1p
Mennyi lesz a forint árfolyama augusztus végén és az év végén? Alulértékelt vagy felülértékelt nemzeti valutánk? Külföldi nyaralás előtt mikor érdemes devizát venni? Hogyan reagálnak a kisbefektetőik az alacsony kamatokra? Brókercégek elemzőit kérdeztük.

Samu János, a Concorde makroelemzője a forint árfolyamát augusztus végére 295, év végére pedig 285 forintra várja az euróval szemben. Arra a kérdésre, hogy a forint alulértékelt, felülértékelt vagy reálisan értékelt jelenleg, 290 és 300 forint/euró között, úgy gondolja, hogy a hazai fizetőeszköz kissé alulértékelt. Külföldi nyaralás előtt szerinte akkor érdemes forintot váltani, ha az az euróval szemben 290 forint alatt van az árfolyam.

Az alacsony hazai kamatszínvonalra a Concorde magánbefektetői úgy reagálnak, hogy a bankbetétekhez képest magasabb kockázatú/hozamú befektetéseket keresnek: részvényeket, vállalati kötvényeket illetve nemzetközi ETF-eket. (ETF: Exchange Traded Fund, tőzsdén kereskedett alap.)

Ne kelljen kapkodni

A Quaestor elemzői csapata augusztus végére 290-300, év végére 300-310 forintos eurót vár. Szerintük a forint „reálisan értékelt a pozitív, növekedésben bízó nemzetközi hangulathoz képest”.    Külföldi nyaralás előtt legalább egy héttel érdemes megvenni a devizát, hogy a végén ne kelljen kapkodni – mondják.

Tapasztalataik szerint jelenleg a magánbefektetők inkább a forint gyengülésére spekulálnak. Az alacsony hazai kamatszínvonalra pedig a Quaestornál is úgy reagálnak, hogy magasabb hozammal kecsegtető befektetési lehetőségek felé fordulnak.

Igen érzékeny maradhat a forint

Az Erste makroelemzője, Nyeste Orsolya szerint a GDP több mint öt százalékával egyenlő külső finanszírozási kapacitásunk fontos támasza a forintnak, de a várhatóan tovább csökkenő alapkamat miatt összességében nem várnak érdemi forinterősödést a mostani szintekről. Az év végén várakozásuk szerint a 295-ös szint közelében tartózkodhat az EUR/HUF.

Ám a forintárfolyam volatilitása várhatóan fennmarad az elkövetkező fél évben. A külső hírekre érzékeny marad a kurzus, az amerikai jegybank eszközvásárlásaival, a program esetleges lassításával, kivezetésével kapcsolatos várakozások érdemben befolyásolhatják az EUR/HUF mozgásait. A feltörekvő piaci devizák közül a forint az egyik legvolatilisebbnek számít, az árfolyam igen érzékeny a külső környezet változásaira és a hazai gazdaságpolitikai turbulenciákra.

Ha jövőre jobban nő a gazdaság

A pozitív külső egyensúlyi helyzet, a külső adósság folytatódó leépülése támogatja az árfolyamot. A folyamatosan csökkenő kamatszint azonban jelenleg gátolja, hogy egy nagyon látványos forinterősödés bontakozzon ki. A folyamatosan csökkenő kamatszint ellenére azonban a forint javára szóló pozitív kamatkülönbözet várhatóan fennmarad, a magas külső eladósodottság ugyanis követel valamekkora kockázati prémiumot. Ezen tényezők összességében nem sugallnak sem jelentős erősödést, sem jelentős gyengülést.

Hosszabb távon a vásárlóerő-paritás elmélete sem sugall érdemi elmozdulást a mostanában megszokott szintekről. Az infláció lényegesen csökkent az elmúlt hónapokban, és várhatóan nem fog érdemben gyorsulni később sem. Ugyanakkor a reál-konvergencia folyamata elakadt az elmúlt időszakban, ami azonban várhatóan lassan újraindul majd, hiszen jövőre már az idei évre vártnál jobban nőhet a gazdaság.

Most is érdemes lehet vásárolni

E két tényező együtt lassú forinterősödés elindulását sugallja. Ha sávot kellene megadni, azt mondanánk, hogy egy viszonylag széles sávban, akár 280-310 között is jól értékeltnek tűnik a forint közép- és hosszabb távon is, a fundamentumok pillanatnyi állapotától függően – így az Erste.---- A Fed miatt ingadozik a forint? ----

Arra a kérdésre, hogy külföldi nyaralás előtt mennyivel érdemes megvenni a devizát, Nyeste Orsolya azt válaszolta, hogy amikor éppen a fentebb megadott sáv legerősebb részén tartózkodik. Jelenleg úgy tűnik, hogy 290 alá nem tud tartósan beerősödni a forint a csökkenő kamatra vonatkozó várakozások miatt, tehát akár már most is érdemes lehet vásárolni.

A Fed-kommunikáció okozza az ingadozó forintot

Saághy Pál, az Equilor Befektetési Zrt. vezető üzletkötője szerint a forint árfolyamának mozgását elsősorban a fejlett országok jegybankjainak (FED, BOJ, ECB, BOE) köszönhető likviditásbőség és ezek jövőbeni alakulásával kapcsolatos várakozások, másodsorban a magyar gazdaság mutatószámainak alakulása, illetve az MNB monetáris politikája befolyásolják. Különösen a FED QE3 programjának változására fókuszálnak a befektetők. A piac a FED homályos kommunikációjára bizonytalansággal és megnövekedett volatilitással reagált. Ennek volt köszönhető, hogy júniusban az euró-forint árfolyam a 290-300 sávban igen intenzíven mozgott.

A külső és belső tényezők figyelembevételével Saághy Pál 295 körüli árfolyamot vár augusztus végére, míg év végére 290-es szinteknél lehet az euró/forint. Bár devizák esetén nagyon nehéz megállapítani, hogy hol beszélhetünk egyensúlyi árról, a 290-300 forint/euró sáv véleménye szerint kedvező az exportőröknek, ugyanakkor nem okozza a devizában eladósodottak pozíciójának jelentős romlását sem a lakossági, sem a vállalati sem pedig az állami szektorban.

290 alatt venni érdemes

Azzal kapcsolatban, hogy külföldi nyaralás előtt mennyivel érdemes megvenni a devizát elmondta, nyár eleje óta eddig kétszer járt az euró-forint a 290-es szint alatt. Van esély rá, hogy újra 290-nél kevesebbet kelljen adni az euró egységéért, ekkor azonban érdemes lehet bevásárolni a közös valutából. A 290-300-as sávot a magánbefektetők is azonosították, így jellemzően ezen sáv „szélein” adnak, illetve vesznek eurót. „Itt fontos felhívni a figyelmet a sávból való kitörés lehetőségére, amelynek kockázatát tőkeáttételes kereskedés esetén stop-loss megbízással lehet kezelni” – mondta.

Az alacsony banki betéti kamatokat és állampapír hozamokat a brókercég ügyfelei is érzékelik és megfigyelhető egy olyan tendencia, mely szerint a kockázatmentesnek tekinthető eszközökből a magasabb hozam reményében kockázatosabb instrumentumok felé mozdulnak el. A legnépszerűbbek jelenleg a befektetési alapok.

Ne veszítsünk a kamatokon

A CIB elemzői augusztus végére 295-300 közötti EUR/HUF árfolyamot valószínűsítenek, év végén pedig ennél kicsivel erősebb lehet az árfolyam, de még 290 közelében. Arra a kérdésre, hogy a forint alulértékelt, felülértékelt vagy reálisan értékelt, azt írták, megítélésük szerint a gazdasági fundamentumokat tekintve egy (elméleti) egyensúlyi szintnek közelítőleg megfelel a jelenlegi árfolyam (290-300 forint között/euró).

Ami a külföldi nyaralás előtti devizavételt illeti, az időzítésnél euró vagy más alacsony kamatozású deviza esetében arra érdemes figyelni, hogy a deviza megvásárlása és a felhasználása között ne teljen el olyan sok idő, hogy az alacsonyabb (valutavétel esetén nulla) eurókamat miatti veszteség (elmaradt haszon) esetleg meghaladja a várt árfolyamnyereséget (ami miatt adott esetben jóval előbb vettük meg a devizát, minthogy szükség lenne rá, például az utazás előtt több hónappal).

Nem kockáztatunk, nem fogyasztunk

A Buda-Cash elemzője, Pálffy Gergely szerint augusztus végén 303, év végén pedig 289,5 lehet a forint/euró árfolyam, szerinte 290-300 forint/euró között inkább felülértékelt a forint. A kamatszinttel kapcsolatban úgy véli, a hazai lakossági ügyfél befektetési/megtakarítási magatartása még fejletlen, az alacsony hazai kamatszínvonal nem készteti nagyobb kockázatvállasára. Bár a háztartások fogyasztása ettől éppen, hogy nőhetne, ám ez sincsen így.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG