4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyre többet hallani arról, hogy egyes országok jegybankja negatív kamatokat határoznak meg, állampapírjaik tartásáért is fizetni kell. Ki hajlandó fizetni azért, hogy pénzét kölcsönadhassa? Úgy látszik, akadnak páran, de csak egy szintig. Svájc későn ébredt.

Előzmények

A történet előzménye bő 6 évre nyúlik vissza, amikor a 2008-as pénzügyi pánik idején először kezdték alkalmazni a 0 közeli kamatokat. Akkor a piac arra számított, hogy ez csak egy átmeneti jelenség, amíg helyreáll a normál pénzforgalom. Végül nem átmeneti lett, hanem immár 6 éve húzódik, sőt nem látszik még a vége, és már ilyen vadhajtásai is megjelentek, mint a negatív kamat.

A probléma részben még régebbre is visszanyúlik, a 2008 előtti időkbe, a devizapiacok abszolút globalizálódásának időszakába. Ekkor indult meg az ún. „carry trade”, amikor is a befektetők alacsonyabb kamatú devizákban hitelt vettek fel, és azt magasabb kamatozású devizában fialtatták. Ez klasszikus arbitrázs tevékenység lenne, ha nem lett volna a devizák között árfolyam kockázat.

2008 után a carry trade logikája megfordult, és immár nem a magasabb kamatozású devizák felé kezdett áramlani a tőke, hanem elterjedt a félelem egyes valutákat illetően, és ezért elkezdtek biztonságosnak vélt, kisebb valuták felé áramlani, még ha rosszabb is azok kamatozása. A dolog leginkább akkor erősödött fel, amikor a 2011-12-ben a dél-európai országok válságánál megijedtek az eurótól (teljesen indokolatlanul) és elkezdtek más európai valutákat keresni, mindenekelőtt a svájci frankot.

A frank lett az isten

Az irányváltás miatt most már nem frank hitelt vettek fel, hanem magát a frankot kezdték vásárolni, mégpedig vég nélkül, ezzel az addigi gyengítő hatás erősítőbe csapott át. De ha egy több 100 millió ember által használt devizából egy 8 milliós ország valutájába menekülnek (legyen az mégoly gazdag is), akkor teljesen felborulnak a normál viszonyok, és irreális szintig húzzák az adott valutát, ráadásul annyit kéne belőle kibocsátani, ami a sokszorosa annak, amit a 8 milliós ország pénzforgalma igényelne.

Svájc ezt a problémát ügyetlenül kezelte. Húzott egy árfolyamlimitet, és ott adta el vég nélkül a fedezetlen frankot, és közben felvásárolta fél Európát. Aztán amikor már Európa másik felét is oda akarták neki adni, akkor megijedt, és abbahagyta az árfolyamgátat. Közben rájött, mi lett volna a megoldás, csak egy kicsit későn. Bevezette a negatív kamatot, csak jóval korábban és nagyobb mértékbe kellett volna ezt tennie.

Felmerül a kérdés, hogy miért nem történt meg ez a menekülővaluta effektus a dán, a svéd, a norvég koronával vagy az angol fonttal? Azért, mert ők a kamatpolitikájukkal megelőzték ezt. Vagyis időben alkalmazták a helyzet által kényszerűen kikövetelt negatív kamatot.

Ezért még pénzt is adunk?

És itt merül fel a kérdés: ki az a böszme, aki fizet azért, hogy pénzét kölcsön adhassa valakinek? A válasz részben az előzőekből adódik: pl. azok, akik értelmetlen ijedelmükben egy adott valutát tartanak menedéknek, és még fizetnek is érte, hogy abban bújhassanak el. Ez a tömeglélektannak egy átmeneti extrém megnyilvánulása, előbb-utóbb elmúlik. És a negatív kamat pont azért kell ilyen esetben, hogy ezeket a menekülőket elűzzék az adott valutából. És ez működik is: ha már sokat kell fizetni, eloldalognak az adott pénznemből.

Ez a negatív kamat lényeges és elsődleges funkciója, és ez az, amit Svájc későn ismert fel. Ha előbb beveti az eszközt, szépen leszálltak volna a frankról a tisztelt befektetők, mert túl sokba került volna a tartása. Hisz most is pont ez történik: fáj a negatív kamat, távoznak a frankból, gyengül is rendesen. Ha ezt átlátják előbb, és ésszerűen alkalmazzák, meg lehetett volna úszni a január 15-i borzalmas piaci vérengzést.

Természetesen a negatív kamat másra is hat: pl. vannak olyan bankok, intézmények, akiknek kötelező rövid lejáratú állampapírokat venni, függetlenül a kamattól. Nekik ez rossz, igaz, hogy az adott államnak pedig jó: nemhogy ingyen finanszírozza magát, de még pénzt is kap érte.

Mindazonáltal egy feltehetően átmeneti, extrém jelenségről van szó, amit a túlzottan enyhe monetáris politika elhúzódása, és az euróval kapcsolatos bizonytalanságok tartanak fenn. Ezek nem fognak örökké tartani, előbb utóbb lesznek értékelhető kamatok, az euró is leküzdi gyermekbetegségeit, és akkor a pénzügyi történelem érdekességei közé kerül a negatív kamat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG