4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az Európai Bizottság nem függesztette fel a Magyarországnak szánt kifizetéseket, de választ vár a magyar hatóságoktól azokra az aggodalmaira, amelyek az uniós források felhasználásának magyarországi átszervezésével kapcsolatosak - közölte Shirin Wheeler, a regionális politikáért felelős Johannes Hahn EU-biztos szóvivője.

Megerősítette a 444.hu értesülését, miszerint az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény levelet küldött a illetékeseknek április 16-án. E levélben aggodalmának adott hangot az átszervezést, illetve konkrétan az irányítási és ellenőrzési rendszer hatékony működését illetően. Ezért részletes tájékoztatást kért a magyar hatóságoktól.

Nem zárták el a csapokat

Nem szakítottuk meg a kifizetéseket - hangsúlyozta Wheeler. Hozzátette: a magyar választ még azelőtt várják, hogy magyar részről újabb kifizetési igénnyel fordulnának az Európai Bizottsághoz. A bizottság által küldött levelet nem lehet a kifizetések megszakításáról szóló levélként értelmezni - mondta a brüsszeli szóvivő.

A Privátbankárnak nyilatkozó, az uniós támogatási rendszert jól ismerő szakember elmondta, hogy valóban túlzás a pénzcsapok befagyasztásáról beszélni, inkább arról van szó, hogy az április 16-a után benyújtott pályázatokat megvizsgálják, és mivel nem felelnek meg annak az uniós előírásnak, hogy a projekt végrehajtásakor a szereplőknek egymástól függetlennek kell lennie.

Mi a gond?

A Privátbankár által megkérdezett szakember elmondta, hogy az Európai Uniónak az a problémája az intézményi átszervezésekkel, hogy a projektek végrehajtásának több lépése egy intézmény alá kerül, annak ellenére, hogy az unió szabályzata előírja azt, hogy ezeket a lépéseket egymástól független szervezeteknek kell ellátni.

Hogy volt korábban?

A projektek első szereplői azon intézmények voltak, akik javaslatot tettek arra, hogy mire és milyen szakmai szempontok alapján költsék a pénzt. Ezt általában a minisztériumok, vagy azok államtitkárságai látták el, és látják el még most is.

A projekt végrehajtás során a második szereplő a támogató, ezt a feladatot látta el korábban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ). Feladatuk leegyszerűsítve az volt, hogy a beérkező javaslatokból kiválogatták azokat, amelyek támogathatóak, eldöntötték, mire lehet pénzt adni, hogy az elszámolható legyen. Ezek után ők írták meg a projekt útmutatóját, amire pályázatot kell beadni. Az NFÜ január 1-jén szűnt meg, a központi feladatkörök a Miniszterelnökség alá kerültek, míg az egyes Irányító Hatóságok különböző minisztériumokban kaptak helyet.

A pályáztatás után kaptak szerepet a közreműködő szervezetek, ilyen volt például a MAG Zrt., az ESZA, a VÁTI, stb. Ezek nonprofit Kft. formájában működtek, amelyek ugyan 100 százalékos állami tulajdonban voltak, de szerkezetileg a minisztériumtól és NFÜ-től is független voltak, így megfelelt az uniós előírásoknak. Ezek a szervezetek felügyelték az uniós forrás elköltését, segítették a végrehajtást, és ők bonyolították a kifizetési kérelmeket. Az elfogadott és kifizetett összegeket ők összesítették és küldték tovább Brüsszelbe, ahonnan az államnak elutalták a pénzt.

A folyamatok negyedik szereplői a megvalósítók voltak: ezek sokszor magáncégek, alapítványok, de a kiemelt projekteket, amik igazán nagyértékűek voltak, azokat nagyrészt az állami szervek valósították meg és valósítják meg most is. Ami azt jelenti, hogy az állam gyakorlatilag magát finanszírozta.

Mi lett ebből?

Az NFÜ és a közreműködő szervezetek megszüntetése tehát azt jelenti, hogy minden említett szereplő egy intézmény alá került. Mindez azt jelenti tehát, hogy az állam eldönti egy minisztériumban, hogy mire kell a pénz, ugyanabban a minisztériumban 2 szobával arrébb eldöntik, hogy mit lehet finanszírozni, még két szobával arrébb megkötik a szerződést és felügyelik, ellenőrzik a végrehajtást, amit az ugyanazon minisztérium által fenntartott minisztériumi háttérintézmény valósít meg.

Erről szól a brüsszeli szóvivő  reakciója is, amelyben azt írja, hogy "meglehetősen alapvető változtatások" történtek a kohéziós alapok magyarországi kezelésében: átszervezték a fejlesztési ügynökséget, a közvetítő testületeket pedig a minisztériumok mentén integrálták. A szóvivő hozzátette: biztosnak kell lennünk abban, hogy az EU-befektetések irányítási és ellenőrzési rendszere megfelelően működik.

Ez azért fontos az uniónak, hogy az alapokat, illetve az adófizetők pénzügyi érdekeit érintő kockázatokat kiszűrjék, és biztosítsák azt, hogy a magyar polgárok számára teljes mértékben, hatékonyan és korrekt módon hasznosuljanak a támogatási pénzek - áll a közleményben.

Csepreghy Nándor fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár délután 3 órakor rendkívüli sajtótájékoztatót tart.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG