5p
Az USA figyelőlistára tette öt kereskedelmi partnerét, mert azok közel állnak ahhoz, hogy tisztességtelen módszereket alkalmazzanak a kereskedelemben. Olyan ez, mint egy figyelmeztetés, hogy „ne értékeljétek le a valutátokat”. A TTIP körül megint áll a bál, erős a nyomás a politikusok részéről, hogy megkössék a megállapodást, de nagyon erősek a tiltakozók is.
(fotó: 123rf.com)

A hétvégén a nemzetközi sajtó nagy terjedelemben tálalta, hogy az USA pénzügyminisztériuma egy jogszabály alapján öt országot is figyelőlistára tett azok kereskedelmi tevékenysége miatt. Ebben az országcsoportban Németország, Kína, Japán, Dél-Korea és Tajvan szerepelnek. Ezek az országok a minisztérium féléves jelentése szerint háromból két olyan kritériumnak is eleget tettek, amelyek tisztességtelen kereskedelmi magatartásra utalnak.

A három kritérium a túl nagy kereskedelmimérleg-többlet, fizetésimérleg-többlet és a devizapiac működésébe való kormányzati beavatkozás. Németországnál az első kettőt állapították meg, ami azt jelenti, hogy az ország sokkal többet exportál az USA-ba, mint amennyit importál onnét (ráadásul több pénzt kölcsönöz, mint amennyi hitelt felvesz). A nyolcvanas évek végén elfogadott jogszabály alapján egyébként eddig egyetlen esetben mondtak ki tisztességtelen (más megfogalmazásban, meg nem engedhető) magatartást, 1994-ben, Kínával kapcsolatban.

Előnyt szerezni leértékeléssel

A Frankfurter Allgemeine Zeitung például emlékeztet arra, hogy a G7 és a G20 (gazdaságilag legfejlettebb) országcsoportok egyaránt deklarálták, hogy nem kezdenek devizaháborúba, nem próbálnak kereskedelmi partnereikkel szemben előnyt szerezni devizájuk leértékelésével. (A nemzeti valuta leértékelése élénkíti az exportot, mert olcsóbbá teszi az exporttermékek és szolgáltatások árát.)

Sokan, mint a Zerohedge gazdasági blog, egyből úgy értelmezték a bejelentést, hogy az USA figyelmeztette Németországot, Kínát és Japánt, ne értékeljék le devizáikat. Ez annál is inkább érdekes, mert Japán éppen a múlt héten okozott eléggé nagy felzúdulást a tőkepiacokon, amikor a jegybankja nem csökkentette tovább a kamatot. Nagyon sokan azt várták, hogy a BoJ lépni fog a túl erősnek tartott jen gyengítése érdekében.

Nem kaptak leértékelési engedélyt?

Az euróval kapcsolatban is sokan azt gyanítják, hogy az EKB lazító lépéseinek célja nemcsak a hitelezés javítása, hanem burkoltan az euró leértékelése is. Sokan úgy vélik, létezik egy titkos árfolyamcél valahol 1,15-ös euró/dollár körül, amit ha elér az euró, akkor az EKB valamit lépni fog (jelenleg már csak 20-30 centre van onnét az árfolyam.)

Már hetekkel ezelőtt is azt várták, hogy Japán hamarosan a jent gyengítő lépésre kényszerül majd, csak a G20 találkozója előtt nem meri ezt meglépni, konzultálnia kell a többi országgal. Most erős a gyanú, hogy nem járultak hozzá a többiek, főleg az USA az újabb lépésekhez. A G20 azt támogatja csak, hogy az országok „hazai célok érdekében, hazai eszközökkel” éljenek.

A dollár bezzeg mehet

A Zerohedge eközben az USA-t nevezi a legnagyobb devizamanipulátornak, amely a Fed segítségével bármikor pillanatok alatt el tudja téríteni a dollár árfolyamát, ami – főleg a rengeteg, korábban dollárban felvett hitelen keresztül – igencsak erősen érintheti a világ jelentős részét. A dollár erősödése esetén ugyanis azok tartozása és törlesztése, akik dollárban adósodtak el, nő, mint nálunk korábban a svájci frank-hiteleseké. Bár kérdés, miért érné meg a dollárt szándékosan erősíteni, amikor mindenki olcsóbb nemzeti valutáért imádkozik a világban.

Eközben durvul a TTIP kereskedelmi megállapodás körüli vita is, nemrég dokumentumok szivárogtak ki a tárgyalásokról, amelyek szerint az USA eléggé agresszíven próbálja rávenni partnereit a megállapodás elfogadására. Ugyanakkor a lakosság túlnyomó része, egyes felmérések szerint 80-90 százaléka Nyugat-Európában nem ért egyet a kereskedelmi egyezmény aláírásával, és újra és újra tüntetnek is ellene, mint most is.

A TTIP-nek egy időre annyi?

A Reuters és az Investing.com szerint a német kormány mindezek ellenére a megállapodás mielőbbi tető alá hozását szorgalmazza, a tárgyalásokról kiszivárgott érvek és javaslatok alapján szerintük nem ítélhető meg a TTIP hasznossága. A vita többek között a génmódosított termékek és hormonokkal kezelt húsállatok körül folyik, amelyek Amerikában engedélyezettek, Európában jobbára nem.

A TTIP-től a gazdasági szakemberek azt várják, hogy a kereskedelmet korlátozó akadályok, előírások egységesítése és lebontása révén hatalmas közös piac jön létre, ami növelheti a részt vevő országok gazdasági teljesítményét. A Handelsblatt.com szerint a most a Greenpeace által nyilvánosságra hozott dokumentumok hosszú időre visszavethetik a kereskedelmi megállapodás tető alá hozását.

(Mario Draghi EKB-elnök ma 16.00 órakor beszélni fog, bár nem valószínű, hogy újabb intézkedéseket jelentene be.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG