3p
Egyre többen veszíthetik el az állásukat az automatizálás következtében. Jól fizető munkájuk a jól képzett keveseknek lesz. Egy közgazdász azt javasolja, hogy a dolgozók is részesedjenek a robotizálás nyereségéből. Dániában azt remélik, hogy a robotok által visszaszerezhetik a külföldre telepített termelést, így tovább finanszírozhatják a jóléti államot.

Robotizált BMW-gyártósor Lipcsében (fotó: Wikipedia)

Világ proletárjai, vásároljatok robotokat!” – forgatja ki Karl Marx régi mondását a Bloomberg. Az automatizálás rengeteg állást veszélyeztet a világ gyáraiban és irodáiban, ezért az UniCredit SpA közgazdászának, Harm Bandholznak a tanulmánya szerint ez egy jó gondolat.

Az ipari robotok állománya 2014-től 2018-ig várhatóan évi 12 százalékkal növekszik, ami messzemenő társadalmi és gazdasági változásokat okoz. A nagy törést a dolgozók a cikk szerint úgy ellensúlyozhatják, ha maguk is a termelőeszközök, a robotok tulajdonosaivá válnak.

Súlyosbodik az egyenlőtlenség

Miközben egyre több alacsony és közepes jövedelmi szintű munkahelyet automatizálnak, egy maroknyi magasan képzett személy előnyre tesz majd szert a hatékonyság-növekedésből és többet fog keresni. Ez nagyon meg fogja növelni az egyenlőtlenségeket és súlyos társadalmi problémákat okoz. (Ezt sokan feltétel nélküli alapjövedelemmel, mások az elosztás javításával és a fogyasztás visszafogásával vélik tudni megoldani, lást ma reggeli cikkünket.)

Az oktatás nem elég

Az egyik megoldás az oktatás bővítése, de az sem lesz elég, ezért Bandholz azt javasolja, hogy a robotokból származó hasznot osszák el egyenlőbben. A szerző szerint a korábbi munkavállalói részvénytulajdonosi programok is sikeresek voltak az USA-ban.

Az öregedő dánok a robotoktól várják a jóléti államuk megmentését – írta egy másik cikkében a Bloomberg. A dán állam az egyik legnagylelkűbb a világon, a GDP mintegy 30 százalékát fordítja bőséges szociális juttatásokra. Bár ez jelenleg még fenntarthatónak tűnik, a rendszer jövője eléggé bizonytalan.

Dániában is elmaradt a baby-boom

A dán munkanélküliség kevesebb, mint négy százalék, de kevés a gyermek és egyre több lesz a nyugdíjas. Az eddigi gyerekvállalási ösztönzők nem jártak lényeges eredménnyel, a munkaerő-import pedig a bevándorlásellenes Dán Néppárt ellenállásán bukik el. A nyugdíjkorhatárt 2030-ig 68 évre emelik, de ez sem elég. A gazdasági növekedés alacsony, a termelékenység stagnál.

A Dán Iparszövetség (Confederation of Danish Industry) azt reméli, hogy automatizálással, a mesterséges intelligencia elterjedésével, robotizálással lehet javítani az ország helyzetén. A fejlett technológia visszahozhatja azt a 150 ezer ipari állást, amelyeket a válság után külföldre telepítettek. A bevételek pedig segítenek finanszírozni a jóléti kiadásokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG