4p
Az Egyesült Államokból, az euróövezetből és Kínából is várható fontos makrogazdasági adat a jövő héten, ami Magyarországon csak négynapos lesz: a gazdasági szereplők dolgát nem könnyíti meg, hogy pont szerdára esik az államalapítás ünnepe. A hét második felében összeülnek Amerika vezető jegybankárai, hogy fontos kérdésekben egyeztessenek - a Wall Street farkasait ezúttal nem hívták el a buliba.

Ha kedd, akkor infláció

Kedden a fogyasztói árak júliusi alakulásáról érkezik adat Nagy-Britanniából és a tengerentúlról.

Az MTI összefoglalója szerint az éves brit infláció júniusban 1,9 százalékra - az energia- és élelmiszeráraktól megtisztított maginfláció 2,0 százalékra - gyorsult, de szakértők szerint ez csak átmeneti szezonális hatások eredménye. 

Az Egyesült Államokban szintén nyomott marad az infláció az előrejelzések szerint. Az amerikai jegybankrendszer, a Fed várakozása szerint a maginfláció a harmadik és a negyedik negyedévben is 2,1 százalék lesz. Júniusban 1,9 százalék volt az üteme.

Csütörtök: hírek az iparról Kínából és Európából

Csütörtök hajnalban érkezik az HSBC brit nagybank felmérésén alapuló feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) augusztusi előzetes adata Kínából. A mutató hat hónapi folyamatos zsugorodás után júniusban és júliusban is nőtt, utóbbi hónapban másféléves csúcsra. Kérdés, hogy tovább gyorsul-e a szektor növekedési üteme, vagy az utóbbi időszakban érkezett kínai makroadatokhoz hasonlóan ez is elmarad a piaci várakozásoktól.

Néhány órával a kínai közlés után a Markit intézet közzéteszi az euróövezeti feldolgozóipar és szolgáltatások augusztusi teljesítményét mérő előzetes BMI-adatot. Az összetett mutató júliusban 53,8 pontra nőtt a júniusi 52,8 pontról, de az intézet már akkor figyelmeztetett: az egész euróövezet gazdaságát lelassíthatja, ha eszkalálódik a válság Ukrajnában.

Az sem mindegy, van-e munkája az amerikaiaknak

Szintén csütörtökön, magyar idő szerint délután érkezik adat az Egyesült Államokból az újonnan benyújtott heti munkanélkülisegély-igénylések számáról. Az előző héten a vártnál nagyobb mértékben, 311 ezerre nőtt az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma. A heti ingadozást kiszűrő négyhetes mozgóátlag 295 ezer 750 volt, jócskán elmaradva a tavaly év végén és idén év elején mért bő 340 ezertől.

Nagyon fontos gazdasági csúcstalálkozó - a Wall Street fejesei nélkül

Négynapos hét Magyarországon: ki dolgozza végig?

Magyarországon hétfőn az MNB a háztartások és az államháztartás előzetes pénzügyi számláiról ad hírt. Kedden és csütörtökön a szokásos állampapír-aukciókat tartja meg az Államadósság Kezelő Központ. Pénteken a keresetekről ad ki jelentést a KSH.

Szerdán, augusztus 20-án az államalapítás ünnepe lesz - mivel a hét közepére esik, nem jár munkanap-áthelyezéssel, de borítékolható, hogy az utolsó nyári szabadságolási hullám erre a hétre esik: akár a hétfő-keddet, vagy a csütörtök-pénteket sokan fogják kivenni, hiszen így ötnaposra nyújtható a hétvége két szabadnap elhasználásával. Ez minden bizonnyal meglátszik majd az állami szféra és a versenyszektor heti teljesítményén is.

Az egyesült államokbeli Jackson Hole-ban csütörtökön kezdődik az amerikai gazdasági élet legfontosabb szereplőinek immár hagyományos éves találkozója. A Wyoming állambeli üdülővárosban tartott kétnapos rendezvény kiemelkedő eseménye a Fed elnökének beszéde - írja az MTI.

A Bloomberg korábbi összefoglalója azt emeli ki: az idei találkozóra gyakorlatilag nem hívták meg a Wall Streetet. Lemaradt a listáról a Morgan Stanley, a Goldman Sachs és a Bank of America képviselője, illetve más olyan személyek a versenyszférából, akik korábban visszatérő vendégek voltak Jackson Hole-ban. A konferencia fő témája idén a munkaerőpiaci folyamatok értékelése lesz; a Fed szóvivője a vendégek listájáról csak annyit mondott: a fő közönség ezeken a találkozókon mindig a jegybankárok, a monetáris politikai szakértők voltak.

Más kommentárok szerint a wall streetiek kihagyása annak a vitának a következménye, ami a Fed egyes regionális vezetői és a Fed washingtoni kormányzótanácsának tagjai között dúl arról, hogy vajon nem túlságosan laza-e az amerikai monetáris politika. A Bloomberg olyan szakértői véleményt is idéz, ami szerint érthető, ha az idei találkozón mellőzik azokat, akik a laza monetáris politika, a kötvényvásárlási program, a pénznyomda legnagyobb nyertesei - a befektetési bankároktól kevésbé várható el, hogy elfogulatlan véleményt fogalmazzanak meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG