1p
Összekapcsoljuk a gáz- és áramhálózatunkat, lesznek új határátkelők és információcsere is. Rég tűnt ilyen felhőtlennek a viszony.

Magyarország és Szlovákia egymáshoz fűződő viszonya a politikai és személyes bizalmon nyugszik - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, a magyar-szlovák kormányzati csúcstalálkozót követő sajtónyilatkozatában. Robert Fico szlovák kormányfő arról beszélt, hogy eredményes, sikeres évek várnak Magyarországra és Szlovákiára, a közép-európai országoknak pedig az eddigieknél is szorosabban kell együttműködniük.

Új fejezet

A két kabinet képviselői több kétoldalú megállapodást is aláírtak, amelyek Orbán Viktor szavai szerint új fejezetet nyitnak a két ország közös történetében.

A magyar miniszterelnök szerint a két ország kapcsolatának meghatározó gondolata, hogy Magyarország és Szlovákia közös úton halad és csak saját magukon múlik, hogy hogyan élnek az egyre szélesebb lehetőségekkel Európán belül. Orbán Viktor komoly esélyt lát arra, hogy Közép-Európa a kontinens meghatározó gazdasági térségévé válik a válságot követően. Ehhez az kell, hogy Magyarország és Szlovákia is sajátos módon gondolkodjon a gazdasági válságról - értékelte.

Összekötjük, ami összetartozik

A sajtótájékoztató előtt Orbán Viktor és Robert Fico együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Magyarország és Szlovákia közös államhatára közúti kapcsolatainak fejlesztéséről, együttműködési megállapodást kötöttek a magyar és szlovák külgazdasági hivatalok között, valamint a Magyar Elektrotechnikai Egyesület és Szlovákia Elektrotechnikai Szövetsége között.

Orbán Viktor ismertette: a megállapodások értelmében 2014 és 2020 között 25 új határon átvezető utat nyitnak meg, a meglévő határátkelők közül többet akadálymentesítenek, vagy felújítanak, valamint közös bizottságot hoznak létre a határ menti közösségi közlekedés újraindítására.

Emellett döntés született a két ország áram-, illetve gázvezetékeinek összekapcsolásáról is.

Innovatívak leszünk, biztos

Orbán Viktor szerint komoly veszélyt jelent, hogy Európában tartós lesz a gazdasági válság, de Magyarország és Szlovákia is lehetőségként tekint erre a folyamatra. Hangsúlyozta: mindkét ország azt szeretné, ha a jövő Európai Uniója nemcsak a válságról, hanem a lehetőségekről is szólna.

Robert Fico kiemelte: Magyarországon és Szlovákiában eltér egymástól a hozzáállás a válsághoz, ahogyan az arra adott megoldások is, ezért fontos a tapasztalat- és információcsere a két ország között.

A szlovák kormányfő üdvözölte, hogy Magyarország átvette a visegrádi csoport (V4, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) elnökségét, és úgy vélte, a magyar elnökség biztosan ötletgazdag és innovatív lesz. Szlovákia azt szorgalmazza, hogy a V4 tagjai még szorosabban működjenek együtt - fűzte hozzá.

Varga: tovább erősítik a természetes partnerséget

A mai napon Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a "Magyar – Szlovák Kormányzati Csúcstalálkozó" keretében fogadta Tomáš Malatinský szlovák gazdasági minisztert. A megbeszélésen a felek a kölcsönös együttműködés elmélyítéséről és a magyar-szlovák gazdasági lehetőségek további bővítéséről egyeztettek.

A magyar-szlovák gazdasági kapcsolatok a természetes partnerségből adódóan rendkívül széles skálán mozognak, kezdve a közös infrastruktúrafejlesztések, áru és szolgáltatás kereskedelem, turisztikai és tőkekapcsolatok, munkaerő csere valamint a regionális együttműködésig. Az országok közti üzleti kapcsolatára egyre inkább jellemző, hogy meghatározó és növekvő a mikro- kis-és középvállalkozások szerepe, valamint részaránya mind a forgalomban mind pedig a tőkekapcsolatokban.

A felek megállapodtak, hogy az azonos problémákkal küzdő gazdaságok közötti együttműködés erősítése mindkét ország és a régió szempontjából is az elkövetkezendő időszak egyik legfontosabb feladata, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a Magyarország és Szlovákia szorosabb kapcsolatára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ragaszkodik az oroszokhoz a világelső amerikai cég
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 16:16
Az Egyesült Államok legismertebb márkái látványosan hagyták el Oroszországot az Ukrajna ellen indított agresszió után, ám jóval több cég ragaszkodik ottani vagyonához, mint ahányan távoztak.
Makro / Külgazdaság Több mint 251 billió forintot költöttek egymásra a cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:31
Hosszas stagnálás után meredeken emelkedett a globális vállalati szektor által bejelentett kiugró értékű egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG