1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Megtorpant a lendület a piacokon az amerikai tőzsdenyitáskor. Korábban az euró az Ázsiából és Görögországból érkező hírek hatására erősödött , a forint pedig háromnegyed 11 tájban indult masszív erősödésnek: mint kés a vajon, úgy siklott át az euró jegyzése a 290-es szinten. Az MNB reggeli bejelentése után száguldottak a bankpapírok a tőzsdén, a zárásra ebből nem sok maradt. (A cikk frissül.)

17:15

A BUX 0,45 százalékos pluszban zárt, 19132 ponton, a vezető részvények vegyesen mozdultak a nap végére, a forgalom közepes, 14,7 milliárd forint volt. Az OTP 2,4 százalékkal erősödött, 4026 forintra, a Magyar Telekom 0,4 százalékkal, 545 forintra. A Richter 0,7 százalékkal gyengült, 37900 forintra, míg a Mol részvények 19100 forinton fejezték be a napot, 0,4 százalékkal olcsóbban, mint tegnap.

A Budapesti Értéktőzsde zárásakor az eurót 290,50 forinton, a svájci frankot 240,70 forinton jegyezték. Friss forintárfolyamot itt talál.

A New York-i tőzsdén maradt a bizonytalanság, a vezető indexek nem mozognak egy irányba, ugyanakkor nincs számottevő elmozdulás az árfolyamokban. A hangulatot elrontotta az a hír, amely szerint az EU elhalaszthatja a görög mentőcsomagról szóló végleges döntést. Ugyanezen ok miatt erősödött a dollár, az EUR/USD 1,3070 körül mozog. Az olaj ára kitartóan emelkedik és a 102 dolláros szinthez közelít a meglepően gyenge amerikai tartalékadatok után.

16:40

Folytatódott az olaj árának emelkedése, miután meglepetésre csökkenést mutattak az amerikai készletadatok a múlt hétről. A nyersanyagtartalékok 200 ezer hordóval csökkentek, ez durván alulmúlja az 1,9 millió hordós növekedési előrejelzést. A gázolaj tartalékok 400 ezer hordóval nőttek, alulmúlva a 600 ezres várakozást, a desztillátumok készlete 2,9 millió hordóval csökkent, sokkal jobban mint várták, az előrejelzések ugyanis mindössze 600 ezer hordós csökkenésre számítottak. A jelentés után az amerikai olaj visszaállt 101,50 dollár fölé.

15:50

Lankad a lelkesedés a piacokon, a Wall Street vezető indexei vegyes mozgással nyitottak, a Dow Jones 0,2 százalékos mínuszban van, a másik két index néhány tized százalékos erősödést mutat. Közben az európai tőzsdéken is megállt a lendület, a londoni tőzsde már kisebb veszteségen áll.

Csökkent a BÉT előnye is, a BUX már 1 százalék előtti előnyt mutat csak a tegnapi záráshoz képest és a forint is kétségbeesetten birkózik a 290-es euró árfolyammal. Friss árfolyamokat itt talál.

14:35

Nagyot erősödött a dollár, miután az Egyesült Államokban a vártnál jobban emelkedett a New York-i Fed körzetben mért feldolgozóipari index. A dollár erősödött a hírre, az EUR/USD 1,31 alá került és csökkentek az amerikai állampapírhozamok. A 10 éves hozamok 1,93 százalékon állnak.

 

13:40

Folytatódott a forint erősödése, az euró/forint a 289-es szintre esett. Közben az MNB reggeli bejelentése is megtette a hatását. Nagyot estek az állampapír-piaci hozamok, miután a jegybank bejelentette, hogy eszközvásárlással támogatja a pénzügyi szektort. A jó nemzetközi hangulaton kívül ez is hozzájárult a forint határozott erősödéséhez.

Jelentős, 30-40 bázisponttal estek a hozamok a két-három éves lejáratú magyar állampapírok piacán, miután a Magyar Nemzeti Bank nagyszabású tervet jelentett be a hazai pénzügyi szektor felolvasztására. A három éves papírok hozama 7,9 százalékra esett, ez 35 bázisponttal alacsonyabb az előző kibocsátásénál. Az öt éves időtávra kibocsátott állampapírok hozama 8,2 százalékra esett, 25 bázisponttal. A 10 éves kötvények hozama is jelentősen, 22 bázisponttal csökkent.

Továbbra is jó a tőzsdei hangulat, a BUX a nyugat-európai mértéknek megfelelő, 1,5 százalék körüli pluszban van. Friss árfolyamokat itt talál.

11:50

Erős reggelre ébredt az euró a devizapiacon: Ázsiából és Görögországból is érkeztek a közös európai pénzt támogató hírek. A kínai miniszterelnök megerősítette szándékát arra, hogy a korábbiaknál nagyobb részt vállaljon az európai gazdaság helyrepofozásában. Görögországban pedig alakul a politikai megegyezés a nemzetközi mentőcsomaghoz szükséges megszorításokról. Hogy az ország vezetői ezt a lakosságnál hogy viszik majd keresztül, az egyelőre rejtély - de úgy tűnik, a piacokat ez egyáltalán nem is érdekli.

 

 

Az euró 1,3174-en állt a dollárral szemben délelőtt fél 12-kor. A pozitív hangulatot erősíti a vártnál valamivel jobb német és francia GDP-adat is.

Az eurót a reggeli kereskedésben valamivel 291 forint alatt jegyezték. A várakozásokat felülmúló KSH-jelentés a GDP 2011 negyedik negyedéves (és egész éves) alakulásáról nem mozgatta meg különösebben a forint árfolyamát, ahogy az MNB bejelentése a banki hitelezési képesség javítására bevetendő új eszközökről - gyakorlatilag egy magyar QE-ről, azaz mennyiségi lazításról - sem gyakorolt azonnali hatást a forintra.

 

 

Háromnegyed 11-re aztán megemésztették a híreket a piacok, és lendületes erősödés indult be a devizapiacon: az euró jegyzése fél 12-re egészen 288,3-ig csökkent.

 

 

Ugyanekkor egy svájci frankért 238,6 forintot kértek, a dollár jegyzése 218,83 forinton állt.

A hazai tőzsdén is masszív rali bontakozott ki, az erősödésben élen járnak a bankpapírok: az OTP és az FHB is 4 százalék körüli erősödéssel reagált az MNB jelzáloglevél-vásárlási bejelentésére.

 

 

Az OTP jegyzése fél 12-kor 4120 forinton állt, az FHB-ért 523 forintot adtak. A BUX 2,1 százalékos erősödéssel 19441 pontig emelkedett délelőtt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG