6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tegnap este a német nagykoalíció konzervatív és baloldali pártjai kompromisszumot kötöttek a második menekültügyi törtvénycsomagról, amely komoly előrehaladásnak tűnik három hónap meddő vita után és Merkel kancellár politikai túlélését is lehetővé teheti. A német lapok reakciói alapján azonban a tényleges hatása a menekültek létszámára csekély lehet, inkább üzenetértékű az egész. Merkel meglepően kevéssé népszerűtlen.

Az inkább baloldali Der Spiegel a kompromisszumok kompromisszumának nevezi a Menekültcsomag II. (Asylpaket II.) névre keresztelt, csütörtök este a német nagykoalíció pártjainak tanácskozásán elfogadott törvénytervezetet. A lap gunyoros: amikor azt írja, „Angela Merkel, Sigmar Gabriel SPD-főnök és Horst Seehofer CSU-elnök megegyeztek egy közös irányvonalban a menekültválságban”, akkor ugyanis egy november 5-i közleményt idéz, amely azonban akár tegnap esti is lehetett volna.

A három kolíciós párt, a kereszténydemokrata CDU és CSU és a szocialista SPD ugyanis az előző megállapodás után visszatáncoltak és három hónapig marták egymást, miközben alig történt valami. Most azonban úgy tűnik, komolyabb megállapodás született. A Spiegel szerint a következőket tartalmazza:

- Két évre felfüggesztik az úgynevezett korlátozott védelem alatt álló menekülteknek azt a jogát, hogy családtagjaikat maguk után hozassák. Ők olyanok, akik a genfi menekültügyi konvenció alapján ugyan nem kapnak alanyi jogként menekültstátuszt, mégsem küldik őket haza, mert hazájukban halálbüntetés vagy kínzás veszélyének vannak kitéve.

- A törökországi, libanoni és jordániai menekülttáborokban levő családtagok ez alól kivételt képeznek, őket korlátozottan, kvóták alapján ugyan, de beengedik majd az országba. Főleg szíriaiakról van szó. (Ami gond: még nincsenek kvóták, az EU-n belül hasztalan marakodnak rajtuk.)

- Marokkót, Algériát és Tunéziát biztonságos országgá nyilvánítják, az onnét jövők gyorsabban visszaküldhetők lesznek.

- A biztonságos országokból érkezőket különálló „felvételi létesítményekben” helyezik majd el, ahol gyorsabban bírálják el menekültkérelmüket. Nem hagyhatják el az adott létesítmény körzetét, ellenkező esetben megvonják a juttatásaikat.

- A menekülteknek fizetniük kell majd az integrációs tanfolyamok elvégzéséért, igaz, csak jelképes összeget, tíz eurót havonta.

- A rossz egészségi állapotú menekültek kiutasítása könnyebb lehet, ám a súlyos betegek ez alól kivételt képeznek.

A családtagok kérdése volt megosztó

A kompromisszumos csomagban főleg a családtagok utánhozatalának felfüggesztése volt a kényes téma, a baloldal ezt egyáltalán nem támogatta, a jobboldal egy része, főleg a bajorok pedig ennél is szigorúbb szabályokat szerettek volna. (Itt írtunk erről pár napja, a Balkánon éleződő feszültségről pedig itt.)

A Die Welt is kiemeli, hogy három hónapig vitatkoztak a pártok ezen a csomagon, ami nem igazán erősítette a kormány cselekvőképességébe vetett bizalmat. A lap úgy véli, a tulajdonképpeni nyertese az eseményeknek Horst Seehofer, azaz a bajor CSU. A családtagok áthozatalának tilalma, amin november elején az előző kompromisszumos megállapodás elbukott, szír menekülteket is érint majd.

Cukorka a baloldalnak

Eredetileg egy éves felfüggesztésről volt szó Merkel és Gabriel megállapodásában, ami a menekültáradattól különösen szenvedő bajorok követelésére nőtt két évre. Ezért is beszélnek a kompromisszum kompromisszumáról.

De a komoly engedményre kényszerülő baloldal is kapott egy „bonbont” a csomagban, ahogy a lap írja, mégpedig azt, hogy a Németországban szakmát tanuló menekültek, menekültstátuszuktól függetlenül, tanulmányaik elvégzése után két évig munkavállalási engedélyt kapnak. Ez a baloldal és a „gazdaság” (vélhetően a vállalkozók) követelésére került a csomagba. (Feltételezhetjük, hogy aki jó munkaerőnek bizonyul, azt két év után is tovább foglalkoztatják majd, ez az idő elég lehet a megfelelő engedélyekre, a papírjai rendezésére – a szerk.)

Nem a számokon volt a lényeg?

Nem is annyira az érintett, kívül maradó családtagok számáról van itt szó a CSU-nál, az lehet, hogy végül nem is lesz igazán magas – véli a lap, amely egyébként mindjárt a cikk címében egyenesen könyvelési csalásnak nevezi a megállapodást. Inkább egy üzenetről szól az egész, ami pedig úgy szól: Németország márpedig korlátozza a családtagok áthozatalát. Mert ezt a lehetőséget természetesen a menekültek is ismerik, azért van köztük sok fiatal férfi, sőt kiskorú, mert a családjuk abban reménykedik, hogy maguk után hozathatják őket – emlékeztet rá a Die Welt.

Jön is a Menekültcsomag III.?

Ettől a csomagtól a hangulat a német kormányon belül nem lesz jobb, máris szó van a Menekültcsomag III.-ról – fejezi be a lap. De a Handelsblatt kommentátora is nagyon szkeptikus, szerinte a menekültek száma ettől a csomagtól, amely nem sokat változott a november eleji állapothoz képest, egyáltalán nem fog csökkenni, sőt tovább nőhet.

A Handelsblatt tudni véli azt is, hogy a színfalak mögött a menekültpolitika komolyabb átalakítása is zajlik, amivel Merkel hatalmát megvédheti. Más lapok azt írták, hogy Merkel politikai túlélését segítheti már a jelenlegi kompromisszum is.

Mondjon le vagy ne mondjon le?

A Focus magazin által idézett közvélemény-kutatás szerint a válaszadók 40 százaléka szerint Merkelnek le kéne mondania a menekültválság miatt. Ugyanakkor 45 százalékuk úgy véli, hogy a menekültpolitikája erre nem ad okot, 15 százalék pedig nem válaszolt.

Hasonló kutatások egyébként minden hétre jutnak: A Bild Zeitung, a legnépszerűbb bulvárlap január közepén arról számolt be, hogy a decemberi 49-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik szerint Merkel nem jól végzi a munkáját. A pozitív értékelések pedig 48-ról 37 százalékra estek vissza.

Ne csinálja ezt, de azért ne is mondjon le

A legérdekesebb talán az a január 21-én publikált felmérés (N24-Emnid), amely szerint a CDU/CSU, tehát saját konzervatív tábora tagjainak 90 százaléka szeretne kurzusváltást a menekültkérdésben, és csak 15 százalékuk ért egyet Merkel menekültpolitikájával. (Itt nem jön ki a száz százalék, vélhetően van, aki egyetért, de azért próbálkozna új utakkal is – a szerk.) Ennek ellenére 67 százalékuk szerint még mindig Merkel a legmegfelelőbb kancellár Németország számára. A teljes lakosságon belül 53 százalék fogadja el Merkelt, míg csak 42 százalék szerint nem megfelelő kancellár.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG