5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Lehet, hogy nem ússzuk meg ilyen olcsón, 18 millió euróval a menekültek befogadása alóli vonakodást, Merkelnél felmerült, hogy a kelet-európai országokat támogató EU-s alapokból kéne elvonni a törököknek ígért hárommilliárd eurót. Mások a közös EU-s költségvetésből vagy arányos szolidaritási hozzájárulásokból teremtenék elő a pénzt, még nincs döntés.

 

Csupa győzelmi jelentés ma a kormány tulajdonában levő MTI a hétvégi menekültügyi megegyezéssel kapcsolatban. Orbán Viktor miniszterelnök tegnap este azt mondta, „a magyar szempontokat ezzel sikerült érvényesíteni”, valamint „a nyilatkozat világos garanciát ad Magyarország számára, hogy senkit sem kell kötelező jelleggel befogadnia”.

Majd elővettek egy kutatót is, aki szerint „tulajdonképpen a magyarok által elkezdett álláspont európai szinten is győzedelmeskedett”. Magyarország egyébként a bejelentések szerint 18 millió eurót, mintegy 5,6 milliárd forintot fizetne a menekültkasszába.

Honnét vegyenek hárommilliárdot?

A valóság azonban még ennél kellemetlenebb is lehet. Több német és osztrák lap utal arra, hogy a menekültügy költségeit részben azokból az alapokból finanszíroznák, amelyek haszonélvezői főleg a kelet-európai országok. Azok, amelyek eddig kivonták magukat a menekültprobléma megoldásában való részvételből. (Hacsak a menekültek szomszédaikra és Németországra lőcsölését nem tekintjük európai megoldásnak.)

Az osztrák Kurier.at jelentése szerint az EU 28 tagállamának állam- és kormányfői „fejcsóválással nyugtázták” Szlovákia viselkedését, amely az Európai Bíróságnál kíván panaszt tenni a minden tagállamra kötelező menekültkvóták ellen.

Kötelező kvótákról azonban már nincs igazán szó. Elsősorban arról folyt a vita, honnét teremtsék elő a Törökországnak megígért hárommilliárd eurós menekültügyi támogatást, de végleges döntésről a jelek szerint nem lehet beszélni. A pénzt több lap szerint várhatóan amúgy is részletekben fizetnék ki Törökországnak.

Juncker kontra Merkel

Juncker 500 millió eurót az EU költségvetéséből kíván előteremteni a Kurier szerint. (A többiről később döntenének.) Merkel viszont az egész összeget az európai fejlesztési alapokból. „Ami egyébként azokat találná el, akik nem hajlandóak menekülteket befogadni. A lengyelek, a baltiak, a szlovákok, a magyarok, a románok, a bolgárok hallották az üzenetet, de makacsul hallgattak” – írja az osztrák lap.

A Törökországgal való megállapodás része egyébként az, hogy miközben Törökország mindent megtesz a menekültek Európába történő illegális továbbutazásának megakadályozásáért, és visszaveszi a kitoloncoltakat, tőle további 400 ezer menekültet az EU legális úton átvesz.

A Készségesek Koalíciója

Várhatóan Németország, Svédország, a Benelux-államok és Franciaország lesznek a befogadók, olyan országok, amelyek már eddig is sok menekültet vettek fel – írja a berlini Taz.de. Ennek a csoportnak már neve is van, „Készségesek Koalíciója” (Koalition der Willigen), de jóindulatúaknak vagy engedelmeseknek is lehetne fordítani.

A „Készségesek Koalíciója” át akarja hidalni a kelet-európai országok ellenállását, amelyek ellenzik a kötelező kvótákat és kontingenseket – folytatja a német lap. Merkel kihasználhatja az EU késlekedését a törökök hárommilliárdjának finanszírozásával kapcsolatban arra, hogy „nyomást gyakoroljon a kelet-európaiakra”.

Hozzányúlnának a Kelet-Európai alapokhoz?

Elképzelhető, hogy a pénzt az EU költségvetésének egyik rendkívüli tartalékalapjából vennék – írják. Ez a strukturális és agrárszubvenciós alapok terhére menne, amelyek előnyeit főleg a kelet-európaiak élvezik. De az is lehetséges, hogy a szokásos EU-s tehermegosztási kulcsokat alkalmaznák, és egyfajta arányos szolidaritási adót vetnének ki. Ebben az esetben viszont Németországnak kéne legmélyebben a zsebébe nyúlnia, a Faz.net szerint ez mintegy 500 millió eurós kiadást jelentene a nagy országnak.

A vonakodó kelet-európai országok anyagi büntetésének ötlete nem új. Például Julia Klöckner, a konzervatív koalíciós párt, Merkel pártja, a CDU elnökhelyettese bő egy hónapja azzal fenyegetett, hogy ha nincsenek kötelező kvóták, Németország kevesebbet fog befizetni a közösbe. (Erről itt tudósítottunk.)

Németország sokat fizet

„Azoknak, akik a menekültek igazságos elosztásában nem akarnak részt venni, világos üzenetet kell küldenünk, hogy Németország csökkenteni fogja az EU-s befizetéseit”. A többi megoldás szerinte nem vállalható a német polgárok számára. Németország magas befizetéseivel nagyban hozzájárul más országok helyzetének javításához, különösen Dél-Kelet-Európában – mondta a politikus egy interjúban.

A hétvégi megállapodás kritikusai szerint az EU feláldozta az emberi jogokkal és sajtószabadsággal kapcsolatos elveit a menekültkérdés oltárán, és eltűri Erdogan török elnök antidemokratikus rezsimjét. Egyesek egyszerűen „piszkos paktumról” beszélnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG