4p
Görögország idén már másodszor néz parlamenti választások elé, az elkapkodott népszavazással együtt így idén már 3-adszor gyakorolhatják demokratikus jogaikat. Az a tét, hogy megszabadulnak-e a januárban megválasztott zavaros Szirizától és az ámokfutó miniszterelnöktől, Ciprasztól.

A zsarolók

Görögország zűrös éveket tud maga mögött, és az idei januári választással a nép nem várt nehézségeket zúdított a saját nyakába, egyúttal Európát is jól megizzasztotta. Az inkább szélsőbalos, mint bárhogy máshogy jellemezhető Sziriza párt és annak vezetői, Ciprasz miniszterelnök és Varufakisz pénzügyminiszter ugyanis először jóindulatúnak tettették magukat. Kiderült azonban, hogy sunyi módon húzzák az időt, visszaélnek Európa, mindenekelőtt Merkel német kancellár jóindulatával,majd a végén kifejezetten a zsarolásra álltak, át, abban bízva, hogy Európa megijed tőlük.

Abban reménykedtek, hogy az euróövezet egybentartása érdekében Európa bármire kész lesz, mindent lenyel. Ezt azonban Európa nyilván nem tehette meg, hisz rossz példát mutatott volna másoknak, így az utolsó pillanatban bekeményített. Cipraszék hirtelen megérezték, milyen az, ha csak egyetlen napig nem jön a pénz azoktól, akiket addig zsaroltak: a görög bankrendszer lebénult, a gazdaság akadozni kezdett. Ebben a helyzetben még megpróbálkoztak egy népszavazással, hogy így a görög nép zsarolhassa meg az eurózóna 18 másik népét, de Európa ezt már nem vette be.

Még mindig sokat képzel

A döbbent Ciprasz látta, hogy elbukta a hazardírozást. Világosan értésére adták, ha nem fogad el minden európai feltételt, országa távozik az eurózónából. A bukott politikus kezesbáránnyá vált, innentől úgy ugrott, ahogy a hitelezők fütyültek neki. Azután ahelyett, hogy örült volna, hogy mégiscsak megmenekült országa és békésen kormányozhat tovább, megint nem bírt magával, ambíciói előtörtek, és kormányát lemondatta, előrehozott parlamenti választásokat kierőszakolva. Abban reménykedett, hogy népe szemében mindezek után ő lesz a hős, nagy többséggel megválasztják, és így immár legitimálja pártján belül is megnövekedett hatalmát.

A görög parlament.

A helyzet azonban most, a választásokhoz közeledve nem ezt mutatja. A nép, teljesen érthető módon, szkeptikus Ciprasszal szemben. Látják mi történt: randalírozott, majd megtanították kesztyűbe dudálni, így menetközben sok kárt okozva az országnak. Még az időközben megtartott népszavazás is valójában kudarcot hozott, így a nép is látja, hogy nem sikeres politikus az, aki baklövései és bukásait világraszóló győzelemként próbálja bemutatni.

Patthelyzet is lehet

Így jelenleg kiegyenlítettnek tűnnek az erőviszonyok a Sziriza és a fő ellenzéki párt, a jobboldali Új Demokrácia között. Tulajdonképpen ha átgondoljuk, mind Görögország, mind Európa szempontjából kedvezőbb lenne az ellenzék győzelme. Nem akarják felborítani a nagy nehezen elért megegyezést, nem akarjak még egyszer felforgatni az ország gazdaságát. Ciprasz ellenben kiszámíthatatlan, hisz most kezesbárány volt egy darabig, de mi lesz, ha esetleg megint zsaroló pozícióban érzi magát, pláne hogy Európa el van foglalva egy sokkal súlyosabb kérdéssel, a menekültválsággal?

Ugyanakkor fennáll egy ijesztő forgatókönyv is: az erők kiegyenlítettsége miatt patthelyzet is létrejöhet, ami veszélyes a jelenlegi helyzetben. Ilyenkor ugyanis óhatatlanul vagy kisebbségi kormányzásra kerül sor, vagy újabb előrehozott választásokra. A nagykoalíció esélyét elég nehéz elképzelni Ciprasszal és a Sziriza szélsőséges szárnyával. Talán az lenne a legjobb, ha az utolsó pár napban az ellenzék még hajrázna, és szert tenne egy kicsi, de stabil többségre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet a lakossági napelemes piacon
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:49
Pályázati támogatások nélkül bajba kerülhet a piac. 
Makro / Külgazdaság Korlátozzák a szabadságukat és durván bánnak az adósokkal a kínai hatóságok
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:16
Akinek tartozása van, az nem utazhat a vonatok egy részén. Ez csak egy dolog a sok közül. 
Makro / Külgazdaság Budapest felének megfelelő területet foglaltak el az oroszok, Putyinra saját vendéglője főz
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 07:22
Amerikai becslés szerint az év eleje óta akkora ukrán területet foglaltak el az előre haladó orosz csapatok, amekkora nagyjából megfelel Budapest pesti városrészének.
Makro / Külgazdaság A legnagyobb külföldi dobás ez lenne Debrecenben
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 15:01
Miért nem jó, ha csak összeszerelő várost csinál a kormány Debrecenből? Mit lép ez ellen a helyi nagymúltú egyetem? Mire panaszkodnak ma leginkább az ott megtelepedett külföldi nagyvállalatok és mennyi új lakás és szociális létesítmény kellene az egyre növekvő lakosságnak? Erről is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság Így változnak az üzemanyagárak szerdán, feltéve, ha addig nem vezetik be újra az árstopot
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:17
A gázolaj nagykereskedelmi ára szerdán jelentősen csökken, a benziné nem változik. A kormány a héten dönthet a fogyasztói árak megfékezésének kérdésében.
Makro / Külgazdaság Rámennek a kriptóra Matolcsy Györgyék is
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:45
A kriptopiaci szereplők, így a kriptoeszköz-szolgáltatók szabályozott keretek között történő engedélyezéséről és felügyeléséről szóló uniós és magyarországi jogszabályok elfogadásával párhuzamosan a jegybank felméri, hogy hány itthoni szereplő kíván elindulni a piacon. Magyarországon immár nagyjából 200 ezer ügyfél rendelkezik vagy kereskedik kriptoeszközzel. A hazai engedélyezés és felügyelés biztonságosabbá teheti ezt a tevékenységet is.
Makro / Külgazdaság Mennyi esélye van Magyar Péternek? Ma délután Medgyessy Pétertől ezt is megkérdezheti a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 09:46
Ehhez elég csak egy ingyenes regiszráció a ma 15:30 órakor kezdődő eseményre.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG