3p
Kevés makrogazdasági adat jelenik meg itthon a jövő héten: a munkaerőpiaci helyzetről jelent először a KSH, kiderül, lehet-e 5 százalék alatt a magyar munkanélküliség, azaz talált-e munkát szinte mindenki, aki akart. A külkereskedelem csapnivaló adatáról kaphatunk némi magyarázatot, aztán vasárnap népszavazunk. A külföldi jegybankárok pedig egész héten telebeszélik a fejünket.

Lehet még ennél is lejjebb a munkanélküliség?

Kedden
publikálja a KSH a június-augusztusi időszak munkaerőpiaci adatait. A legutóbbi közlés szerint május-júliusban tovább csökkent a munkanélküliek száma, 78 ezerrel volt kevesebb, mint egy évvel korábban, a munkanélküliségi ráta pedig egy év alatt 1,8 százalékponttal 5 százalékra mérséklődött. Eközben 148 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma az egy évvel korábbihoz hasonlítva. Mivel a magyar gazdaság legégetőbb kérdése újabban a munkaerőhiány problematikája, érdekes lesz az adat.

Pénteken az ipari termelői árak augusztusi alakulásáról közöl statisztikát a KSH. Ezek legutóbb, júliusban átlagosan 2,3 százalékkal csökkentek.

Mi történt a magyar külkereskedelemmel?

Szintén pénteken jelenik meg a külkereskedelmi termékforgalom júliusi alakulásának második becslése. A szeptember 8-án kiadott első becslés szerint júliusban jobban csökkent az import az exportnál: az export euróban kifejezett értéke 5,2, az importé 6,0 százalékkal csökkent a múlt év azonos hónapjához képest. A kereskedelemi többlet csak azért nőtt, mert az import esett vissza jobban - a szufficit 24 millió euróval, 662 millió euróra emelkedett.

A második becslésből pontosabban láthatjuk, a gazdaság mely szektorainak köszönhető a jelentősebbnek mondható visszaesés a magyar külkereskedelemben, mekkora volt a nyári nagyleállások hatása.

Vasárnap lesz a népszavazás a kötelező betelepítési kvótáról - ember legyen a talpán, aki meg tudja jósolni, érvényes lesz-e, és ha igen, az milyen politikai következményekkel jár, vagy hogy ez hogyan csapódik le a piacokon.

Lyukat beszélnek a hasunkba a jegybankárok

Ami a nemzetközi piacbefolyásoló adatokat illeti: a közepesen érdekes makroadatok mellett szokatlanul erős lesz a hét a nagy jegybankok (a Fed és az EKB) kommunikációját illetően. A piacokat egyébként is lázban tartják a monetáris politikusok: vajon mikor unják meg a lazaságot, mikor állnak le a gazdaságélénkítéssel, mikor engedik el a gazdasági szereplők kezét?

Hétfőn Mario Draghi EKB-elnök ejthet el újabb morzsákat arról, meddig pumpálják még a pénzt az európai gazdaságba. Az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottsága előtt van jelenése délután 5-kor.

Kedden a Fed (alapkamatról is döntő) nyíltpiaci bizottságának egyik tagja, Stanley Fischer tart előadást egy egyetemen délután negyed hatkor.

Szerdán délután 4-kor Janet Yellen Fed-elnök tesz jelentést Washingtonban a pénzügyi szolgáltatások bizottsága előtt, nagyjából ugyanekkor a kamatról döntő Fed-testület másik tagja, James Bullard tart előadást egy St. Louis-i konferencián. Fél ötkor pedig ismét Mario Draghi EKB-elnökre figyelhetünk, aki a német Bundestagban beszél az eurózóna aktuális ügyeiről.

Csütörtökön Janet Yellen Kansas City-ben lesz, egy bankárfórumon tart előadást magyar idő szerint este 10-kor.

Pénteken viszont - rendes állami tisztviselők módjára - már egy jegybankár sem tart érdemi beszédet vagy előadást az előrejelzések szerint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG