3p
A kormányzó CDU gazdasági tagozatának ülésén az derült ki, hogy sok német vállalkozó másképp gondolkodik, mint Merkel kancellár, és nagy tapsokat kapott Sarkozy, aki eltérő véleményt képvisel. Oroszországot nem ellenségnek, hanem partnernek tekinti, amely nélkül Európa problémái nem oldhatók meg. A bevándorlást erősen korlátozná.
Sarkozy és Merkel (archív kép)

A német gazdaság teljesítményéért ritkán kritizálják Angela Merkel kancellárt, az északír-német meccs is jó kedvre deríthette a résztvevőket. A CDU gazdasági tagozatának összejövetelén így jó volt a hangulat, ám úgy tűnt, többen értenek együtt Nicholas Sarkozy volt francia elnökkel, mint a német kancellár asszonnyal – tudósított a Deutsche Wirtschafts Nachrichten nevű hírportál.

Ezt azonban a tapsok hangerejéből vélték tudni megállapítani. A rendezvényen egyébként 3000 CDU-közeli (Keresztény Demokrata Unió) vállalkozó vett részt.

Kell egy európai IMF

A francia kritizálta utódját, Francis Hollande Francia elnököt, akinek tevékenysége szerinte nem tett jót a francia érdekeknek és a német-francia tengely is megszenvedte. A legnagyobb tapsot azonban azzal aratta, hogy Európának szerinte önálló politikát kell folytatnia az USA-val szemben. Állítása szerint az USA azért használja a dollárt világvalutának, hogy másokat uralhasson.

Nem szakad megengedni, hogy az amerikai bankok előnyöket élvezhessenek az európai bankokkal szemben – mondta Sarkozy. Kérdésesnek nevezte, mit keres az USA által dominált IMF (Nemzetközi Valutaalap) Európában. Szerinte Európának képesnek kell lennie arra, hogy létrehozza saját valutaalapját.

Törökország ne jöjjön az EU-ba

Nagy tetszést aratott, hogy Törökországnak Sarkozy szerint nem kéne az EU tagjává válnia. Nagy és fontos ország, partnerségre kell vele törekedni, de évtizedek óta folyik erről a szó, eredmény nélkül. Valamivel bizonytalanabb volt a taps, amikor arról beszélt, hogy Oroszországgal párbeszédet és együttműködést kellene folytatni.

Úgy tűnik, a gazdasági vezetők vonakodnak ebben a kérdésben állást foglalni, mert a CDU az utóbbi hónapokban határozottan Putyin-ellenes álláspontot foglalt el – írja a weboldal. Sarkozy szerint nem szabad új hidegháborút folytatni, Európa problémái csak Oroszországgal oldhatók meg. Azt állította, hogy nem Oroszország Európa problémája, hanem az Iszlám Állam és az al-Kaida terroristái.

Volt egyszer egy Merkozy

Jóval visszafogottabb volt a taps, amikor Sarkozy arról beszélt, hogy a bevándorlást korlátozni kellene Európában, csak munkavállalási engedéllyel vagy vállalatok foglalkoztatási szándéknyilatkozatával kellene beengedni az embereket. „Nem kéne Európába jönniük azoknak, akik nem Európához tartoznak” – mondta a volt elnök.

Merkel kancellár Sarkozy beszéde alatt nem volt jelen, és később sem reflektált rá érdemben, inkább globális témákról beszélt – fejezték be.

Merkel és Sarkozy kapcsolata valamikor egészen kiváló volt, sokan máig emlegetik azokat az időket, amikor a két államfő 2007 és 2012 között együtt oldotta meg az EU számos problémáját, és a "Merkozy" kifejezést, amelyben ez kicsúcsosodott.

A volt francia elnöknek azonban, aki 2017-ben szívesen visszatérne a politika csúcsára, nem megy jól a sora mostanában. Egy friss bírósági ítélet jogszerűnek találta az ellene elrendelt lehallgatásokat. Sarkozyt korrupcióval, vesztegetéssel vádolják 2014 óta, a lehallgatott beszélgetések hangfelvételei erősen terhelőek rá nézve.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Több mint 251 billió forintot költöttek egymásra a cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:31
Hosszas stagnálás után meredeken emelkedett a globális vállalati szektor által bejelentett kiugró értékű egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG