3p
Mindenki ott lesz, aki számít és mindenről beszélnek majd, ami fontos. Holnaptól követheti élőben, ahogy a világ vezetői megbeszélik az ön problémáit is az idei Világgazdasági Fórumon.

A Párizsban múlt héten elkövetett terrormerényletek miatt nem változtattak a találkozók programján, de e téma is napirendre kerül, emellett a világ minden válságtól sújtott régiója képviselteti magát - közölte Klaus Schwab közgazdász professzor, a davosi tanácskozást szervező, azonos nevű svájci nonprofit alapítvány, a Világgazdasági Fórum alapítója és egyben elnöke.

A politika, a civil társadalom és az üzleti élet mintegy 2500 képviselője lesz jelen a svájci síparadicsomban több mint 140 ország képviseletében, egyharmaduk Európából, egyharmaduk Észak-Amerikbal, a maradék egyharmad pedig a fejlődő országokból érkezik. Merkel és Hollande mellett mintegy negyven állam-, illetve miniszterelnök is részt vesz a fórum munkájában, köztük Li Ko-csiang kínai, Petro Porosenko ukrán, Jacob Zuma dél-afrikai, Ibrahim Boubacar Keita mali, Uhuru Kenyatta kenyai, Ollanta Humala perui elnök, valamint Hajder al-Abádi iraki kormányfő, vagy éppen II. Abdalláh jordán király. Az Egyesült Államokból John Kerry külügyminiszter lesz a legmagasabb rangú politikus vendég.

Az idén 280 különböző témájú tanácskozás lesz, ezekből mintegy százat az internet segítségével élőben is nyomon lehet követni. Az egyik fő téma az olyan geopolitikai válságok, mint az ukrán vagy a közel-keleti krízis rendezését célzó megoldások kutatása. Fontos lesz a biztonsággal kapcsolatos kérdéskör, a szélsőséges erők elleni küzdelem. Ugyancsak kiemelt helyen szerepel a klímaváltozás és annak következményei, míg az Afrikában tíz hónapja kitört és egyre szélesedő ebola-járvány az egész világra kiterjedő járványok, a pandémiák problémakörét állította reflektorfénybe.

Schwab professzor idén az új globális összefüggések megvilágítását helyezte központba, miután megítélése szerint az idei év kulcsfontosságú lesz a keresztúthoz érkezett emberiség jövőjének szempontjából. "Két út áll előttünk. Az egyik a széthullás, a gyűlölet és a fundamentalizmus útja, a másik a szolidaritásé és az együttműködésé" - fogalmazott a sajtótájékoztatón a professzor, hangsúlyozva, hogy ezt a múlt héti párizsi események is megvilágították.

Klaus Schwab azt reméli, hogy a Világgazdasági Fórum, mint a nagypolitika és a civil társadalom képviselői közötti együttműködés színtere megkönnyíti az új megoldások felkutatását a bizalom és stabilitás helyreállításában úgy a gazdaság, mint a politika terén.

Rekordszámú gazdasági szektort képviselnek Davosban az üzleti élet küldöttei, akik kezdve a mezőgazdaságtól a távközlésen át a robotikáig minden ágazatot lefednek, különös tekintettel az internetre és a közösségi hálózatokra. "Új globális összefüggések jöttek létre egy multipoláris világgal, amelyben új technológiai forradalom zajlik, megváltoztatva a társadalmi életet és a gazdasági feltételeket" - hangoztatta Schwab professzor.

A Világgazdasági Fórum éves találkozóit hagyományosan Davosban tartják, ez alól csak a 2002-ben New Yorkban megrendezett tanácskozás volt kivétel. A szervezők a találkozó helyszínének megváltoztatásával fejezték ki a város iránti szolidaritásukat a 2001. szeptember 11-i terrortámadás miatt. A davosi találkozón a világ vezető politikai, társadalmi és gazdasági döntéshozói a legégetőbb globális kérdéseket vitatják meg, illetve határozzák meg a jövőre vonatkozó legfontosabb feladatokat.

A vitákat ezen a linken keresztül követheti élőben!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG