6p
Brazília, India, Törökország, majd legújabban Indonézia. Ezekben az országokban vészesen gyengült az utóbbi időben a nemzeti valuta, komoly fejtörést okozva a politikusoknak. A Kelet-Közép-Európai térség, benne a forinttal még egész jól járt. De mi jöhet ezután?

Három hónap alatt az indiai rúpia euróárfolyama 24, a brazil reálé mintegy 17, a török líráé 12 százalékkal ment fel. Eközben az euró magyar forintban csak 3,8, a lengyel zlotyban 0,8, a román lejben 2,2 százalékkal ért többet, mint korábban. Összehasonlításképp, ha most a forint hirtelen 20 százalékkal megdrágulna, hasonlóan a brazil vagy az indiai pénzhez, akkor 361 forint lenne egy euró és 293 forint egy svájci frank. (Az európai devizákat leggyakrabban az euróhoz, a világ egyéb devizáit elsősorban a dollárhoz szokták mérni, mi most egységesen az eurót használtuk.)

Különböző devizák árfolyamváltozása


az euróhoz képest (százalék)


Ország Pénznem Jelzés Árfolyamvált. Árfolyamvált.



(százalék/3 hó) (százalék/hó)
India rúpia INR 23,79 13,95
Brazília real BRL 16,74 3,86
Törökország líra TRY 12,23 5,46
Mexikó peso MXN 9,58 5,08
Thaiföld baht THB 9,33 3,38
Fülöp-Szigetek peso PHP 8,73 3,02
Dél-Afrika rand ZAR 7,89 5,52
Oroszország rubel RUB 7,69 1,22
Magyarország forint HUF 3,79 0,78
Kína jüan (renminbi) CNY 2,66 -0,43
Románia új lej RON 2,23 1,22
Dél-Korea won KRW 1,5 0,16
Lengyelország zloty PLN 0,79 1,92
Csehország korona CZK -0,68 -0,69
Forrás: Stooq.com, Bloomberg.com


A térségünk részvénypiaca is viszonylag jól teljesített: az utóbbi három hónapban 1,2 százalékkal mentek fel „Közép- és Kelet-Európa” (Central and Eastern Europe) részvénypiacai a The Wall Street Journal keddi cikke szerint, miközben a feltörekvő részvénypiacok világszerte 7,5 százalékkal estek.

Forintot, zlotyt, koronát vegyenek

Nagyobb, 2,3 százalékos is lehetne az emelkedés, ha Oroszországot nem számoljuk bele, ahol az eső nyersanyagárak vágtak rendet a részvényárfolyamokban – teszik hozzá. Azt is megemlítik, hogy a dollárhoz képest a zloty és a bolgár leva is szép teljesítményt ért el. Mivel a leva az euróhoz van kötve (korábban a német márkához volt), ez nyilván elsősorban az euró erősödésének köszönhető.

Euró/forint májustól

A cikk szerint most sok vagyonkezelő magyar forintot, zlotyt vagy cseh bankrészvényeket vásárol, mert abban bíznak, hogy Nyugat-Európa kilábalása a recesszióból másfél év után erősen meg fogja majd növelni a keresletet autók, gépek, berendezések és más eszközök iránt, amelyeket Kelet-Európában gyártanak.

 

Biztos kikötő vagyunk a viharban

Térségünk egy viszonylag biztos kikötőnek számít a feltörekvő piacok között – mondják, idézve a 36 milliárd dollárt kezelő Record Currency Management Ltd. alapkezelő egyik vezetőjét, amely lengyel zlotyt és magyar forintot vásárolt a második negyedévben. Javier Corominas szerint a magyar kereskedelmimérleg-többlet (az importot jóval meghaladó export) az egyik fő oka annak, amiért a magyar forintot vásárolni érdemes.

Több más nehéz helyzetben levő országnak, mint Indiának és Törökországnak éppen az a baja, hogy kereskedelmi deficitje van, amelyet kénytelen külföldi befektetésekből finanszírozni. Más nyilatkozók viszont sebezhetőnek tartják az egész régiónkat abban az esetben, ha a Fed változtat eddigi politikáján és csökkenti a pénzbőséget. A cikk említ olyan invesztorokat is, akik inkább cseh vagy lengyel befektetéseket eszközöltek, nem magyart, és azt is, hogy május eleje óta 230 millió dollár érkezett a lengyel részvényekre szakosodott alapokba.

Tovább kell gyengülnie a forintnak is?

„Ezért kell tovább esnie a fejlődő piacainak” címmel jelent meg érdekes vélemény a Zerohedge gazdasági blogportálon. Eszerint a felsorolt 13 ország közül Magyarország már az utolsó előtti helyen van a „carry” mértékében, azaz abban, hogy mennyivel hoznak többet a hazai államkötvények a dollárkötvények felett.

Ennek 3,02 százalékpontos értékét csak Új-Zéland múlta alul, miközben számos más ország – Oroszország, Brazília, Törökország stb. – jóval meghaladta az 5-10 százalékpontos sávban. Reálhozamban viszont már nincs ekkora különbség, valahol a középmezőnyben vagyunk.

(Forrás Zerohedge)

Mi lesz, ha interveniálnak?

A „carry”, jelen esetben a dollár feletti kamat- vagy hozamfelár igen fontos, mert ha ez pozitív, megéri olcsó dollárhitelt felvenni és a másik ország devizáját vásárolni. Így erősítheti az adott devizát. (A listán nincsen rajta más feltörekvő európai ország, csak Oroszország.)

Egy másik ábra szerint azonban a feltörekvő országoknak jelenleg nem sok választásuk van. Vagy harcolnak a deviza értékének megőrzéséért, vagyis interveniálnak, mint Ukrajna vagy Indonézia, ez a devizatartalékaikat emészti fel, ami bizalomvesztéshez és további eséshez vezet.

Ne vágd tovább, dől a fa

Ha megemelik a jegybanki kamatszintet, mint Törökország, az csökkenti a gazdasági növekedést, ami szintén bizalomcsökkentő és árfolyamcsökkentő hatású lehet. Ha nem csinálnak semmit, úgyan úgy tovább eshet a deviza értéke. Ha fiskális (költségvetési, adózási) megszorításokat alkalmaznak, az pedig politikai nehézségeket okozhat.

Török líra májustól

Arra az esetre nem térnek ki, ha emelés helyett az országban még csökkentik is a kamatszintet, mint nálunk. Erről Zsiday Viktor hazai alapkezelő és blogger ezt írja az Alapblogon: „Vágják, vágják, bár egyre kisebb csapásokkal, pedig már nem nagyon kéne vágni, mert dől a fa. Láthatóan egyenest rájuk.”

 

Döntéskényszerbe kerülhet az MNB

„Alapvetően két eset lehetséges. Ha fennmarad a nemzetközi hozamemelkedő trend (...) és az MNB vágja a kamatokat, akkor a forint vonzerejét fenntartó kamatkülönbség egyre szűkülni fog, és eljön a pillanat, amikor beijednek a befektetők, elszáll a forint (nemzetközi hangulattól függő mértékben képzeljünk ide bármit 310 és 350 között), és az MNB döntéskényszerben lesz. Vagy elkezdi elfüstölni a devizatartalékot, vagy visszaemeli a kamatot.„

...”A másik lehetőség, hogy a nemzetközi hozamemelkedés megáll, vagy akár visszafordul, kiderült, hogy az MNB-nek volt igaza, amikor bátran tovább vágta a kamatokat. Hiába volt veres az ég alja, nem ijedtek meg a vihartól - mondják majd büszkén, mert igazuk lett.”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG