1p
Ma már nem nehéz úti célt választani a nyaraláshoz, főleg ha a pénz sem számít. Akinek viszont nem mindegy, mennyibe kerülnek a szolgáltatások, jobban teszi, ha előrelátó módon jár el. Az sem gond, ha már időben kezd félretenni, így később könnyebb lehet.
A családok 40 százaléka tervez nyaralást. A Balaton az egyik legfelkapottabb célpont. Részletek >>

Manapság már csak a családi költségvetés és a szülők által kivehető szabadság mennyisége dönti el, hogy milyen programok közül válasszon a család, a kínálat ugyanis óriási. Az Ecostat korábbi felmérései szerint az utazást tervező magyarok kétharmada csak belföldön nyaral, egyharmaduk választ külföldi úti célt - írja a K&H.

A Balaton, annak is a déli partja ma is reneszánszát éli, máig közkedvelt üdülési célpont a családok számára, a külföldi úti célok közül pedig elsősorban Horvátország és Olaszország a magyar családok kedvelt úti célja, mivel autóval is könnyen megközelíthetőek. A távolabbi, repülős utak közül kedvelt Görögország és Spanyolország.

Átlagosan egy hetet töltünk a szomszédoknál

Sok család panaszkodik az internetes fórumokon ugyanakkor arra, hogy a horvátországi apartmanokban nem az ígért színvonalú szolgáltatást kapták, ezért már a megérkezés utáni első nap a szálláskereséssel telt. A K&H szerint ezt elkerülendő, nem árt körültekintőnek lenni, hiszen nem mindegy, hogy telnek az első napok a hosszú út után.

Forrás: wikipedia.hu

A Horvát Turisztikai Intézetnek a magyarok utazási szokásairól készült idei felméréséből az derül ki, hogy az odautazók 60 százaléka családdal érkezik, és egy hetet tölt el Horvátországban. A családok a nyaralásra átlagosan 528 eurót költenek ezalatt, ami körülbelül 156 ezer forintnak felel meg.

Érdemes havonta félretenni

Ahogy a Privátbankár korábban megírta, egyre népszerűbbek az egy-két napos kirándulások, illetve a hosszú hétvégék. Sokan például csokigyárba is szívesen elmennének egy-egy kirándulás részeként.

„Egy nyaralás jelentősen megterheli a család költségvetését, így érdemes már év elején elkülöníteni rá egy összeget" - mondja Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója. Szerinte, akik ezt nem tudják megtenni, azoknak sem kell lemondani a pihenésről.

A közösségi vásárlás és egyéb akciók nyújtotta lehetőségek kihasználásával, rokonokkal, barátokkal közös összefogással olcsó, de élményekben gazdag nyarat szervezhet mindenki a pénzügyi lehetőségei szabta keretek között. Hozzátette: nagyon fontos ugyanis, hogy a családok ne költekezzenek túl a nyaralás alatt sem, hiszen utóbbi esetben hazatérve szembesülni kell azzal, hogy a következő hónapokban kell meghúzni a nadrágszíjat egy egy-két hetes utazás miatt. Az ügyvezető szerint érdemes a gyerekeket is bevonni a tervezésbe, mert felmérhetjük valamennyi családtag igényét.

Fontos tisztázni a feltételeket

Egy család számára a nyaralásnál döntő szempont az ár, hiszen 4-5 főre szállást foglalni jelentős összeget jelent. Még egy olcsónak minősülő szállás esetében is legalább 10 ezer forinttal kell kalkulálni éjszakánként, ellátás nélkül belföldön, külföldön pedig 100 ezer forint alatt nem jön ki egy hét szállás, erre még szintén rá kell számolni az ellátást, az útiköltséget és az utasbiztosítást. Érdemes ezért először az interneten tájékozódni az árak iránt.

A 3 év alatti gyerek számára a legtöbb helyen ingyenes a szállás, ha viszont már pótágyra van szükség, azért több ezer forintot is felszámolhatnak. Ugyanakkor a gyerekek részére gyakran kedvezményt adnak az étkezéseknél is.

Tájékozódjunk előre a szolgáltatásokról, mi az, ami benne van az árban és miért kell külön fizetni. Sok helyen külön felszámítják például a légkondicionáló használatát, illetve a takarítást, de a reggelit is sok helyen nem kalkulálják bele az árba. Belföldön egy négy fős családtól akár plusz 40 ezer forintot is elkérnek a reggeliért. Érdemes előre megérdeklődni azt is - hacsak nem szállodában szállunk meg -, hogy ágyneműt biztosítanak-e a család számára, egyes apartmanok, mobilházas kempingek ugyanis spórolnak ezen, illetve külön felszámolják az ágyneműt is.

Több embernek olcsóbb

A férőhelyek számának növekedésével nem egyenesen arányosan drágul az apartmanok díja, ezért érdemes megfontolni, hogy egy nagyobb apartmant akár rokonokkal, jó barátokkal megosztva fejenként kevesebbet kell a szállásra költeni.

Ahol több család száll meg, ott a főzést is meg lehet osztani, így az anyukák számára sem jelent akkora megterhelést, ha nyaralás alatt is gondoskodni kell a családról. Sokan ugyanis épp azért választják a jóval drágább szállodát, mert ott nem kell főzni, így az anyuka is jobban tud pihenni.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG