6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kezdd az őszt te is tanulással, és ha már belevágsz, válaszd a pénzügyi ismereteid bővítését! Rengeteg könyv nyújt segítséget ahhoz, hogy meghozd a helyes gazdasági döntéseidet az életben, de nehéz megtalálni azt, amelyik igazán az előnyödre válhat. Emiatt kértük meg a hazai befektetési szolgáltatókat, hogy mondják el ők, miből tanulták a legtöbbet és javasoljanak néhány olvasmányt az őszi napokra.

Itt van az ősz, itt van újra, bevonultak a diákok is a tantermekbe, így hát ennek apropóján a tanulás felé vettük az irányt a mostani befektetői körkérdésünkkel.

Sokszor írtuk már és bizonyára magán is érzi a magyar többség, hogy a pénzügyi tudása, a pénzügyi kultúra messze nincs az elvárható szinten, de ezen könnyen lehet segíteni - meglepetés! - tanulással. Arra kértük a hazai befektetési szolgáltatókat tehát, hogy ajánljanak egy könyvet, amely szerintük a leginkább hozzájárul a gazdasági rálátásunk épüléséhez, de megérti az is, aki nem érzete eddig szívügyének a közgazdaságtant. A feladat a szerkesztőség több tagjának is megtetszett, úgyhogy ők is beszálltak egy-két tippel a saját olvasmányélményeik alapján, de nézzük a könyveket szépen sorrendben:

  • Michael Lewis - A nagy dobás: Szántó András, az Equilor Befektetési Zrt. lakossági üzletágának igazgatója az idén Oscarral díjazott hasonló című film alapjául szolgáló könyvet ajánlja. "A 2008-as subprime válságról és a Lehman Brothers csődjéről szóló 2010-es könyve egészen egyedi megközelítésből írja le az eseményeket: egymástól néha független, néha összetalálkozó főszereplői az összeomláson dollár százmilliókat kaszáló nyertesek, akik időben felismerték a piacokon kialakuló fenntarthatatlan helyzetet. Ezek a sok esetben személyiségükben is különcök – vállalva a kockázatot – arra tették fel pénzüket, hogy a nagy többség téved. Mindezzel együtt járt a kiközösítés, a szakmai és családi konfliktusok, sőt saját belső morális vívódásuk is, hiszen tudták, tömeges nyomor, elszegényedés követi az amerikai ingatlanpiac és a bankok csődjét. A könyv szórakoztatóan, sokszor humorosan mutatja be a szereplőket és részletesen elmagyarázza, mi és miért történt a válság előtt. Műfajából fakadóan még az egyébként kiváló 2016-os filmhez képest is érthetőbbé teszi az eseményeket." - írja.
  • Janisz Varufakisz - And The Weak Suffer What They Must?: Christopher Dembik, a Saxo Bank makrogazdasági elemzési vezetője a görögök korábbi zabolázatlan, lázadó motoros pénzügyminiszterének alkotását olvastatná el mindenkivel. "Varoufakis katasztrofális pénzügyminiszter volt, de ettől függetlenül egy kiváló elméleti szakember, és ezt a legutóbbi, idén áprilisban megjelent könyvével is igazolja. Ez egy közgazdasági szempontból megírt könyv Európa történetéről, annak is az 1944-től napjainkig terjedő időszakáról. (...) A könyvben a szerző azt a véleményét fejti ki, miszerint a „nagy európai projekt” már a kezdettől fogva kudarcra volt ítélve. Jó pár meglepő fejezete is van a könyvnek, például az a rész, amelyben Varoufakis tisztelettel adózik Margaret Thatchernek, aki egyike volt azon politikusoknak, akik először mutattak rá az európai demokrácia deficitjére. Mindenkinek ajánlom a könyvet (nem csak közgazdászoknak), akik szeretnék jobban megérteni a jelen Európájának problémáit, és szeretnének megismerni néhány érdekes elképzelést a lehetséges reformokról.
  • Nassim Taleb - A fekete hattyú avagy a legváratlanabb hatás: "Szerintem a tőzsdén (is) az egyik legfontosabb tulajdonság, hogy az ember tisztában legyen azzal, hogy a képességei(nk) erősen korlátosak - véli Balásy Zsolt, a Concorde Alapkezelő elemzője - Szeretnénk mindent kontrollálni, vagy legalábbis azt hinni, hogy van, aki tudja kontrollálni, miközben valójában a véletlennek sokkal nagyobb a szerepe az életünkben annál, mint amennyit beismerni szeretnénk. Ebből a szempontból nagyon jó szemet kinyitó mű Nassim Taleb „Black Swan”-ja. Elolvasva rögtön másképpen viszonyul majd az ember a „Miért emelkedik az OTP?” és „Merre megy a piac szeptemberben?” típusú kérdésekhez".
  • James B. Stewart - Den of Thieves: Al-Hilal István, a Fidelity International magyarországi értékesítési vezetője egyből három könyvet is ajánlott. Stewart művére azért esett a választás, mert a Drexel Burnham összeomlásának, Michael Milken bukásának sztorija mély betekintést nyújt a világ legnagyobb kötvénybotrányába. A brókervilág sötét oldalait érdekes, fordulatos leírásban ismerhetjük meg, egészen a bóvlikötvény király bámulatos felemelkedésétől az évekkel későbbi megtöréséig. "Ismerős a sztori?" - kérdezi Al-Hilal.
  • Edwin Lefevre - Reminiscences of a stock operator: az egyik valaha élt legnagyobb részvénybefektető életéről szóló fikció betekintést nyújt abba, hogy hogyan működik a befektetések világa. Jesse Livermore a legtöbb szakmabelinek különös példaképe - írja a második könyvtippről.
  • Gabriel García Márquez - 100 év magány: és egy klasszikussal zárja végül: "Marquez regénye egy család többgenerációs életét mutatja be. Az élet körforgása a befektetési világra is igaz. A különböző generációk újra és újra bűnbeesése, a hibák újraelkövetése nagyon hasonlít a válságok ismétlődésére, valamint a befektetők által vétett visszatérő hibákra" - írja Al-Hilal István.

A szerkesztőség ajánlja:

  • Mark Twain - Tom Sawyer kalandjai: az ifjúsági irodalom klasszisa - meglepő módon - az üzletemberek, vállalatvezetők, startupok számára is érdekes tanácsokat rejt - árulta el a tőlem két asztallal arrébb ülő Balkó kollegina. "Hogyan motiváljuk az alkalmazottainkat egy látszólag unalmas munka örömteli elvégzésére? A feladat egyszerű: csináljunk játékot a projektből!" Köszönjük Ritának a kedvcsinálót!
  • Burton G. Malkiel - Bolyongás a Wall Streeten: "kölcsönadtam egy fickónak, aki eredetileg fotós volt, aztán kisbaltával kellett visszaszerezni, és a figura ma tőzsdei újságíró" - érzékeltette eme klasszikus fontosságát Eidenpenz József kolléga.
  • Benjamin Graham - Az intelligens befektető: alapmű a Warren Buffet által is sokszor megidézett könyv, hiszen Graham segítségével még én is könnyedén megértettem azokat a szempontokat, amelyek alapján valóban értékelni lehet és kell egy vállalkozást. Ha egy cég "valódi értékét" akarjuk feltárni, ne keressünk tovább és engedjük, hogy Graham megtanítsa a fundamentális elemzés alapjait!
  • André Kostolany - A pénz és a tőzsde csodavilága: mindegyik könyve jó, de ebben van a legtöbb - írja Fellegi Tamás kolléga. "Egyaránt vannak tőzsdei bölcsességek, befektetési tanácsok és anekdoták saját életéből, sőt olyan érdekes kitekintések, mint Nikola montenegrói király, aki tőzsdézett kicsiny országa pénzével, nemzetközi postai csalást követett el, és nem mellesleg lányait orosz cárevicsekhez adta."

Te is ajánlanál egy könyvet? Ne tartsd magadban és oszd meg velünk kommentben!

    LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

    Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
    Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
    Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


    Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

    Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
    Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
    Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
    Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
    Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
    Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
    Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Újabb hat csapat jutott be a döntőbe
    Privátbankár.hu | 2024. április 11. 16:26
    Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatok küzdelmével folytatódott a pénzügyi verseny.
    Személyes pénzügyek Mellbevágó adat, a nyugdíjasok több pénzt hoznak az államkasszának, mint amennyit kapnak
    Privátbankár.hu | 2024. április 10. 10:01
    Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke hosszas kutatómunka és számítások után bátran vállalja azt az állítását, miszerint a nyugdíjszaldó pozitív a költségvetés számára. A nyugdíjasok tehát nem anyagi terhet jelentenek az államnak, hanem bevételt hoznak. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Süle-Szigeti Bulcsúval és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
    Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 3. nap
    Privátbankár.hu | 2024. április 10. 07:00
    Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint a Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei csapatoknak!
    Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 2. nap
    Privátbankár.hu | 2024. április 8. 07:00
    Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatoknak!
    Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Hat csapat már bemasírozott a döntőbe
    Privátbankár.hu | 2024. április 4. 16:41
    A Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny második fordulójának első versenynapján Veszprém és Tolna, Vas és Fejér valamint Pest vármegye csapatai vehettek részt.
    Személyes pénzügyek Húszból csak egy pénzügyi guru tudja, mit beszél?
    Eidenpenz József | 2024. április 2. 05:41
    Nagyon sok kisbefektető, megtakarító az internetről, közösségi médiából, influenszerektől próbál tájékozódni a pénzügyekről. Ám kutatások szerint ezek túlnyomó része nem ért ahhoz, amit csinál. Ráadásul ez még a jobbik eset, mások ugyanis még manipulálhatják is a követőiket, ami károkat okozhat. A szakértők szabályozást sürgetnek a kontárok és csalók kiszűrésére. Hogyan ismerhetjük fel a rossz influenszereket?
    Személyes pénzügyek Ki mit hoz be? Ki mit visz ki? Árverésre ment a whisk(e)y
    Kenessei András | 2024. március 29. 14:07
    A világ egyik legismertebb árverezőháza izgalmas aukción vitte kalapács alá a Föld egyik legismertebb égetett szeszfajtáját, amelynek erőteljes angolszász, pontosabban kelta utódnépi kötődése van. Az árverés, a várakozásokat beváltva, nagy sikerrel zárult.
    Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
    Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
    Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
    hírlevél
    Ingatlantájoló
    Együttműködő partnerünk: 4iG