4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az olaj ára ismét zuhan, több mint két éve nem látott szintre esett. Ennek következtében gyengült az orosz rubel és estek az orosz részvények is. Becslések szerint ugyanakkor Oroszországnak jelentős tartalékai vannak, a jelenlegi állapot szerint évekig kibírná – hacsak teljesen össze nem omlik az olajpiac.

Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 2012 júniusa óta legalacsonyabb szintre csökkent csütörtök délelőtt, aminek hatására egy százalék körüli mínuszba kerültek a moszkvai értéktőzsdék irányadó mutatói. Az ár délelőtt 27 havi mélypontra, 92,57 dollárra süllyedt, 11 órakor 92,98 dolláron jegyezték, ami 1,18 dollár csökkentés a szerdai záróértékhez képest – írja az MTI.

Elemzők szerint az árcsökkenést az okozza, hogy miközben stabil a kínálati oldal, gyengül a kereslet. Egyes elemzők szerint a kőolaj ára akár 88 dollárig is eshet, innen kezd majd ismét nőni – véli tudni a hírügynökség.

A Világbank szerint nyolc százalékkal zsugorodhat az ukrán gazdaság

Várhatóan nyolc százalékkal csökken Ukrajna hazai összterméke (GDP) idén a kelet-ukrajnai harcok miatt – közölte csütörtökön a Világbank ukrajnai főképviselője. "Erősen befolyásolta a GDP alakulását a gazdasági tevékenység leállása Keleten" – mondta el Qimiao Fan újságíróknak. A bank korábban öt százalékos GDP visszaesést várt.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajnában az idén súlyos és jövőre is mély recessziót vár. A bank elemzői 2014-re kilenc százalékos, 2015-re további három százalékos ukrán GDP-zuhanást jósolnak – írta az MTI.

Megfigyelők szerint az OPEC novemberi ülésén valószínűleg a jövő évi termelés csökkentéséről születik döntés. A jelenlegi, 2012 januárja óta érvényes kvóta napi 30 millió hordó. Egyes elemzők szerint 1-1,5 millió hordóval kellene az olajszervezetnek csökkentenie a jövő évi termelését, hogy egyensúly alakuljon ki a piacon.

Elsősorban a kőolaj árcsökkenése miatt esett a moszkvai értéktőzsdéken különösen nagy súllyal rendelkező olajipari részvények árfolyama, és emiatt egy százalék körüli mínuszban álltak az irányadó mutatók csütörtök délelőtt. A dollárban jegyzett részvények árfolyamát tükröző RTS-index 1,34 százalék, a likvidebb rubelkereskedésű MICEX-tőzsdemutató 1,15 százalék gyengülést jelzett.

Az Aegon Alapkezelő Toral Return blogja azt írja, az orosz rubel újabb mélypontra gyengült a valutakosárral szemben, az elmúlt öt nap több mint 3,5%-os gyengülése még az amúgy is gyenge fejlődő piaci devizák között is kiugró. Az ukrán tűzszünet úgy tűnik egyenlőre nem hozott áttörést az orosz-ukrán konfliktusban, a nyugati szankciók pedig már kezdik éreztetni hatásukat.

Az orosz gazdaság ebben az évben közel kerülhet a recesszióhoz, míg az elemzők által jövő évre várt növekedés már csupán egy százalék (az alig fél éve még 2,5 százalékra becsült növekedés helyett). A romló kilátásokat folyamatos tőkekivonás kíséri, ami hosszabb távon stabilitási kockázatokkal is járhat. „Ennek megakadályozására tegnap olyan vélemények is megjelentek az orosz jegybank részéről, hogy bizonyos mértékű tőkekorlátozást kéne bevezetni.”

„Erre persze még nagyobb eladói hullám indult meg, annak ellenére, hogy bármilyen korlát bevezetésére elég kicsi az esély” – írják. Az elmúlt fél évben az orosz gazdaságból közel 75 milliárd dollár áramlott ki, ami több mint tavaly egész évben. A 2008-as kiáramlás még ennél is jóval intenzívebb volt, ennek ellenére akkor sem vezettek be semmilyen korlátozást. Erre egyedül az 1998-as orosz válság esetén volt példa, ekkor azonban államcsőd közeli állapothoz volt erre szükség.

Most azonban több szemponttól más a helyzet. Az orosz külkereskedelmi mérleg többlete magas. A jegybanki devizatartalék bár csökkent, de továbbra is eléri a 460 milliárd dollárt. Amennyiben az olajár nem omlik össze, az orosz devizatartalék közel négy évig védelmet nyújthat a mostanihoz hasonló intenzitású tőkekivonással szemben – írja a Total Return.

(Idő közben az olaj ára tovább esett, csütörtök délben a Brent és a Crude típusú olajfajták egyaránt két százalék feletti esést mutattak szerdához képest.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG