1p
Az Európai Központi Bank kamatcsökkentésének nyertese az arany lett, amely dollárban számolva hathetes csúcsra emelkedett, forintban kifejezve pedig történelmi rekordra drágult.

Idén ismét kifogástalan teljesítményével hódít az arany, nem csak a rekordalacsony szintre csökkentett kamatok nem jelentenek konkurenciát, de a részvénypiacokon elérhető hozamok sem csábítanak. Az aranypiac.hu tájéjoztatása szerint bár a fokozódó bizonytalanságok közepette a befektetők elsődleges célja főként az értéktartás, és kevésbé a kimagasló profit elérése, a konzervatív nemesfém még hozam tekintetében is képes toronymagasan megverni a többi befektetési alternatívát. Míg a hazai részvénypiac mozgását leképező BUX index 23,53 százalékott esett az év eleje óta, addig az arany forintban számítva 33,94 százalékos pluszt fialt eddig.

Az Európai Központi Bank (EKB) november 1-jétől hivatalba lépő új elnöke, Mario Draghi vezetése mellett határozott lépésre szánta el magát az EKB kormányzótanácsa az elmúlt héten, amikor 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentette az irányadó jegybanki alapkamatot. A nyersanyagok piacán kezdetben érzékelhető eufóriát azonban már hamarosan kijózanodás követte. Draghi ugyanis kommentáló sajtónyilatkozatában az euróövezet enyhe recesszióját is előre vetítette, miután az európai gazdaság kilátásai érezhetően romlottak az utóbbi időkben. A kamatcsökkentés legfőbb nyertese az arany lett, amely dollárban számolva hathetes csúcsára emelkedett. Forintban kifejezve ezzel történelmi rekordra drágult a sárga nemesfém a hazai fizetőeszköz jelenlegi gyengesége okán. Egy uncia színaranyért a londoni fixing szerint 390.469 forintot (12.554 Ft/g) is kellett fizetni az elmúlt hét folyamán.

Mind a lassú gazdasági növekedés, mind pedig a csökkenő kamat relatív előnyhöz juttatja az aranyat más befektetésekkel szemben, hiszen ezáltal mérséklődik a kamatot nem fizető arany alternatív költsége. Változatlanul a sárga nemesfémnek kedvez a piacokat nyomasztó általános válsághangulat, valamint az agonizáló Görögország drámai pálfordulásainak sorozata is, amelyek együttesen azt eredményezik, hogy az értékálló nemesfém a továbbiakban is biztonságos menedékként keresett maradhat. Papandreu görög kormányfő ugyan nem vesztette el a vele szembeni bizalmi szavazást, de igazi nyertesnek mégsem érezheti magát. Széke olyannyira inog, hogy napokon belül már távozhat a posztjáról, amennyiben komolyan hajlandó feláldozni saját politikai karrierjét országa biztonsága érdekében. A most valószínűnek tűnő előrehozott választások a görögországi káosz folytatódását, az európai pénzügyek elmérgesedését és a bizonytalanság fokozódását jelentenék.

Görögország azonban csak részben a gondok forrása, időközben már az eurózóna egysége, az euró léte a tét. Miután a két héttel ezelőtt bizakodó hangulatban megszületett uniós stabilitási csomagról lehullott a lepel, a meztelenül maradt intézkedések felfedték azok kiforratlanságát. Nem kétséges, hogy évekbe fog telni, mire a mentőcsomag érezhetően kifejti a hatását. Addig a fényesen ragyogó nemesfém és annak árfolyama a magasban maradhat, és végső mentsvárként tárt kapukkal nyújthat menedéket a befektetőknek. Az elemzői várakozások ennek megfelelően egyhangúlag optimisták, és továbbra is 2.000 dollár környéki célárakat emlegetnek.

 

A londoni árfixingben szeptember elején elért 1.895 dolláros aranyár-rekordhoz visszavezető úton a továbbiakban az 1.770-1.780 dollárnál húzódó technikai ellenállásoknak kéne megtörniük. A két hónappal ezelőtti elsietett csúcshoz is a jelenlegi szintekről indult egykor a támadás, de akkor a gyors emelkedésre egy szükségszerűen heves korrekció, majd egy volatilis konszolidációs szakasz következett. Ez mostanra már záróakkordjához érkezett, miután a kurzus ismét fölé került az 50-napos mozgóátlagnak. A küszöbön álló ellenállások leküzdése után technikailag egyelőre nem lenne gátja egy további emelkedésnek, bár a profitrealizálások veszélye újfent korrekcióval fenyeget. Az említett ellenállási szinteket mindazonáltal érdemes figyelemmel követni, mert ezek áttörése rövid- és középtávon vételi hullámot generálhat. Az ezüsttel és más nyersanyagokkal ellentétben az arany számára nem jelent különösebb fenyegetést a recesszióba forduló világgazdaság, a vezető valutákkal szembeni bizalomvesztés pedig csak kedvez a nemesfém iránti keresletnek.

 

 

A 35 dolláros unciánkénti ár masszív ellenállási szintnek bizonyulhat az ezüst számára. Az egy héttel korábbi 15 százalékos plusz után az elmúlt hét ismét mínuszt hozott a befektetőknek. Technikailag ugyan valamelyest kitisztult a helyzetkép az utóbbi időkben az ezüst számára, de a csökkenést kivetítő trendcsatorna változatlanul érvényben van. A kurzusnak mihamarabb fölébe kellene kerülnie a rövid illetve hosszú távú trendet előrejelző mozgóátlagoknak ahhoz, hogy a szürkésfehér nemesfém ne kerülhessen bele ismét az árfolyamdarálóba. A mozgóátlagok alulról történő átszelése ezzel szemben vételi jelzést adna. A határidős tőzsdék spekulatív kötéseit összesítő COT-adatok extrém optimista képet mutatnak az ezüst számára, amit előszeretettel szokás a növekvő ipari felhasználással megindokolni. A válság azonban a jelek szerint még jó ideig elhúzódhat, a recesszió pedig bármikor vetheti még visszább is az árfolyamot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG