3p
Az eddigi robusztus ütemnél valószínűleg kisebb lendülettel, de folytatódik a magyar gazdaság növekedése a belátható előrejelzési távlatban - jósolták az idei első negyedévi növekedésről szóló, szerdán ismertetett újabb becslés közzététele után londoni pénzügyi elemzők.

A KSH adatai szerint a hazai össztermék (GDP) 2014 első negyedévében 3,5 százalékkal nőtt éves összevetésben. Ez megegyezik a múlt hónapban közölt előzetes becsléssel.

Nem drámaian, de lassul

Szépen alakult az első negyedévi GDP Magyarországon, ezt újra megerősítették. Csakhogy két-három évvel ezelőtt már volt hasonló növekedés, de az megtört.Milyen a hosszú távú kép?

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászainak szerdai kommentárja szerint a magyar gazdaság teljesítménye az elmúlt félévben "meglepően erőteljes" ütemben bővült. A ház szerint innentől nem drámai, de fokozatos lassulás várható: a cég 2014 egészében 2,8 százalékos, 2015-ben 2 százalékos magyar GDP-növekedéssel számol.

A Capital Economics elemzőinek előrejelzése szerint a német gazdaság - Magyarország legnagyobb exportpiaca - egyenletes ütemben növekszik tovább. Ennek alapján a cég azt várja, hogy a magyar ipar fenn tudja tartani a 10 százalék körüli éves termelésnövekedési ütemeket. 

Köszi, jó idő!

A magyar GDP-növekedés ennek ellenére várt lassulását a ház szakértői két fő okkal magyarázzák. Az egyik az, hogy a jó időjárás okozta kirobbanó tavalyi mezőgazdasági teljesítménynek - amely a cég számításai szerint 0,9 százalékpontot adott hozzá a tavalyi egész évi magyar GDP-növekedési ütemhez - az idén valószínűleg már kisebb hatása lesz. Emellett a költségvetési politikát is várhatóan szigorítani kell a választások előtti "költekezési hullám" után - jósolták a Capital Economics londoni elemzői.

Hozzátették: mivel a GDP-arányos államadósság-ráta 80 százalék környékén jár, nincs sok mozgástér a jelentősebb államháztartási deficitek felhalmozására.

Mások korrigáltak

Más nagy londoni házak mindazonáltal már az előző, részleges GDP-becslés közzététele után felfelé korrigálták a magyar gazdaságra adott növekedési prognózisaikat az erőteljes első negyedévi teljesítmény alapján.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői 2014-re most már 3 százalékos GDP-növekedést várnak Magyarországon a korábbi 2,2 százalékos prognózisuk helyett. A ház egyelőre változatlanul hagyta a 2015-re szóló, 2,6 százalékos növekedést valószínűsítő becslését.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői minapi felülvizsgált helyzetértékelésükben közölték, hogy a magyar gazdaság idei egész évi növekedésére szóló prognózisukat az eddigi 2,5 százalékról szintén 3 százalékra emelték. A ház szakértőinek indoklása szerint a magyar gazdaságban a szezonális kiigazítással számolt növekedési adatok már 2013 második felében is a korábbinál sokkal erősebb lendületre utaltak, és ehhez járult a "váratlanul erős" idei első negyedévi GDP-növekedés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG