4p
Az összes tagország közül Németországhoz érkezik a legtöbb menekültügyi kérelem. A nemrég bekövetkezett hajókatasztrófa nyomán összehívott uniós csúcstalálkozón Angela Merkel elérkezettnek látta az időt, hogy elővegye a menekültek egyenlőbb elosztásának kérdését az Európai Tanács előtt.

A Földközi-tengeren történt hajószerencsétlenség után egyre nagyobb a nyomás az Európai Unión, hogy legalább vizsgálja felül a migrációs politikáját, ha már a problémát nem képes megoldani.

Nagy erő, nagy felelősség

Németország ebben a helyzetben elérkezettnek látta az időt, hogy ismét bedobja az Európai Tanács múlt csütörtöki csúcstalálkozóján a követelését: egy kvótarendszert, amely egyenlően osztja meg a bevándorlók által jelentett terheket mind a 28 uniós tagország között - írja a The Guardian.

A németeknek minden okuk megvan az átalakítás szorgalmazására: csak 2014-ben a több mint 620 ezer EU-s menekültkérelem harmada egyedül náluk landolt

A nemzeti bevándorláspolitikára Brüsszelnek kicsi a hatása, de Angela Merkel német kancellár szövetségesre lelt Jean-Claude Juncker-ben. Az Európai Bizottság vezetője szintén egyetért azzal, hogy be kell vezetni a centralizált kvótarendszert a tagországokban, erről tegnap elkötelezetten beszélt a francia Le Monde-nak.

Érzékenyen érint

A terv persze megosztja a tagországok vezetőit: sokkal komolyabb áldozatokra van szükség, mint némi pénz és mentőhajók. De Merkel mellett ott vannak azok a tagországok, amelyek a frontvonalban állnak a menekültáradattal szemben: Olaszország, Görögország és Málta, de természetesen a németek után legtöbb menekültet befogadó Svédország és Ausztria is.

Angela Merkel és Jean-Claude Junker kitartanak a kvótarendszer mellett.

Ugyanakkor felsorakoztak azok is, akik nem üdvözlik ekkora örömmel az új tervet, élükön bevándorlás-

Orbán miatt fáj az EU feje

A csúcstalálkozó másnapján a miniszterelnök így kommentálta a helyzetet: Európának nincs szüksége a bevándorlókra. Nemzeti konzultációt hirdetett a bevándorlásügyben, amely eddig leginkább a szuggesztív kérdései miatt került a reflektorfénybe.

Az Európai Parlament ugyanakkor megvitatja Orbán Viktor javaslatait, nem csak a bevándorláspolitikával , hanem a halálbüntetés hatásaival kapcsolatban is. Emberjogi szervezetek és az EP képviselők egy része ugyanakkor éles kritikát fogalmazott meg a jobboldali retorika miatt, szerintük a miniszterelnök kicsinyes politikai célok szolgálatába állítja a katasztrófát.

ellenes Nagy-Britanniával. Miután a brit think tank-ek megállapíthatták, hogy a választások előtt álló országban inkább humanitárius ügynek tekintik a katasztrófát és nem migrációs problémának, David Cameron felajánlotta ugyan az Egyesült Királyság segítségét a hajókatasztrófa mentési munkálataiban, ám azt kategorikusan kizárta, hogy az angol hajók által megmentett menekültek a királynő földjére lépjenek. Az angolokat leginkább  a dánok támogatják, ahol a legszigorúbban kezelik a migrációs ügyeket.

A legnagyobb ellentét az úgynevezett relokáció kapcsán támadt a tagországok vezetői között, amely része az általunk is bemutatott 10 pontos akciótervnek. A német elképzelés szerint minden ország a méreteihez és gazdasági teljesítményéhez képest fogadna be menekülteket, de számításba vennék a foglalkoztatottságot és az etnikai kisebbségek jelenlétét is. Hiába állnak egy oldalon, már ekkor összekapott Olaszország és Németország: az olaszok nem hajlandók ujjlenyomatos azonosítással regisztrálni a délről hozzájuk özönlő menekülteket, márpedig enélkül a schengeni övezetben keringők több kérelmet is beadhatnak - legtöbbször Németországban. Az azonosítással azonban egyértelműen megállapítható a dublini rendelet értelmében, hogy melyik ország felelőssége az ügyintézés.

Az első csatát elvesztették a németek

Végül a német követelések jelentős része elvérzett a csúcstalálkozón és egy 5000 menekültet felkaroló tesztprogramban egyeztek meg. Sokan keveslik az ötezret és 10 ezerre emelnék, Merkel és Juncker pedig már a próbát is kötelezővé tette volna a tagországoknak, ám végül önkéntes alapon fog működni.

A nagyfokú szembenállás ellenére Juncker nem tesz le a kvótarendszerről. Ha Európa nem nyitja ki az ajtókat, az ablakon másznak be a menekültek - nyilatkozta. Az pedig szintén bizonyos, hogy a legjobban sújtott ország vezetője, Angela Merkel sem tesz le a terhek megosztásáról, így harc még messze nem eldöntött.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG