3p
Hektikussá vált a magyar ipar teljesítménye, novemberben éppen váratlanul jól teljesítettünk - minden azon múlik, épp mi történik az autóiparban.

Váratlanul jó adat jött - mégis kifulladásról beszélnek

2014 novemberében az ipari termelés volumene 5,8%-kal haladta meg az egy évvel korábbit;a KSH most a részletes adatokat közölte. A novemberi szám a várt 2,4 százaléknál lényegesen jobb lett. Szakértők az előzetes adatközléskor elmondták: rövid távon a forint gyengülése segítheti az exportot, de várhatóan mérsékelt marad az ipari növekedés dinamikája.

Réczey Zoltán, a Buda-Cash elemzője akkor felidézte: a tavalyi év első 11 hónapjában összességében 7,6 százalékkal nőtt az ipar kibocsátása, elsősorban az erős első félévi dinamikának köszönhetően - ismertette. Augusztusban váratlan visszaesés következett be, főként az autóipar ingadozó teljesítménye miatt, és azóta is viszonylag "gyengén muzsikált a hazai ipar" - írta Réczey Zoltán. Hozzátette: az alacsonyabb dinamika részben a magasabb bázisadatoknak is köszönhető, de ezzel együtt is némiképp kifulladni látszik a növekedés.

Novemberben mindenesetre jól teljesített az ipar: egy hónap alatt, 2014 októberéhez képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 3,3%-kal emelkedett.

Ahogy az autóipar fütyül, úgy táncolunk

Az ipari export 2014. január-novemberben 9,7, novemberben 8,0%-kal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítésének több mint felét adó két alágból a több mint egyharmad részt képviselő járműgyártás kivitele novemberben jelentősen,22,9%-kal emelkedett. Ha nem a teljes időszekot, hanem csak novembert nézzük, akkor a járműgyártás kibocsátása szintén jelentősen, 19%-kal bővült.

A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export több mint 15%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 3,3%-kal haladta meg a 2013. novemberit.

A feldolgozóipar jelentősebb alágai, 2014. november
Alág Termelés volumenének változása, az előző év azonos időszaka=0, % Az alág részesedése a feldolgozóiparon belül, folyó áron, %
Járműgyártás +19 29,8
Számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása +1,8 12,0
Élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása +1,8 10,7
Gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása +4,7 7,1
Fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása +0,6 6,9
Gép, gépi berendezés gyártása -0,2 6,7
Kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás -9,3 5,8

Hogy mennyire az autóiparon múlik minden az abból is látszik, hogy Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője az előzetes adatismertetéskor elmondta: decemberben lassulásra lehet számítani, amihez a Suzukinál történő modellváltás is hozzájárulhat.

Az ipar hazai eladásai 2014. január–novemberben 1,1%-kal, novemberben 1,5%-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi értékesítése novemberben 2,4%-kal magasabb volt, mint egy évvel ezelőtt.

A belföldi rendelések állománya csökken

2014 novemberében a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 23,1%-kal emelkedett 2013 azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 5,4%-kal csökkentek, míg az új exportrendelések 28%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány 23,8%-kal haladta meg a2013. novemberit.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG