4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyar jegybank tartós tartásra rendezkedett ugyan be, de londoni elemzők szerint ez nem fog összejönni a külső hatások miatt. Az az érdekes azonban, hogy míg van olyan ház, amelyik kamatemelésre számít, többen azt várják, hogy további kamatcsökkentés jöhet.

Matolcsy György jegybank elnök a kamatcsökkentési ciklus befejezésekor azt nyilatkozta, hogy tartós tartásra, vagyis arra rendezkedik be az MNB, hogy 2,1 százalékon tartja a jegybanki alapkamatot 2015 végéig. Ennek ellenére a UBS bankcsoport közgazdászai azzal számolnak, hogy  az MNB jövőre 0,9 százalékponttal fogják jövőre emelni az alapkamatot. 2015-2016-os időszakra szóló átfogó prognózisukban közölték: az idei évre 3,1 százalékos, jövőre 2,2 százalékos, 2016-ban 2,4 százalékos növekedést várnak a magyar gazdaságban.

Külső hatások miatt emelhetnek

A ház szerint a magyar hazai össztermék (GDP) idei növekedését több egyszeri tényező is hajtotta. A háztartások elkölthető jövedelmi hányadát a közműdíj-csökkentésekből eredő dezinfláció duzzasztotta, az autóipari kapacitásbővülés élénkítette az ipari termelést. Ehhez járult a választások előtti lazább költségvetési politika, és az előző, 2007-2013-as európai uniós költségvetési ciklusból származó EU-folyósítások felhasználásának gyorsítása, amely lendületet adott a beruházásoknak. A UBS londoni közgazdászai szerint 2015-ben ezek a hatások már halványulnak, emellett a lanyha euróövezeti teljesítmény és a szigorodó magyar költségvetési politika is lassítja majd a magyar gazdaság növekedési ütemét.

A ház ugyanakkor azzal számol, hogy az MNB jövőre 0,9 százalékponttal 3 százalékra, 2016 végéig további 0,5 százalékponttal 3,5 százalékra emeli alapkamatát a jelenlegi 2,10 százalékról. Ennek a piaci várakozásokat jóval meghaladó előrejelzésnek az alapja a UBS azon prognózisa, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve 2015 második negyedében végrehajtja első kamatemelését, a tízéves amerikai kincstárjegy hozama 3,5 százalékig emelkedik 2015 végére, miközben az eurójegybank (EKB) nem kezd tényleges mennyiségi enyhítésbe.

A UBS elemzői azzal számolnak, hogy ebben a környezetben a forint és a magyar kötvénypiac 2015 közepén portfóliótőke-kiáramlási nyomás alá kerül. Ráadásul 2015 második felétől valószínűleg az infláció is gyorsulni kezd, és mindez várhatóan kamatemelésre készteti az MNB-t - jósolták pénteki előrejelzésükben a UBS londoni szakértői.

Más londoni ház pedig éppen kamatcsökkentésre számít

A magyar gazdaság növekedésének lassulását más nagy londoni házak is jósolják, az MNB várható kamatpályájának citybeli megítélése azonban nem egyértelmű; vannak kamatcsökkentéssel számoló előrejelzések is.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai a felzárkózó térségről összeállított novemberi prognózisukban szintén a magyar gazdaság növekedésének lendületvesztését valószínűsítették, arra a véleményükre hivatkozva, hogy a választások előtti erőteljes költségvetési beruházás-ösztönzés hatásai gyengülnek, és a járműiparból is "fogy a gőz". Jövőre várhatóan a devizahiteleseknek járó visszatérítésből eredő fogyasztási többlet, valamint az MNB kiterjesztett növekedési hitelprogramja lesz a magyar gazdaság fő hajtóereje, de ezek sem lesznek elégségesek ahhoz, hogy 3 százalék felett maradjon az éves GDP-növekedési ütem - vélekedtek a JP Morgan londoni elemzői.

A ház ennek alapján 2015-ben 2,2 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban az idei évre valószínűsített 3,3 százalékos bővülés után.

A JP Morgan közgazdászai szerint a magyar gazdaság növekedési ütemének lassulása, az MNB célszintje alatti infláció és az EKB várható további monetáris enyhítési lépései miatt megnőtt a valószínűsége annak, hogy a magyar jegybank 2015 elején újabb kamatcsökkentéseket hajt végre.

A City egyik legnagyobb befektetési bankja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői közölték legutóbbi értékelésükben, hogy a ház "más véleményen van", mint az MNB monetáris tanácsa, amelynek alapállása és nyilatkozatai hosszú távú kamattartásra utalnak. A Barclays elemzői azt valószínűsítették, hogy a magyarországi inflációs környezet és a romló euróövezeti kilátások végül ráveszik az MNB-t a kamatcsökkentési ciklus újraindítására, akár már 2015 első negyedében.

Ha a magyar jegybank a következő inflációs jelentésekben a gyenge adatok miatt lefelé korrigálja 2015-re és 2016-ra szóló prognózisait, az megteremtené a lehetőséget a további kamatcsökkentésekhez - vélekedtek a Barclays közgazdászai.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG