4p
Ír miniszterelnökség: 2016-ra Írország lesz az üzletileg legvonzóbb ország.

Írország célja, hogy 2016-ra a legvonzóbb olyan kis ország legyen, amelyben érdemes üzleti tevékenységet folytatni - közölte az ír miniszterelnökség az MTI érdeklődésére azzal kapcsolatban, hogy Írország december 15-én kikerült a 2010-ben 85 milliárd eurós nemzetközi mentőhitelt folyósító szervezetek felügyelete alól.

Kiemelték: mérföldkő Írország talpra állásában, hogy kilépett ebből a programból, mivel azt az üzenetet közvetíti, hogy az ország képes visszatérni gazdasága hagyományos piaci finanszírozáshoz, és fenntartható jövőképe van. Írország az elmúlt három évben keményen dolgozott azért, hogy kikerülhessen a trojka felügyelete alól, és ismét "az euróövezet normális tagállama" legyen. A miniszterelnökség szerint még az ország nem végzett a feladataival: fenn kell tartani a költségvetési fegyelmet, és olyan intézkedésekre van szükség, amelyek munkahelyeket teremtenek, valamint növelik az ország versenyképességét.

Évek óta növekednek

A miniszterelnökség álláspontja szerint a munkahelyek számának növekedése jól mutatja az ország teljesítményét, és segít növelni az ír gazdaságba vetett bizalmat. A válság alatt hetente 1600 állás szűnt meg, ezzel szemben jelenleg 1200 újat hoznak létre - mutattak rá. Habár a munkanélküliségi ráta még mindig megengedhetetlenül magas - 12,5 százalék -, két évvel ezelőtt még 15 százalék volt.

Hangsúlyozták: a válság kezdetén visszaesett az ír gazdaság teljesítménye, három éve azonban folyamatosan növekszik a gazdaság, és az előrejelzések szerint jövőre 2 százalékos lesz a gyarapodás. Az ír gazdaság alapvetően exportorientált, és a kivitel jelenleg 16 százalékkal magasabb, mint a válság előtt, 2007-ben volt. Az exportvállalatok 2011 óta 15 ezer új munkahelyet hoztak létre.

Egyre több befektető jelenik meg

Írország európai uniós csatlakozása óta alacsony jövedelmű, főként a mezőgazdaságra támaszkodó országból csúcstechnológiákat alkalmazó ipari társadalommá vált. Az ország jó helyzetben van ahhoz, hogy kihasználja a világgazdaság változásait. Írország célja, hogy 2016-ra a legjobb olyan kis ország legyen, amelyben érdemes üzleti tevékenységet folytatni. Hozzátették: a Forbes magazin szerint már most is Írország az erre legalkalmasabb ország a világon.

Az ír kormány elsősorban az államháztartás stabilizálására igyekszik nagy hangsúlyt helyezni, és ennek érdekében strukturális reformokat vezettek be. Arra törekednek, hogy visszaszerezzék a nemzetközi befektetők bizalmát, továbbá igyekeznek rendbe tenni a bankszektort is, és ennek az eredményeként a befektetők fokozatosan visszatérnek az ír piacra.

Még sok a dolog

Az ír miniszterelnökség meglátása szerint mindenképpen szükség volt az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségére. A válság az ingatlan- és a bankszektorból indult, a kormány is nagy mértékben függött az innen származó bevételektől. Az ingatlan- és a bankszektorban keletkezett buborék éppen a globális pénzügyi válság kirobbanásával egy időben pukkadt ki, így hatalmas forráshiánnyal kellett szembenéznie az országnak.

Dublinnak rengeteg pénzt kellett az ír bankokba pumpálnia, hogy megakadályozza a még nagyobb válságot, de a piacokról nem juthatott volna megfizethető hitelekhez, ezért az egyetlen lehetőség az volt, hogy az EU-hoz és az IMF-hez forduljon. Az ír kormány úgy látja, hogy az ország sok eredményt ért el, és most már a megfelelő irányba halad. Mindehhez azonban az íreknek sok áldozatot kellett hozniuk, ezért nem lehet kockáztatni, hogy esetleg túl korán jelentik ki: túl vannak a válságon. Írországnak az a célja, hogy a gazdasága minél gyorsabban növekedjen. Ehhez az uniós tagállamoknak összehangolt lépéseket kell tenniük, például meg kell valósítaniuk a bankuniót - állapította meg az ír miniszterelnökség.

Csúcson az államadósság

Írország december közepén hivatalosan is kikerült az Európai Unió, az Európai Központi Bank és az IMF alkotta trojka felügyelete alól. 2010-ben Írország volt az első euróövezeti tagállam, amely kénytelen volt mentőövért folyamodni az országban két évvel korábban kialakult bankválság következményeként. A szigetország 85 milliárd eurós hitelkeretet kapott, ebből 67,5 milliárd eurót használt fel. A kedvezményes, 5,8 százalékos hitel odaítélése óta az ír állampapírok hozama az elviselhetetlenül magas 14,5 százalékról 3,5 százalék körüli szintre süllyedt.

A dublini kormány összesen 345 milliárd eurót pumpált a bankokba, miután kipukkadt az ingatlanpiaci buborék, és összeomlott a bankrendszer. Az ír államadósság emiatt rekordmagasra nőtt, az idén éri el a tetőpontot a GDP 124 százalékán.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A februári munkanélküliségi adatok a kormányt sem boldogítják
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:30
A februári munkanélküliségi ráta 4,6 százalék volt, ami több mint a 4,5 százalék januárban. A foglalkoztatottság közben tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG