6p
5 bázispont nem nagy különbség, de a 20 és 25 bázispontos vágás üzenete már ég és föld. A Fed tovább nyomja a pénzt az amerikai gazdaságba, örülnünk kéne, a forint mégis újra inkább a 300-as szint fele kacsintgat. Mi történt ez elmúlt egy hétben, és mi lesz itt év végén?

Hamar hanyatlásnak indult a forint

A Fed mindenkit meglepett a múlt héten, amikor úgy döntött folytatja eszközvásárlási programját, vagyis továbbra is 85 milliárd dollárt nyom az amerikai gazdaságba. Az ún. QE3 programmal kapcsolatos hírekre eddig érzékenyen reagáltak a feltörekvő piaci devizák, így a forint is. Amikor arra utaltak a jelek, hogy a pénzcsapok záródhatnak, a forint az euróval szemben gyengült, amikor úgy tűnt, hogy továbbra is szükség van a stimulusra, akkor a hazai deviza erőre kapott. A Fed döntés után a forint az euróval szemben a 295-ös szintre erősödött, a lendület azonban hamar elfogyott (miközben a euró-dollár keresztárfolyam a 1,35-ös szint felett ragadt). A hetet már ismét a 299 forintos szint felett kezdte a hazai fizetőeszköz. Hogy lehet ez? A belföldi hírek irányítják a forintot? A héten kamatdöntés, és november 1-jén lejár a bankoknak adott ultimátum, vagyis bő egy hónap múlva már tisztábban látjuk, mekkora teher is lehet a bankszektornak a devizaadósok mentése. Mi lesz így a forinttal?

EUR/HUF - A forintnak is jót tett a Fed-döntés, de az előny hamar odalett.



The good news is bad news

A Fed-döntésre a piacok reflexszerűen reagáltak, de ne felejtsük el, hogy miért van szükség a QE3 folytatására - magyarázza Taraczky Andrej, a Buda-Cash devizapiaci elemzője a Privátbankár kérdésére, hogy mi állhat a forint hanyatlása mögött. "Ha kicsit mélyebben megnézzük, a Fed döntése valójában rossz hír a piacoknak, az USA növekedési kilátásait rontotta, a program folytatása azért szükséges, mert az amerikai gazdaságról nem érkeztek olyan számok, melyek azt mutatnák, hogy minden rendben" - véli a szakértő.

A Bernanke-Matolcsy tengely

A Fed döntése kapcsán a kamatcsökkentési várakozások felerősödtek ráadásul - mondja Taraczky. A magyar kamatpálya szempontjából ugyanis nem mindegy, hogy a világ nagy jegybankjai mennyi likviditást pumpálnak a gazdaságba. Ezt tudják az MNB-ben is. A Fed döntése előtt Balog Ádám jegybank-alelnök jelezte is, hogy az ezzel kapcsolatos bizonytalanságok miatt a Monetáris Tanács lefékezheti a kamatcsökkentést. Pár nappal később Matolcsy György viszont már annak a véleményének adott hangot, hogy megítélése szerint a QE3-program az év végéig mindenképp folytatódik (ha kevesebb eszközt is vásárol a Fed), ez pedig újabb teret ad az MNB-nek a forintkamat vágásához - a "belső", makrogazdasági feltételek ugyanis már adottak ehhez. Nem véletlen tehát, hogy a Fed bejelentése után erősödtek azok a vélemények, hogy a magyar alapkamat mélypontja a korábban várt szint alatt lehet, akár a 3 százalékot is elérheti év végére.

A múlt hét csütörtöki aukcióra rányomta a bélyegét a szerda késő esti Fed-döntés, így abból, hogy az kevésbé volt sikeres, nem szabad kiindulni, mindenesetre a forintnak nem kedvez, hogy a befektetők alacsonyabb kamatokra számítanak - mondja a Buda-Cash elemzője. A forint eszközök kamatelőnye így tovább olvad, miközben a lengyel központi bank már a múlt héten egyértelműen jelezte, hogy végzett az enyhítési ciklussal.

20-25 bázispont - sok vagy kevés?

A múlt heti döntés után felbátorodhat a jegybank, de mit jelent mindez a számok nyelvén? Az MNB korábban jelezte, hogy akár 10 bázispontos vágásokat is végrehajthat a jövőben, vagyis a csökkentési ciklus marad, de annak ütemét visszafogják. Ennek megfelelően a legutóbbi kamatvágás előtt a paic egy 0,1%-os mérsklésre számított, ehelyett a Monetáris Tanács 20 bázispontttal csökkentette a kamatokat (korábban egy éven keresztül mindig 25 bázisponttal vágták a kamatot). Taracky szerint a 25 bázispontos vágás "nagyon erős" lenne. Taracky szerint ennek nagyon rossz üzenete lenne a piacok felé.

Ekkora lenne a különbség a 25 és a 20 bázispont között? - tettük fel a kérdést az elemzőnek. Igen, hiszen a 25 és 20 bázispontos vágásnak nagyon is különböző üzenete van, bár számszerűleg a különbség a kettő között kicsi - csapta le a labdát Taraczky.

Pengeélen a jegybank

"Enyhe túlzással azt is mondhatnánk, hogy penge élen táncol a jegybank, most már a piac minden egyes rezdülésére figyelnie kell. Nagyon pontosan kell belőni a kamatban azt a mélypontot, aminél a jegybank által várt kedvező folyamatok nem fordulnak a visszájukra, amit a piac még tolerálni tud. A kamatcsökkentési ciklus a végéhez közeledik, itt már tényleg óriási lehet a különbség a 20 és a 25 bázispont között, ezek már az utolsó cseppek a pohárban, amire a piac még azt mondja, hogy rendben ez még mehet, de ennél több már nem" - mondja Taraczky. Más jegybankok esetében is láttuk, hogy a kamatcsökkentési pálya vége nagyon kritikus az árfolyamokra nézve- teszi még hozzá.

A Buda-Cashnél a piaci konszenzusnál magasabb, 3,3 százalékos forintkamatot várnak év végégre. "Nem tudjuk, mi lesz november 1-jén" - utal Taracky a devizaadós-mentő csomagra, ami jelenleg a legnagyobb belső piaci bizonytalanság Magyarországon, olyan jellegű egyedi kockázat, ami más piacokon nincs. A mentőcsomagnak komoly hatása lehet a kamatokra is és az egész szektorra, ez nem kérdés.

És ha Amerika nem szórja tovább a pénzt?

A forint középtávú kilátásait nehéz tehát megjósolni - de nemcsak a belföldi, piacalakító tényezők miatt. Kanyarodjunk vissza Washingtonba. Ha a Fed döntése, hogy tovább pumpálja a tömérdek pénzt az amerikai gazdaságba, tulajdonképp rossz hír volt a számunkra, mi lesz, ha úgy dönt elzárja a pénzcsapot? Bár a múlt heti bejelentés mindenképp nagy meglepetés volt, az elemzők többsége így is arra számít, hogy az év végéhez közeledve el kezdik visszavágni a programot, vagyis lassan zárulni kezd a pénzcsap.

A forint és a zloty (zöld) mozgása az euró ellenében az elmúlt időszakban. A lengyel jegybank múlt héten jelentette be: végzett a kamatvágással.

 

A fentivel összehasonlítva ezen a grafikonon jól látszik, mennyire máshogy reagáltak a feltörekvő piaci devizák a Fed lépésére. Az EUR/USD (zöld) az 1,35 feletti tartományban ragadt.


"Ha megnézzük a forint árfolyamát májustól kezdve - amikor először jelezte Ben Bernanke Fed-elnök, hogy a QE3-programnak vége lehet akár már idén is -, azt látjuk, hogy persze kis mértékben gyengült, de ez a visszaesés nem volt drasztikus, a forintot ebben az időszakban inkább egyfajta oldalazás jellemezte, aminek volt egy enyhe, emelkedő íve. A távol-keleti országok esetében a Fed-hatás sokkal erősebben jelentkezett, annak köszönhetően, hogy ott a folyó fizetési mérlegben komoly hiányok vannak" - Taraczky szerint tehát a forint szempontjából ugyan nem pozitív, hogy az amerikai pénzcsap hamarosan zárul, de a folyó fizetési mérlegünk miatt a hazai deviza sokkal ellenállóbb, mint mások.   

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG