Hirdetés
Hirdetés

Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre

2016. október 01., 16:59

Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.

Az üzemanyagárak e hét második felében az olajpiaci változásokra reagálva jelentősen megemelkedtek, eltüntetve a hét eleji csökkenést. A hét második felének árváltozása miatt október 5-én, szerdán, a benzin ára 5-7 forint körüli mértékben emelkedhet meg, a gázolaj ára várhatóan 6-7 forinttal növekedhet – írja a GKI Energia. De elképzelhető, hogy a heti változtatást péntekre tolják ki.

Reggel számoltunk be arról, hogy a mától érdemes jövedékiadó-emelés miatt (amely akkor lép életbe, ha a Brent olaj világpiaci átlagára 50 dollár alatt marad) a benzin átlagára 339-340 forintra, a gázolajé 345-346 forintra nő az MTI szerint.

Hirdetés

A GKI azt írja, Reuters szerint a szeptember 26-30-i héten a benzin a mediterrán piacon, heti átlagban 0,5%-kal lett drágább, a gázolaj 3,5%-kal emelkedett. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,3-kal erősödött a dollárhoz viszonyítva. (A hazai üzemanyagárakat normál esetben az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyam alakítja.)

Az olajár-emelkedést egyértelműen az OPEC országok szerdai termelés-korlátozási döntése okozta, ennek nyomán ugrott meg jelentősen az olajár. Bár csak az OPEC november végi értekezletén döntenek az egyes országok kitermelési kvótáiról. Az amerikai palaolaj-termelők pedig tovább növelték a kőolajfúrások számát, ezen a héten 7 darabbal, s várhatóan az USA-ban a negyedik negyedévben már nem csökken az olajtermelés.

A határidős Brent-árak az áremelkedést követően most meghaladják az 50 dollárt, így lehet, hogy január elejétől ismét csökkentik a magyarországi jövedéki adó megemelt mértékét. Ha nem csak az átlagot figyeljük, a benzin a hét második felében 4-5%-kal emelkedett az európai piacokon forintban mérve. A gázolajnál a hét második felében ez 5% körüli szinten volt.

Az e hét második felében megugró árak 5-7 forint körüli áremelkedést okozhatnak a benzinnél, és akár 6-7 forintos emelés is lehetséges a gázolajnál. Így a benzin ára 345, a gázolaj ára 355 forint/liter körüli szintre is emelkedhet – írja a GKI Energia.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 2, a gázolaj ára 3 százalékkal csökkent. Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 11 százalékkal több benzint és gázolajat lehet egy havi átlagos, nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Merkel belekapaszkodott a legutolsó szalmaszálba - könnyen elsodorhatja az ár

Merkel belekapaszkodott a legutolsó szalmaszálba - könnyen elsodorhatja az ár

Bár a Szociáldemokrata Párt, az SPD támogatottsága 1949 óta nem látott mélységbe zuhant a legutóbbi közös kormányzás végére, ezért elképzelhetetlennek tűnt egy újabb nagykoalíció megalakítása, az előrehozott választások réme úgy tűnik mégis egy platformra terelheti őket Merkel Kereszténydemokrata Uniójával, a CDU-val.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Utánajártunk

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • december 11
  KSH: A mezőgazdaság teljesítménye (első becslés) - 2017. év
  MNB: A rezidens kibocsátású értékpapírok adatai kibocsátói és tulajdonosi bontásban - október
  ÁKK: Likviditási diszkont kincstárjegy aukció, 30 mrdFt
  december 12
  ZEW index - december
  ZEW index - december
  december 13
  KSH: Kereskedelmi szálláshelyek forgalma - október
  KSH: Ipar - október
  MNB: Az MNB statisztikai mérlege (előzetes) - november
  Fed kamatdöntő ülése
  Fogyasztói árindex (év/év, végleges) - november
  Maginfláció (év/év) - november
  Fogyasztói árindex (év/év) - november
  december 14
  EKB kamatdöntő ülése
  BoE kamatdöntő ülése
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek
  Adobe - 2017 Q4
  Oracle - 2018 Q2
  december 15
  KSH: Építőipar - október
  KSH: Mezőgazdasági termelői árak - október
  MNB: Havi fizetési mérleg - október
  Tankan üzleti hangulat index - 2017 Q4
  New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index - december

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?