4p
A svájci frank a közelmúltban sokak életében játszott szerepet, akár a lakáshitelesekre gondolunk, akár azokra, akik az árfolyamküszöb miatt a frank gyengülésére spekuláltak. De vajon mitől lett ilyen világhíresség ez a deviza?

Azt már megnéztük a közelmúltban, hogy az euró bevezetése előtt egyszer már volt a franknak árfolyamküszöbe, akkor a márkával szemben. Ez egy természetes állapot volt, az akkori 4-ből 3 németajkú ország (Svájc csak német többségű) valutája össze volt kötve, de ezt gazdaságuk fejlettsége és szoros kereskedelmi kapcsolataik teljes mértékben indokolták. A német márka, az osztrák schilling és a svájci frank az euró előtti időszakban stabilak voltak egymáshoz képest.

Nem olyan régi pénz

De vajon mi adta a a svájci franknak azt a hírnevet, a befektetőknek pedig azt a  fanatikus hitet, amivel 2011 után az alpesi valuta felé fordultak, és mindenáron abba menekültek? Azt hihetnénk, hogy egy több száz éves valutáról van szó, esetleg a legősibb európai pénzről. Erről azonban szó sincs, a frank csak 150 éves múltra tekint vissza, miközben például az angol font már közel 1300 éve létrejött Nagy Károly frank birodalma pénzrendszerének mintájára.

1798 előtt Svájcban a kantonok saját pénzt használtak, az egész országban érvényes állami pénz nem létezett. 1798-ban francia mintára bevezették ugyan a frankot, de 1804-ben aztán visszaadták a kantonoknak a pénzkibocsátás jogát. Miután Svájc 1848-ban szövetségi állammá vált, 1850-ben törvényt hoztak a szövetségi valuta, a frank bevezetéséről. A minta megint a francia pénznem volt: a francia ezüstfrank érmének megfelelő érmét nyomtak.

Érmeunió

1865-ben Svájc belépett egy bizonyos valutaunióba, pontosabban érmeközösségbe, ez volt a Latin Érmeunió. A tagok Svájcon kívül Franciaország, a frissen létrejött Olaszország és Belgium voltak. Ez az együttműködés 1865-től az első világháború kezdetéig, papíron azonban még 1926-ig fennállt. Az érmeunió lényege az volt, hogy meghatározták, a pénznem egy egysége mennyi ezüstöt ill. aranyat tartalmazott. A pontos mennyiségek: 4,5 gramm ezüst ill. 0,29 gramm arany.

Bankjegyeket 1907-ig csak a kantonok bankjai bocsátottak ki, a mostanában sokat emlegetett Svájci Nemzeti Bankot 1907-ben alapították, akkortól kezdve ez az intézmény gyakorolta a bankjegykibocsátás monopóliumát. A mai értelemben vett svájci frank tehát csak ekkortól, vagyis bő 100 éve létezik.

A valuták királya

De mitől lett 100 év alatt ez a pénznem a valuták királya, mondhatni a valutatartók istene? Az okok ésszerűek: a frank bevezetése óta soha nem volt komolyabb infláció, így leértékelődés sem. Emellett az ország nem vett részt egyik világháborúban sem, így gazdaságát és értelemszerűen valutáját sem érték károk. Míg a háborúkban ill. az utánuk következő időszakokban a legtöbb európai valuta megviselődött (sőt, maga a német márka mindkétszer teljesen elvesztette értékét, és újat kellett bevezetni), addig a frank szinte az egyetlen európai stabil valutaként funkcionált ezekben az időszakokban.  Végül még a mindenható dollárnál is értékesebbnek bizonyult: az amerikai valuta a 60-as évektől inflálódni kezdett, ezért végül leértékelődött a svájci frankkal szemben is.

Ezzel párhuzamosan kialakult egy jól működő, stabil bankrendszer, ami az egész kontinens, sőt időnként az amerikaiak számára is effektíve biztos menedékhellyé tették Svájcot. Nemcsak maga a valuta került a bizalom középpontjába, hanem földrajzilag az ország is. Az oda menekített vagyonok nem voltak kitéve háborúknak, gazdasági-politikai válásoknak, leértékelődéseknek. Így aztán az ország a zűrös 20. század folyamán elnyerte a pénzügyi végső menedékhely címet, teljesen jogosan.

Nyűg lett

Ez a hírnév a piac emlékezetébe vésődött, emiatt kezdett a tőke az eurótól való első ijedelem hatására svájci frankba menekülni, és végül ezért szánta el magát a svájci jegybank január 15-én, hogy lerombolja ezt a mítoszt. Korábban bőröndben hordták oda a pénzt, így az véges mennyiségű volt, de most már a világot behálózó elektronikus pénzpiacon bármennyi oda tudott zúdulni. Nyűg lett a menedékhely szerep, gátat akartak neki szabni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG