4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A kormány devizaadósságokat csökkentő törekvései közel 1000 milliárd forint árfolyamveszteségtől, azaz tartozásnövekedéstől védték meg a lakosságot, az önkormányzatokat és az államháztartást – írja az NGM közleménye. Ugyanakkor korábban hasonló mértékű veszteség keletkezett, hiszen 2010 és 2015 eleje között is 19-45 százalékkal drágult a frank.

„A svájci jegybank múlt heti döntésének következtében közel 20 százalékkal gyengült a forint a frankkal szemben. A svájci frank alapú jelzáloghiteleknél történt 256,5 forintos, valamint euró alapúaknál 309,5 forintos rögzítéssel a Nemzetgazdasági Minisztérium legfrissebb adatai alapján közel 700 milliárdos tehernövekedéstől mentesültek a magyar családok” – írja az intézmény közleménye. A „fekete csütörtökön”, múlt héten még 500 milliárd forintot tartalmazott a minisztérium gyorsbecslése.

Ó, azok a boldog békeidők

Tény, hogy 2010 közepén 216, 2010 elején pedig csak 184 forint körül volt a svájci frank. Idén január elején 266, jelenleg 313 forint a deviza ára. Attól függően, hogy pontosan melyik árfolyamot akarjuk összehasonlítani melyikkel, különböző eredményeket kapunk arról, hogy mennyivel nőttek a svájcifrank-hitelesek terhei a jelenlegi kormányzat nem egészen öt éves regnálása alatt.

Az értékek számításaink szerint 19-45 százalék között szódórnak. Az első a 265,5 forintos forintosítási árfolyam osztva a 2010 közepi 216 forinttal, a második pedig a január eleji 266 forintot hasonlítja a 2010 eleji 184 forinthoz. De 2010 nyaráról választhattunk volna kicsit más árfolyamot is, próbáltunk átlagot becsülni.

Árfolyamgát, euróerősödés, visszamászó frank

A jelenlegi 313 forint körüli svájci frank pedig nem egészen 18 százalékkal magasabb a svájci jegybank múlt heti húzása előtti állapotnál, mert azóta kissé gyengült a frank, már nincs húsz százalék, ahogy a minisztérium írta. (Sok elemző, megfigyelő további lassú frankgyengülésre számít, mint az OTP Supra Alap is, amely megtartotta svájcifrank-eladási pozícióinak egy részét.)

(Fotó: 123rf.com)

Valamint ehhez jönnek az euróhitelesek veszteségei is az euró gyengülése miatt, lejön viszont az egy ideje már az árfolyamgátban levők veszteségének egy része, szóval a pontos számítás igazán bonyolult lenne. Összességében a gazdaság most ugyan valóban megmenekült egy nagy veszteségtől, de számításaink szerint megmenekülhetett volna egy másik, hasonlóan nagy vagy – az alkalmazott árfolyamtól függően – még sokkal nagyobb bukástól is, ha a forintosítást például 2010 közepén vezetik be.

Ez van a költségvetéssel és az önkormányzatokkal

Az NGM közleménye így folytatja a kalkulációikat: A kormány adósságkezelésének kiemelt célja az államadósságon belül a devizaarány csökkentése, a lejáró devizakötvények forintalapú forrásokból történő törlesztése. A 2010-es devizaarányhoz viszonyítva 2014-ben 1182, míg 2015. január közepén 1349 milliárd forinttal lett volna magasabb az államadósság értéke a forint árfolyamának gyengülése miatt, tehát alig egy hónap alatt közel 170 milliárd veszteség érte volna a költségvetést. Ekkora adósság kamatán pedig további hétmilliárd vesztesége realizálódott volna a magyar államnak.

Az önkormányzatoktól az állam által az elmúlt években átvállalt svájci frank alapú hitelek döntő részét az Államadósság Kezelő Központ előtörlesztette, így ezek sem okoznak növekedést az államadósság szintjében. E lépéssel 85 milliárd forint negatív árfolyamhatást és 1,2 milliárd forint kamatteher-növekedést sikerült elkerülni.

A lakossági jelzáloghitelek forintosítása, az államadósság devizaarányának csökkentése és az önkormányzati devizahitelek kiváltása miatt összesen közel 1000 milliárd forint tartozásnövekedéstől mentesült a nemzetgazdaság – fejezi be a közlemény.

Címkék: Deviza / Áru

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG