5p
Összeszedték Donald Trump állításait, és megvizsgálták azok igazságtartalmát. Több közülük igaznak, jó néhány hamisnak bizonyult, és volt több olyan is, amely számszakilag igaz ugyan, ebben a formában mégis félrevezető. Rendőrgyilkosságok, bevándorlók, menekültek, munkanélküli fiatalok és a nagy rivális, Clinton voltak főleg terítéken.
Fotó: EPA/Tannen Maury

Donald Trump, a Republikánus Párt elnökjelöltje tegnap nagy beszédet tartott, amit mindenütt ismertetett a sajtó. A CNN most sorba vette azokat az állításokat, amelyekre Trump alapozott, és megvizsgálta, igazak-e, vagy sem. Egy skálán osztályozták az állításokat, „igaz”, „nagyobbrészt igaz”, „igaz, de félrevezető”, „hamis” és „komplikált” jelzőkkel látták el azokat.

Az első állítás az volt, hogy az idén 50 százalékkal meggyilkolt rendőrök száma az USA-ban. Erről kiderült, hogy igaz ugyan, de félrevezető, ugyanis az idén valóban 31 rendőrt öltek meg lőfegyverrel, míg tavaly az első hét hónapban 17-et (ami 82 százalékos emelkedés), de a tavalyi adat volt alacsony. A sok éves átlag évi 50 rendőrgyilkosság az országban, és ha az idei ütem fennmarad, akkor 56 lesz az év végi érték. (A beszédről magáról itt írtunk>>>.)

Sok-sok gyilkosság mindenütt

A második is a bűnözéssel kapcsolatos, Trump szerint 17 százalékkal nőtt a gyilkosságok száma a legnagyobb 50 amerikai városban, ami 25 éve nem látott emelkedés. Ez igaznak bizonyult, de hozzáteszik, hogy ezt egy több évtizedes csökkenő trend előzte meg, és a mostani emelkedés magyarázata nem ismert. Még azon városok között sem találtak egyértelmű összekötő elemet, tulajdonságot, amelyekben nagyot nőtt a gyilkosságok száma.

Igaznak, de félrevezetőnek nevezték azt a kijelentést, hogy Washingtonban, a fővárosban és Baltimore-ban 50-60 százalékkal emelkedett a gyilkosságok száma. A számok megint igazak, de az idén már például mindkét helyen csökkenés volt tapasztalható. Igaznak nevezték viszont azt, amit a chichago-i gyilkosságok kiugróan magas számáról mondott.

Fehérek és feketék

Tízből közel négy afroamerikai gyermek él szegénységben – mondta Trump. Ez igaz, a pontos szám 36 százalék. Az viszont nem igaz, hogy a fekete fiatalok 58 százaléka munkanélküli lenne, a valós szám 15 százalék. Van egy másik szám, amivel esetleg keverhette, mely szerint a középiskolát végzett feketék 51 százaléka alulfoglalkoztatott, de ez azt jelenti, hogy vagy munkanélküli, vagy részidőben dolgozik, vagy szívesen vállalna több munkát. Ez a szám különben a fehér fiatalok körében is 34 százalék.

Foglalkoztatottak és Irán

Igaz az, hogy Obama elnöksége alatt (2008-tól 2014-ig) kétmillióval nőtt a spanyolajkúak körében a szegények száma. Az is, hogy 14 millióval kevesebb ember dolgozik Amerikában. Ez utóbbi mégis félrevezető, mert ezt demográfiai és közgazdasági változások is indokolják, mint az elöregedés, a baby boom-generáció nyugdíjba vonulása.

Trump erősen kritizálta az Iránnal kötött megállapodást, illetve annak időzítését, amely január 16-án lépett életbe. Mondván, hogy pont az után négy nappal történt, amikor az irániak amerikai haditengerészeket fogtak el és aláztak meg. Valamint visszaadtak Iránnak 150 milliárd dollárnyi lefoglalt eszközt, amiért szerinte az USA semmit sem kapott cserébe. (A megállapodás során Irán lemondott a nukleáris fegyverkezésről.) A CNN szerint ez téves, mert a megállapodást már előző év júliusában tető alá hozták.

Megint a szíriai menekültek

A cikk ezután hosszasan részletezi az USA menekültpolitikáját, megjegyezve, hogy a szíriai háború kezdete óta csak 2500 szíriai menekültet engedtek be, akiknek a fele gyermek. Jelenleg elvileg tízezer fő az országonkénti menekültkvóta, de ennek fokozatos emelését tervezik. Trump részben azt állította, hogy 550 százalékkal akarják emelni a demokraták a szíriai menekültek beengedésének korlátját, ezt a lap igaznak találta.

Azt az állítását viszont nem, hogy a menekültek személyazonosságát nem ellenőrzik. Ezzel egy sor szervezet foglalkozik, kérdés, mennyire hatékonyan, de arról szó sincs, hogy nem foglalkoznak az ellenőrzésükkel.

Hopp, még három hamis állítás

Trump azt állította, hogy a középosztály számára rendkívül kedvező adócsökkentéseket fog végrehajtani. Egy szervezet megvizsgálta a tervet, és arra jutott, hogy az intézkedései sokszorosan kedvezőbbek lennének a magas jövedelműeknek, mint a középosztálynak. Így az állítás igaz, de félrevezető.

A továbbiakban téves állításokon kapták Trumpot Clinton e-mailjeivel kapcsolatban, a demokratákra és a republikánusokra leadott szavazatok változásával kapcsolatban, egy bevándorló által elkövetett gyilkossággal kapcsolatban és egy másik Clinton-ügyben. A négy téves információn kívül két „igaz, de félrevezető” és egy „igaz” állítást találtak még nála. Az összkép tehát eléggé vegyes, a demagógnak tartott elnökjelölt hol igazat mondott, hol nem, hol féligazságot vagy csúsztatott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG