3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az indiai miniszterelnök egy olyan embert tett meg legfőbb külpolitikai tanácsadójának, aki gyakorlatilag egy James Bond volt: 7 évet töltött fedett ügynökként Pakisztánban, lázadókat szervezett be informátoroknak Kasmírban, és riksa sofőrként szivárgott be az amritszári Aranytemplomba az 1988-as balhé idején.

Ajit Doval ma a második legnagyobb hatalmú ember Indiában Modi miniszterelnök után. Státusa komolyabb, mint a védelmi-, vagy a külügyminiszteré. Doval ritkán mutatkozik nyilvánosan és interjút sem szívesen ad. Hivatalba lépése után nem sokkal Modi Afganisztánba küldte Dovalt különleges megbízottként, majd magával vitte első külföldi útjára Butánba. Őt bízta meg a Kínával vitatott határokkal kapcsolatos tárgyalásokkal Kasmírban, melyet India és Pakisztán egyaránt magának követel.

A legnagyobb dobás

A Bloomberg szerint decemberben Bangkokba utazott, hogy titokban találkozzon pakisztáni kollégájával és a két ellenséges atomhatalom közti enyhülésről tárgyaljanak. Igazi James Bond, aki olyan kalandokon ment keresztül, ami egyedülálló a nemzetbiztonsági tanácsadók történetében. Leghíresebb esete az 1988-as katonai akcióban való részvétele volt, melynek során a szikh szeparatistáktól megszabadították az Aranytemplomot Amritszár térségében. A templomot többször is megrohamozta a hadsereg, ami vérfürdőbe torkollott, de az ellenállók nem adták meg magukat.

Ekkor jött Doval, aki riksásnak álcázva magát bejutott a templomba, és a lázadók között azt terjesztette, hogy ő egy pakisztáni összekötő, aki azért jött, hogy segítsen nekik elérni céljukat, egy független állam létrehozását. Ez kellően megnyugtatta őket, és közben Doval meggyőzte az indiai hatóságokat, hogy ne támadjanak újra, inkább váltsanak stratégiát: zárják el az áramot és a vizet. Az irdatlan hőséget kilenc napig bírták a lázadók, majd megadták magukat.

Az amritszári Aranytemplom. Forrás: Wikimedia Commons

Nem sokat látni

Doval életrajza nem található meg az indiai kormány honlapján, múltját diszkréten kezelik. Ő maga azt mondta saját magáról egy előadáson, hogy 1945-ben született és 1967-ben a rendőrségnél kezdett dolgozni. Öt évvel később került a titkosszolgálathoz, ahol három évtizedet töltött el. Tökéletesen beszéli az urdut, ami Pakisztán fő nyelve, és hét évet töltött az országban indiai ügynökként. Miután visszavonult a titkosszolgálattól, létrehozott egy alapítványt Delhiben, melynek székházában külföldi diplomatákat fogadott, és Modi pártjának nacionalista retorikájával tömte a fejüket.

Az indiai Putyin

Egyes vélemények szerint Doval már jóval azelőtt Modi tanácsadója volt, hogy 2014-ben hatalomra jutott volna, és nagy befolyását annak köszönheti, hogy szavahihető, és óriási tapasztalata van a hírszerzés és a biztonságpolitika terén. Nyíltan vallja, hogy szerinte India súlyánál kisebb szerepet játszik környezetében, úgy az Indiai-óceánon, mint a szomszédos országokkal szemben. Noha nem szomszéd, fontosnak tartja Afganisztánt, ahol szerinte Pakisztánnak túl nagy a befolyása és Indiának túl kicsi, végül pedig úgy véli, hogy Kína túl erős lett, és Indiának lépést kell tartania vele.

Korábbi kollégái kivételes képességeit dicsérik, ugyanakkor az ellenzék kifogásolja, hogy egy kém kezében összpontosul az ország külpolitikája, ahelyett, hogy diplomatáké lenne ez a feladat. Kétségtelen, hogy Doval jól ismeri országa összes vitáját szomszédjaival, így azok megoldására, elsimítására is alkalmasabb lehet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG