4p
Úgy tűnik, Görögországban még mindig nincsen semmi sem megoldva. A bevétel nem elegendő, az eladósodottság egy idő után ismét növekedhet, a privatizáció nem halad, a megszorítások nem elégségesek. A kötvényeik kamata túl magas és futamideje hosszú. Lehet, hogy kezdődik minden elölről.
Görög tanulók tüntetése Athénban, fotó: EPA/Orestis Panagiotou

„Öt ok, amiért a görögök megmentése kudarcot vallott” – ezzel a címmel írt hosszabb cikket a német N24.de, elsősorban az IMF (Nemzetközi Valutaalap) egy jelentésére hivatkozva. Tavaly Németország és Angela Merkel kancellár számára igen fontos volt a Valutaalap részvétele Görögország megmentésében. Most azonban úgy tűnik, hogy az IMF-nek nagyon mások az elképzelései, mint a német politikusoknak, és nincs kizárva, hogy a nemzetközi szervezet megszünteti a részvételt a mentőprogramokban.

Az Eurogroup, az Eurozóna tagjainak pénzügyi vezetői Brüsszelben állítólag ma újra tárgyalnak a görög reformok állásáról, valamint az újabb lehívható hitelrészletről, miután a görög parlament a napokban újabb intézkedéseket fogadott el.

Az IMF szakértőinek kifogásait öt pontban foglalták össze:

1. A reformok tempója nem megfelelő

A tavaly nyáron elhatározott (és a görögök által kínkeservesen elfogadott) reformcsomagban levő elemek teljesülése, ha folyik is, rendkívül lassú. A görög gazdasági növekedés és a kamatfizetés előtti költségvetési többlet valamivel jobb lett ugyan a vártnál, de a fiskális politikában, a pénzügyi szektor stabilitásának megteremtésében, a munkaerőpiacon és az áruk, szolgáltatások piacán egyaránt vannak elmaradások. Jó úton járnak, de túl lassan – állapítják meg.

2. Rossz az államháztartás helyzete

A béreket és a nyugdíjakat nem csökkentették kellőképpen, az adóbevételek elmaradnak a tervektől, az adózók köre nem bővült, a lakosság szűk köre viseli a többlet-adóterhek nagy részét. Ezért Washingtonban nem hiszik, hogy sikerül majd a gazdaság 4,5 százalékára rúgó további megszorításokat véghez vinni. Pedig ezekre szükség lenne ahhoz, hogy a tervezett, kamatfizetés előtt 3,5 százalékos költségvetési többletet elérjék. Az IMF már a sokkal reálisabb 1,5 százalékkal is elégedett lenne.

3. Vontatottan halad a privatizáció

Bár az európaiak, élükön a német pénzügyminiszterrel 50 milliárd eurós bevételt irányoztak elő privatizációból, most csak ötmilliárdra látszik esély 2030-ig, 2018-ig pedig csak kétmilliárddal számolnak.

A kikötők privatizációjára már vannak külföldi jelentkezők, az állásukat féltő kikötői munkások azonban az Ekathimerini.com mai híre szerint újabb 48 órás tiltakozó akciót szerveznek. Csütörtökön pedig az athéni tömegközlekedési dolgozók fognak pár órát sztrájkolni a privatizáció ellen. (Egyébként a lakossági tiltakozások más területeken is erősek, nemrég volt országos sztrájk is az újabb megszorítások ellen, a tüntetések gyakran torkollnak erőszakba.)

4. Instabilak a bankok

Bár a görög bankok kimentésére már 5,4 milliárd eurót fordítottak az európai hitelezők, valószínűleg ez sem lesz elég. A bankrendszer hatalmas összegű nemfizető hiteltömeggel küzd. Az IMF szerint további tízmilliárd euró tőkepufferre lenne szükség.

5. Az adósság megint nőhet

Még ha rövid távon csökkenhet is az adósságtömeg, Görögországban hosszabb távon akkor is újabb emelkedése várható. Mégpedig 2020 és 2030 között, 160-ról várhatóan a GDP 250 százalékára. Ennek oka, hogy a korábban kapott olcsó, alacsony kamatú hiteleket majd viszonylag korán drágábbakkal kell lecserélni a tőkepiacokról.

Az IMF ezért olyan intézkedéseket szorgalmaz, amivel a görögök eladósodottságát valóban csökkenteni lehet, a GDP 100 százaléka alá. Ilyen lehetne a futamidők növelése 10-30 évvel, illetve a kamatterhek maximálása évi 1,5 százalékban. Erről az európai hitelezők hallani sem akarnak, mert ez újabb veszteségeket jelentene nekik.

Vélemény:

Persze, tehetjük hozzá, politikai akarat kérdése is az egész. Hiszen Görögország aktív részvétele szükséges a menekültválság kezelésében is. Ráadásul bedőlése Spanyolország, Portugália, sőt Olaszország helyzetét is megrendítheti, adósságtörlesztését megnehezítheti, végső soron dominó-effektust idézve elő. A Brexit, azaz Nagy-Britannia esetleges távozása az EU-ból szintén kockán forog.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG