmi alapja nem volt. A makrogazdasági mutatók erősek: a költségvetés egyensúlyban van, a fizetési mérleg többletes. Van elég devizatartalékunk, ráadásul ár-, de különösen bérszínvonalunk alacsony az eurózóna tagországokéhoz képest, így a valuta egyáltalán nem volt túlértékelt.

Egyetlen egy tényező volt, ami nyomasztólag hatott az árfolyamra: a devizahitelek kérdése. Ez nagy kitettséget, így kockázatot jelentett. De attól kezdve, hogy megtörtént ennek forintosítása, egyúttal az államadósságon belül erősen megnőtt a forint finanszírozás aránya, ez a kockázat gyakorlatilag eltűnt a rendszerből. Ettől kezdve a forintra semmiféle nyomás nem nehezedik, feltehetően ezért is pont most indult meg a masszív erősödő trend.

Erős vagy gyenge?

Sokan úgy vélekedtek, hogy jobb a gyenge forint, mert alacsonyabb kamatokat tesz lehetővé. Nos, a jelenlegi kamatmentes nemzetközi környezetben ennek a célnak az eléréséhez nem kell gyenge forint. A cseheknél 0 kamat van, mégsem gyengül a korona. A forint pedig még mindig kínál egy kis hozamot az euróhoz és a dollárhoz képest, nem is beszélve a negatív kamatú devizákról. Hasonló kamatszintje közelünkben a lengyel zlotynak és a román lejnek van, ott viszont nem szűnt meg a devizahiteles probléma, így a forint egyértelműen vonzóbb.

Végül nézzük meg, fundamentálisan milyen árfolyamsáv lehet megfelelő a forintnak. A makrogazdasági adatokról már szó volt, azok olyan masszívak, hogy akár a jelenleginél 10 százalékkal erősebb forintot is elbírnak. Ekkora eltérés még az exportot sem zavarja, tekintettel alacsony béreinkre. Ha az árszínvonalat hasonlítjuk össze az eurózóna hozzánk közelebb álló gazdasági színvonalú országaival, vagy Csehországgal, akkor is azt látjuk, hogy enyhén még mindig alulértékelt a forint, de legalábbis elbírja az erősebb szintet. A munkabér összehasonlításban pedig végképp: itt mindegyik érintett országhoz képest alacsony a szintünk.

Szebb a 2-es, mint a 3-as

És itt jön be egy fontos tényező, ami az erős forint mellett szól. Erősebb forint mellett kisebb az egyébként irdatlan munkabér-lemaradásunk a többi vizsgált országhoz képest. Főleg azok érdekesek, ahová a legtöbb magyar munkaerő áramlik (Ausztria, Németország, Nagy-Britannia), márpedig ezekhez képest nominálisan óriási az eltérés. Az erősebb forint ezt kissé mérsékli, és valamelyest csökkentheti az elvándorlást.

Ha mindezek alapján egy reális árfolyamsávot akarunk meghatározni, akkor nagyjából a 270-290 forint lehet az, ahol még semmi jele a túlértékeltségnek, a gazdaságnak még teljesen megfelelő. Ráadásul van egy kis lélektani hatás is: 2-essel kezdődő árfolyam mellett jobban érezzük magunkat az adventi bécsi vásárláskor, vagy akárcsak a párkányi sztrapacska-borovicska kiruccanáson.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG